מס הכנסה- רקע כללי

מס הכנסה (כשמו כן הוא), הוא למעשה מס אותה מטילה המדינה על ההכנסה של כלל האזרחים. מס זה מוטל אך ורק על מה שמכונה "ההכנסה החייבת", שהיא למעשה סך ההכנסות של כל אזרח או גוף עסקי לאחר ניכויים, קיזוזים או פטורים בהתאם לחוק המכונה: פקודת מס הכנסה המונהג בישראל מאז שנת 1961. מקורות ההכנסה מהם נגבים תשלומי המס כוללים בין היתר: שכר עבודה (משכורת), עסק, משלח יד, נכסים, דיבידנדים, זכויות יוצרים ועוד. 
מס הכנסה בישראל - היכן הכל התחיל? 

הפעם הראשונה בה הוטל מס הכנסה בארץ ישראל הייתה בשנת 1941 (כ-7 שנים לפני קום המדינה), וזאת בהתאם להוראת הממשל הבריטי אשר שלט על 1.5 מיליון תושבים אשר התגוררו בארץ. בשנת 1947, עוד בתקופת המנדט הבריטי, חוקקה בארץ פקודת מס הכנסה אשר הועברה מידי הבריטים לממשלת ישראל מייד עם כינונה בשנת 1948 לאחר הקמת המדינה. 
לאורך שנות קיומה של מדינת ישראל, פקודת מס הכנסה עברה לא מעט שינויים במסגרת תיקוני חוק אשר נועדו להתמודד עם אתגרי המיסוי אשר אינם נכללו בפקודת המס הראשונה. תיקונים אלו בדומה לכל תיקון חוק אחר בישראל מתווספים לחוק על פי מספרים סידוריים, דוגמת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה העוסק בין היתר בהגדלת הפטור על הקצבה החודשית החל מגיל פרישה. הנוסח הראשי עליו מבוצעים תיקוני החוק (במסגרת החלטת ממשלה ואישור כנסת ישראל), הינו הנוסח אשר אושר על ידי כנסת ישראל בשנת 1961. 
כיום, הגוף המוקפד על המס בישראל הינו רשות המסים. גוף זה הוקם בשנת 2004 בעקבות גופי הגבייה השונים שטרם לכן התקיימו באופן נפרד (עד לאותה שנה גביית מס הכנסה התבצעת על ידי נציבות המס בישראל). בדומה לכל מס אחר המונהג בישראל (מכס, מע"מ), גם תשלומי מס הכנסה נועדו לצורך יצירת תקציב שנתי באמצעותו מתנהלים כל משרדי הממשלה השונים (משרד הביטחון, החינוך, הרווחה וכדומה). 
מס הכנסה לאורך ההיסטוריה האנושית 
מס על ההכנסה החל להתפתח ברחבי העולם רק בסוף המאה ה-19, כאשר עד אז היו מונהגים מסים שונים בעיקר לאנשים שעסקו בייבוא וייצוא של סחורות. בארצות הברית הוחלט לראשונה על הטלת מס הכנסה בשנת 1894, אך פסיקה של בתי המשפט בה נקבע כי המס בגין ההכנסה נוגד את החוקה האמריקאית, הוחלט להשהות את ההחלטה בנוגע להטלתו, ורק לאחר תיקון החוקה בשנת 1913, החלו אזרחי המעצמה האמריקאית להיות מחויבים בתשלומי מס הכנסה.