דו"ח מחלקת המטבע של בנק ישראל לשנת 2013, שפורסם אתמול, מגלה מספר נתונים מעניינים על דפוסי השימוש במזומן של תושבי המדינה.

על פי הדוח מספר המכשירים האוטומטיים לשנת 2013 הסתכם ב-1867, זה כולל 285 מכשירים שנמכרו על ידי שב"א (שבבעלות הבנקים) לחברת מודיעין אזרחי.

בנוסף קיימים גם מכשירי כספומט המוצבים מחוץ לסניפים (בבתי חולים מרכזי קניות ועוד). מספר זה נמוך באופן יחסי מקובל במדיניות האיחוד: בישראל 446 מכשירים לכל מיליון אזרחים, בעוד שבמדינות האיחוד האירופי הנתון גבוה פי שניים ועומד על 864 מכשירים לכל מיליון תושבים.

עוד עולה מהנתונים כי הציבור מחזיק באופן יחסי היקף גבוה של מזומנים. סכום המשיכה הממוצע מכספומט עומד כיום על 685 שקלים לבן אדם והוא גבוה ב-5% בהשוואה ל-2012. בבנק ישראל מעריכים כי הגידול באחזקת מזומנים נובע ממודעות הציבור לעמלות שהוא משלם בעת משיכה מכספומט.


כמחצית ממספר באירופה, כספומט. צילום: אינג' אימג'


בנוסף, עולה כי בתחום זיופי השטרות ישנה מגמת ירידה. על פי הנתונים היקף זיוף השטרות שהתגלו ב-2013 הסתכם ב-1.2 מיליון שקלים והוא נמוך בכ-62% בהשוואה למקובל במדינות האיחוד. מרבית הזיופים נעשים בשטרות של 100 שקלים או 200 שקלים.

היקף זיופי המטבעות שהתגלו נאמד ב-180 אלף שקל והוא נעשה בעיקר במטבעות של 5 ו-10 שקלים. מחזור השטרות עמד על 55.7 מיליארד שקלים ואילו מחזור המטבעות עמד על 1.8 מיליארד שקלים. במחלקת המטבע מציינים את הירידה בהיקף התלונות שהגיעו ליחידה לפניות הציבור על שטרות מזויפים בעיקר לנוכח השיפורים הטכנולוגיים שהוכנסו במכשירים האוטומטיים.