בימים האחרונים החלו תושבי רצועת עזה להפגין נגד המשך שלטונו של חמאס ברצועה, תופעה נדירה שהחלה בצפון הרצועה והתפשטה במהירות גם לדרומה. על פי דיווח של כלי התקשורת הסעודי "אל-חדת'", התושבים מביעים תסכול עמוק מהמצב ההומניטרי הקשה ומהמשך המלחמה.

באופן מפתיע, תוך זמן קצר קולות דומים החלו להישמע גם בדרום הרצועה. משפחות וחמולות באזור מסרו לאל-חדת': "על חמאס להסיר מיד את אחיזתו בעזה. עזה אינה מוחזקת כבת ערובה על ידי איש. רצועת עזה תשוחרר, כרצון אנשיה". מתושבי שכונת שוג'עייה יצאה קריאה להצטרף לצעדת זעם עממית נגד המלחמה המתמשכת: "שילמנו מחיר כבד, ואנחנו ממשיכים לשלם אותו יום אחרי יום, בעוד המנהיגים מתעלמים מאיתנו ומשאירים אותנו למות ולרעוב. תפסיקו לסחור בדם שלנו! תפסיקו להתעסק עם העתיד של הילדים שלנו! הגיע הזמן להרים את הקול שלנו ולדרוש את הזכויות הלגיטימיות שלנו".

בהודעה שפורסמה נכתב: "אנו קוראים לכל האנשים החופשיים להצטרף אלינו, שכן עזה אינה שייכת לסיעה או לקבוצה. עזה שייכת לכל תושביה, ואנחנו לא נשקוט יותר!"

בהפגנות שנראות ספונטניות, אלפי פלסטינים יצאו לרחובות בית לאהיא וג'באליא בצפון הרצועה, קוראים לעצור את המלחמה שהביאה עליהם אסונות והרס. המפגינים נשאו סיסמאות כמו "אנחנו רוצים לחיות", "די להרס", ו"חמאס החוצה", ביטוי לזעם גובר כלפי התנועה השולטת בעזה מאז 2007. 

אבו ח'אלד אבו ריאש, בעל חנות בן חמישים, איבד הכל אחרי שהחנות שלו נהרסה, ומצא את עצמו עם משפחתו ללא מקלט וללא מקור פרנסה. הוא אומר בצער: "הפרנסה שלי אבדה, ביתי נהרס, ילדיי הפכו פליטים, ועדיין אומרים לנו להיות סבלניים. חמאס מבקש מאיתנו לסבול, אבל הם חיים בביטחון והילדים שלהם לא תחת הפצצות".

מחמוד אל-חוואג'רי, שאיבד את עבודתו בבנייה בגלל ההרס, אומר: "גדלנו כששמענו על מחר שמעולם לא הגיע. ילדותנו הלכה, צעירותנו הולכת לאיבוד, ואנחנו עדיין חולמים על חיים נורמליים". הוא מוסיף בכעס: "אנחנו לא דלק לפרויקטים פוליטיים, לא צריך בכל פעם לשלם את המחיר עבור חישובים של מנהיגים שלא אכפת להם אלא משלטונם".

מוחמד אל-כילאני, מורה לשפה הערבית ואב לשני ילדים, שאיבד את מקום עבודתו לאחר שבית הספר בו לימד נהרס בהפצצה, אומר: "אנחנו לא רק מספרים במהדורות החדשות, אנחנו אנשים עם בתים, משפחות וחלומות. אנחנו עייפים ממלחמות שבכל פעם גוזלות מאיתנו את חיינו".

בעזה תוקפים את חמאס (צילום :רשתות ערביות)

הוא מוסיף: "כל יום אני יוצא מהבית ולא בטוח אם אחזור לראות את ילדיי, ואם מחר בכלל קיים עבורם. אבל הבעיה היא לא רק המלחמה, הבעיה היא שכל חיינו הפכו להיות בני ערובה בידי אנשים שלא שואלים עלינו, לא חמאס ולא אחרים". המוכתר ממשפחת אל-בראווי בבית לאהיא שבצפון הרצועה מסר: "איננו מתנגדים לחמאס עצמו, אלא לשלטונו. ההפגנות יימשכו עד שחמאס יקשיב לדרישתנו שייסוג מהשלטון. שלטון חמאס הביא הרס והרג לרצועת עזה. אנו דורשים מחמאס לשחרר את החטופים הישראלים כדי להביא לסיום המלחמה".

תושבי רצועת עזה מניפים שלט ובו נכתב ''אנחנו רוצים לחיות'' (צילום: AFP via Getty Images)
תושבי רצועת עזה מניפים שלט ובו נכתב ''אנחנו רוצים לחיות'' (צילום: AFP via Getty Images)

חאמד עשור כתב בתגובה להפגנות: "האנשים שיוצאים היום להפגנות בעזה ומתפזרים ברחובות דורשים להפסיק את המלחמה ולהוציא את חמאס מהשלטון, הם משפחתי ואנשיי והם בעלי האדמה והאמת. אין קול שמתעלה על קולם ושום דבר בעולם לא משתווה לדאגתם ולאהבתם למדינה. הם מרכז היקום וכל דבר סובב סביבם. להם המילה הראשונה והמילה העליונה והקריאה האחרונה".

העיתונאי יוסף חסן כתב: "הפגנות אלו לא יצאו מבגידה, כפי שטוענים תומכי התנועה, וגם לא הונעו מאג'נדות זרות. אדרבא, הם יצאו בגלל שמאסו ברעב, בדיכוי ובגידה. הם יצאו בגלל שהם איבדו הכל: משפחותיהם, בתיהם, כבודם ועתידם. מאז תחילת המלחמה, האנשים האלה נותרו לדאוג לעצמם. הם חיו בהפצצות ללא מחסה, ישנו בשטח הפתוח ללא אוהל שיכסה אותם, רעבו ללא סיוע".

בדרך כלל ההפגנות בעזה מונעות על ידי קריאות מהפלגים הפלסטיניים, אבל הפעם הן באו מלב הרחוב, ללא הכוונה או מנהיגות ברורה, סימן לשינוי שחל בהלך הרוח העממי כלפי חמאס וניהולו את הרצועה. משקיפים סבורים כי הפגנות אלה עשויות להוות אתגר חסר תקדים לתנועה שהתרגלה לדכא כל קול מתנגד.

במערכת הביטחון בישראל עוקבים אחר ההתארגנויות להפגנות נגד החמאס ומעריכים כי ההפגנות עשויות להתרחב בימים הקרובים. "התושבים בעזה זועמים על החזרה ללחימה, היציאה מהבתים לאזורים ההומניטריים, והשיבוש של הספקת הסיוע ההומניטרי משפיע על האזרחים ברחוב העזתי", אומר גורם ביטחוני.

יועצו של אבו מאזן ניצל את ההזדמנות לתקוף את ארגון הטרור חמאס: "הפגנות בית לאהיה הן זעקה של תושבי עזה נגד מדיניות חמאס. ההתמקדות היא ביציאת חמאס ממשילות רצועת עזה. אני ממליץ לחמאס להקשיב לעם הפלסטיני בעזה". 

דובר הפת"ח, מאהר אל-נמורה, קרא לחמאס להיענות לקריאת העם הפלסטיני ברצועת עזה. הוא טען כי "ההפגנות העממיות הלגיטימיות שפרצו ברצועת עזה הן התוצאה הבלתי נמנעת של שנים של ניצול חמאס ברצועת עזה לפרויקטים אזוריים." אל-נמורה קרא לחמאס "להתנתק מהקשרים האזוריים שלהם ולהפסיק להשתמש באנשינו ובמטרתנו כאמצעי למטרות שאינן קשורות לפרויקט הלאומי שלהם".

מומחים ופרשנים פלסטינים אומרים כי על תנועת חמאס לשים לב לזעם העממי הגובר, ומציינים כי התעלמות מקולות התושבים שאינם מסוגלים יותר לשאת בנטל תוביל את המצב בתקופה הקרובה למבוי סתום. עוד מעריכים כי הפגנות אלה עשויות להוות אתגר חסר תקדים לחמאס, תנועה שהתרגלה לדכא כל קול מתנגד.