החודש חגגנו את יום העצמאות ה-76 למדינת ישראל. לרגל המאורע המרגש בדקנו מה קרה בשוק התעסוקה מאז קום המדינה וכיצד הוא התפתח, ואיך חיפשו עבודה 'פעם' לעומת היום. התוצאות מעניינות ומעודדות.
המעקב על נתוני שוק התעסוקה החל להיעשות ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה החל משנת 1948, כאשר גודל האוכלוסייה עמד על 867,000 אלף איש בלבד. נכון לסוף שנת 2023 גודל האוכלוסייה עמד על 9.8M והצפי לסוף שנת 2024 עומד על 10M - אז מה קרה לנו מיום ההקמה ועד היום בשוק התעסוקה?
ככה מחפשים עבודה
ב- 1948 עם הקמת המדינה, היה דחוף להעלות לארץ כמה שיותר יהודים וליישב בה יהודים מכל קצוות העולם. הבעיה הייתה שעלייה של מספר כל כך גדול של מהגרים בזמן כה קצר, הובילה לתקופת הצנע והמעברות שלא היטיבה במיוחד עם המתיישבים. שיא המשבר הכלכלי היה ב- 1951 ואז הוחלט לפתוח מפעלים שונים ברחבי הארץ ולספק עבודה ופרנסה לתושבים רבים. חיפוש העבודה ואיושה נעשה בעיקר ע"י המדינה עצמה, כלומר לשכת התעסוקה. מגוון העבודות התמקדו בסלילת כבישי המדינה, מפעלי ייצור, הפעלת המוביל הארצי וייבוש החולה.
ככל שהתקדמנו בשנים, מחפשי העבודה הרחיבו את מעגל החיפוש שלהם והגיעו ישירות גם למעסיקים להציע את עצמם למשרות השונות ועובדים דאגו לחברים ובני משפחה קרובים כששמעו על משרה פנויה. השלב הבא היה פנייה של בעלי עסקים אל מחפשי העבודה בעזרת מודעות ושלטים ברחוב, לצד המשך שימוש במשרד התעסוקה.
עם היכנסו של עולם הפרינט והעיתונות, כבר ניתן היה לפרסם מודעות ייעודיות לחיפוש עובדים במקומונים ואז גם הוקם מוסף ייחודי בעיתונים השונים שיועד לעבודה לפי תחומים. מחפשי עבודה רבים המתינו לעיתון סוף השבוע כדי לצפות במשרות המתפרסמות. ככל שעולם התעסוקה התפתח כך החלו להיפתח חברות השמה רבות שמטרתן הייתה לתווך בין מחפש העבודה והמעסיק, בשלב מאוחר יותר גם בתחום זו נעשה בידול והוקמו חברות השמה המתמחות בתחומים ספציפיים כמו הייטק, אחזקה, כספים ועוד.
עולם האינטרנט הוביל למהפכה של ממש בכל תחומי חיינו וגם בדרך חיפוש העבודה שלנו, וכמו החדשות עבר לאתרי דרושים ומוספי חיפוש שונים. היום אנו נמצאים בעידן בו גם הרשתות החברתיות תופסות מקום בשוק התעסוקה ובפרסום משרות ופניות הדדיות בין מעסיקים ומחפשי עבודה.
אין ספק שאופן חיפוש העבודה עבר תהליך ארוך ועוד ישתנה, וכבר היום אתרי חיפוש משרותביניהם דרושים IL מציעים מנוע חיפוש חדש וייחודי של חיפוש אישי ומותאם אינדיבדואלית לכל מחפש בעזרת טכנולוגיות מתקדמות ביותר. אנו צופים שחיפוש העבודה ימשיך להשתדרג ולענות על צרכי היחיד באופן מדויק ביותר.
אז מה היה לנו?
מיום הקמת המדינה נבנה המשק הישראלי כפאזל, כאשר בתחילה עיקר ההכנסות הגיעו מן החקלאות. בסוף שנות ה-50 המשק היה במצב אידיאלי של תעסוקה מלאה, רמת החיים במשק עלתה, ונדמה כי התכנית של הממשלה למנוע ירידה מהארץ ולעודד עליית יהודים נוספים ארצה הצליחה. התוצר לנפש עלה אך בד בבד הפער הכלכלי-חברתי גבר כיוון שהעלייה ברמת החיים התרחשה בעיקר בקרב הוותיקים.
את שנות ה-60 אפשר לסכם במילה דומיננטית אחת 'הסתדרות', המשק נהנה מסבסוד מפעלי משק ההסתדרות, כולל עזרה למפעלים הכושלים. לקראת אמצע שנות השישים הגרעון המדיני הוביל להעמקת האבטלה עד לכדי 10%, מה שהוביל לגידול לא רצוי בירידה מן הארץ.
שנות ה-70 לוו במדיניות כלכלית חדשה ובמהפך פוליטי של מפלגת הליכוד ובתחילת תהליך ההפרטה במשק הישראלי. האבטלה גאתה שוב גם מאמצע שנות ה- 80 עם העלייה המסיבית שהגיעה מברה"מ ואתיופיה. רבים מהאזרחים מצאו עצמם עובדים במשרות שלא תאמו את השכלתם או ניסיונם המקצועי כברירת מחדל.
במחצית שנות ה-90 המצב השתפר והאבטלה ירדה לשיעור 6.5% אך צמחה שוב בתחילת שנות ה- 2000 לכ- 10% בעקבות המעבר לתעשיות מתוחכמות וסגירת מפעלים.
המצב הפוליטי ויחסי החוץ של ישראל בעולם השפיעו על המשק הישראלי ומן הסתם על שוק התעסוקה, ומגמת הכניסה של חברות בינלאומיות לישראל התחילה לקראת סוף שנות ה- 80 ועלתה עם חתימת הסכמי אוסלו בתחילת שנות ה-90, בעקבות שיפור תדמית המדינה בעולם. לאורך השנים האלו האבטלה הייתה נמוכה יחסית, אך במחצית השנייה של שנות ה- 90 השינויים הפוליטיים בעקבות האינתיפאדה השנייה, רצח רבין וההאטה הכלכלית העולמית הובילו להגדלת האבטלה ולתחילתו של מיתון.
המאה ה-21
אם בתחילת שנות ה-90 ישראל ביססה את מעמדה בעולם ההייטק, בתחילת שנות ה- 2000 הגיע משבר ההייטק העולמי שהפיל חברות הזנק רבות ולמעשה המשק הישראלי הגיע למעל 10% אבטלה והמיתון בארץ גבר. בשנת 2003 שר האוצר, בנימין נתניהו, הכין תכנית כלכלית בשם 'חומת מגן כלכלית' שהתבססה על מדיניות השוק החופשי ואושש את הפעילות העסקית במשק וצמצום האבטלה. בשנת 2008, התרחש המשבר הכלכלי העולמי אך כלכלת ישראל עמדה איתנה מולו ושיעור האבטלה עלה במתינות לכדי 8% ובסיום המשבר צנח שוב. למרות הצמיחה, שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ביחס לעולם היה נמוך יותר וזאת בעיקר בעקבות אי השתתפותם של 3 מגזרים עיקריים: נשים, חרדים וערבים.
מגפת הקורונה הובילה למיתון בעולם כולו ובכללו גם בישראל, אחוז האבטלה הרוחבי בשנת 2020 הגיע בישראל לשיא ממוצע חדש של כ- 18%, המגזרים העיקריים שנפגעו היו תיירות, מסעדנות, אומנות/תרבות, אדמיניסטרציה ומשאבי האנוש. בסוף שנת 2021 הייתה התאוששות ניכרת בשוק העבודה בישראל ואחוז האבטלה הרוחבית עמד על 6% בלבד, והמגמה נמשכת גם כיום, למרות המלחמה ועומד על 5.3% נכון למרץ 2024.
מדד התעסוקה דרושים IL
מדד התעסוקה של דרושים IL בשנת 2022 הצביע על ביקוש לעובדים של מעל 120%, כאשר היצע העובדים עמד על 69% בלבד, משמע שהצורך בעובדים היה גבוה והשוק הפך להיות 'שוק של מחפשי העבודה'.
כיום אנו שוב נמצאים בתקופה מאתגרת של השפעת מלחמה 'חרבות ברזל' ונתוני דרושים IL מצביעים על היצע עובדים גבוה מן הביקוש לעובדים, למעשה השוק שאנו חווים הוא 'שוק של מעסיקים'. היצע המשרות מתחילת שנת 2024 ועד לחודש מאי קטן ב- 5% ביחס לאותה תקופה אשתקד וכמות שליחת קורות החיים גדל ב- 11% . נתון מעניין נוסף שמחזק את העובדה שאנו נמצאים כרגע בשוק מעסיקים הוא ממוצע מספר קו"ח שנשלחים ביחס לכל משרה שעלה בקצת יותר מ- 13%.