"אני מתנגד לחרם על מוצרים מישראל, וזו לא רק הצהרה מהפה אל החוץ. נתוני הסחר הצומחים עם בריטניה מראים זאת באופן מעשי". כך אומר ל"מעריב-השבוע" מתיו גולד, שגריר בריטניה בישראל. גולד, המסיים ארבע שנות כהונה, האריך בשנה את כהונתו, והיא תסתיים בסוף 2015.
גולד מציין עם זאת כי אכן יש צרכנים ורשתות בבריטניה המעוניינים לדעת את מקור הייצור של מוצר (אם זה ישראל, ההתנחלויות או הרשות הפלסטינית), ואז הם יכולים לבחור. סימון המחירים תקף לגבי ההתנחלויות. גולד הוסיף, "איך אפשר לדבר על חרם כשאי אפשר להסתדר ללא הטכנולוגיה והחדשנות הישראלית? נכון להיום, אחת מכל שש טבליות הנמכרות בבריטניה היא של חברת טבע. שיתוף הפעולה בין שתי המדינות רק הולך ומתעצם".
על פי נתונים שהציג השגריר, היקף הסחר בין שתי המדינות צמח בשנה שהסתיימה בספטמבר ב-26% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, והסתכם ב-4.5 מיליארד דולר. 1.7 מיליארד דולר מתוכם הם יצוא מבריטניה לישראל, ו-2.8 מיליארד דולר הם יצוא מישראל לבריטניה. מספר החברות הישראליות המתעניינות בגיוס הון בבורסה של לונדון או בבורסת ה-AIM גדל.
גולד, נגד חרם. צילום: מרק ישראל סלם
בשנה האחרונה הנפיקו שמונה חברות, ובתוכן חברת הפרסום מטומי וחברת מרי מדיה. באחרונה ביקרו בלונדון חברות ישראליות המתעניינות ברישום למסחר. כמו כן, המדען הראשי במשרד הכלכלה, ד"ר אבי חסון, ביקר בלונדון לצורך קידום שורת הסכמים לשיתוף פעולה. "בבריטניה יש הערכה גדולה מאוד לחדשנות הטכנולוגית בישראל, ויזמים בריטים מעוניינים ללמוד מכם", אומר השגריר. הבריטים גם מעמיקים את שיתוף הפעולה בנושא קרנות הון סיכון ומגלים עניין במיזמי אינטרנט ובספרים במגזר הערבי.
בעוד שבועיים תבקר בישראל משלחת של בית ההוצאה לאור פינגווין כדי לבדוק שיתוף פעולה במיזמים בתחום הספרות. שיתוף פעולה חדש הוא עם חברות ישראליות כמו מקורות ומכון וולקני. בנק ברקליס ושלוחת סיטי בלונדון הקימו בישראל מרכזי חדשנות טכנולוגיים. לדברי השגריר, מדיניות בריטניה בנושא ביטחון ישראל היא ארוכת טווח ומשותפת הן לראש הממשלה דיוויד קמרון והן למנהיג האופוזיציה אד מיליבנד.
"זה נושא שאינו שנוי במחלוקת", אומר גולד, "אני מקווה מאוד שישראל תקדם את עניין פתרון שתי המדינות כדי להבטיח בכך את ביטחונה ואת המשך התמיכה של מדינות אירופה בה. אם לא יהיה שינוי, הסחף בדעת הקהל יימשך".
בתשובה לשאלה אם יהודי בריטניה החוששים מאנטישמיות רוכשים דירות בישראל, אומר גולד, "היקף העלייה מבריטניה לישראל היה בשנה האחרונה נמוך מ-2%. בלונדון יש אפס סובלנות לאלימות ולאנטישמיות. אני יכול להבטיח שרמת האנטישמיות בבריטניה היא מהנמוכות בעולם".
השגריר מציין עוד כי שיתוף הפעולה בין רשויות הפיקוח הבינלאומיות בנושא הלבנת הון מתהדק מאוד. "הייתי ממליץ מאוד לאזרח בריטי המעביר כספים לישראל לבדוק היטב אם המדובר בכסף חוקי ששולם עליו מס כדין", אומר גולד.