ועדת הכספים של הכנסת אישרה בישיבתה היום (ד') תוספת תקציב של 1.75 מיליארד שקל לתקציב הביטחון ועוד 370 מיליון שקל לשדרות ויישובי עוטף עזה. באופן חסר תקדים ומאז תחילת הקדנציה, אישרה ועדת הכספים פה-אחד, ללא מתנגדים ובתמיכת חברי הקואליציה והאופוזיציה את התוספות לתקציב.
התקציבים נועדו לשמש, בין השאר, לשיקום מערכות הביטחון האזרחיות בדרום ולסיוע לרשויות עוטף עזה בתיקוני תשתיות. התוספות התקציביות ימומנו באמצעות קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה, בהיקף של 2.1 מיליארד שקלים.
למרות שלא התנגדו, חברי האופוזיציה מתחו ביקורת על כריכת העברת תקציבים חיוניים ליישובי עוטף עזה בתוספת לביטחון. ח"כ סתיו שפיר (העבודה), אמרה כי "לא יתכן שעל מנת לסייע בעניינים חברתיים מסוימים, מקצצים בנושאים חברתיים חשובים לא פחות. השיטה של להביא לכאן העברה חיונית ומוצדקת ולכרוך אותה בדברים לא ראויים היא שיטה סחטנית".
כרכו את הביטחון עם עוטף עזה. טנקים בגבול עזה. צילום: משרד הבטחון.
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) הביעה מחאה אף היא על האופן שבו בחרה הממשלה לסייע ליישובי עוטף עזה ואמרה: "בגלל שכרכו את ה-350 מיליון שקלים בתקציב לביטחון, אנחנו נאלצים להצביע בעד התוספת התקציבית".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) אמר כי "ההעברה התקציבית היא אחת, כי המקור של שתיהן הוא אותו מקור, למרות שמדובר בשני דברים, כביכול שונים: להגדיל את תקציב הביטחון ב-1.75 מיליארד שקלים בעקבות צוק איתן ובמסגרת התכנית החמש-שנתית לסיוע ולפיתוח הדרום: 1.5 מיליארד שקלים תוספת ב- 5 שנים, בערך 370 מיליון שקלים השנה. סה"כ זה 1.85 מיליארד שקלים".
"השתדלנו להקפיד שאם יהיה קיצוץ רוחבי בגין הביטחון, שלא יהיה על חשבון תקציבים חברתיים כגון רווחה ובריאות. פה יש סדר גודל של הקיצוץ בשני המשרדים כ-100 מיליון שקלים, אך שני המשרדים זוכים לתוספת תקציבית משמעותית מעבר לגובה הקיצוץ. כך למשל, לבריאות יוחזרו כ-4 מיליארד שקלים.
בתוך כך, וועדת הכספים אישרה בישיבתה את הגדלת יעד הגרעון ל-2015 מ-2.5% ל-3.4%. עוד אישרה הוועדה את מתווה הפחתת יעד הגירעון בין השנים 2016-2019 באופן הבא: 2016: 2.75%, 2017: 2.25%, 2018: 1.75%, 2019: 1.25% וב- 2020: 1% בלבד.
חברי הכנסת מחו על אי הגעת שר האוצר וראשי משרדו לדיון על-מנת להציג את תחזית הכנסות המדינה ואת הסיבות להחלטה להגדיל את יעד הגירעון. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) הודיע, כי "לא יפתח את הדיונים בתקציב בוועדה, כל עוד שר האוצר לא יופיע בפני הוועדה להציג את עיקרי התקציב ותכניתו הכלכלית ל- 2015". הממונה על מדיניות המאקרו באוצר, יעל מבורך אמרה כי "הגדלת יעד הגירעון היא בין השאר בשל האטה בצמיחה ב- 0.6% עקב צוק איתן, ובנוסף כדי להימנע מעליית מסים".