רפורמת השיחות הבינלאומיות שניסה להוביל שר התקשורת הקודם, גלעד ארדן, תקועה בגלל מצוקת כוח אדם במשרד התקשורת. ל״מעריב״השבוע״ נודע כי מדובר בהחלטה שקיבל ארדן כבר ב־12 באוגוסט אשתקד, ובאותו מועד אף זומנו חברות הסלולר לשימועים במשרד התקשורת. שר התקשורת לשעבר התייחס לרפורמה זו כאל אחת מגולות הכותרות של פעילותו במשרד, לפני שהחליף את השר הפורש גדעון סער במשרד הפנים.



לב הרפורמה כלל את שינוי שיטת החיובים על שיחות נכנסות ויוצאות לחו״ל, וקביעת בסיס החיוב על פי שניית שיחה, ללא האפשרות לעגלה כלפי מעלה לדקה שלמה. עוד נכללה במסגרת הרפורמה, האפשרות שהלקוח יבחר בעצמו את ספק השירות בחו״ל והאפשרות שהלקוח יוכל להשתמש בחו״ל באותו מספר נייד. אלא, שכאמור, אף שחברות הסלולר כבר הוזמנו לשימוע ושטחו את עמדותיהן, המצב לא שונה והחברות נהנו מעודפי הכנסות בסכומים הנאמדים בחצי מיליארד שקל לשנה.



מבדיקת ״מעריב־השבוע״ מתברר, כאמור, כי הסיבה העיקרית לכך היא היעדר כוח אדם במשרד המסוגל לקדם את הרפורמה. במשרד מטפלים בימים אלה בשלושה מהלכים חשובים לא פחות: רפורמת השוק הסיטונאי, שעדיין מקרטעת, שתאפשר לחברות הסלולר להציע שירות אינטרנט על גבי התשתית של בזק (ומאוחר יותר של הוט). הרפורמה השנייה תצא לדרך במאי 2015 ובה ייאלצו בזק והוט להעמיד את שירותי התשתית גם לשיחות קוויות. הרפורמה השלישית היא קידום כניסת החברות לשירותי הדור הרביעי בסלולר, זאת לאחר שמכרז התדרים המאפשר הפעלת רשתות מהירות יותר הושלם לפני כחודשיים, אבל מאז לא התקדם.



שלא לציטוט מאשרים במשרד התקשורת כי אכן קיימת בעיה חריפה של היעדר כוח אדם ולכן לא ניתן לטפל בו זמנית בכמה משימות בסדר גודל נרחב שכזה. עם זאת, בכירים במשרד הדגישו כי עניין השיחות הבינלאומיות בהחלט עומד עדיין על הפרק. בחברות הסלולר אישרו כי כבר נערכו השימועים, וכי אחת הבעיות המעכבות את קידום הרפורמה נוגעת למפעילים בחו״ל, המספקים לחברות את שירותי הנדידה במסגרת ההסכמים לשיתוף פעולה.



כך או אחרת, נראה שלא כל החברות ממתינות להשלמת הרפורמה. חברת גולן טלקום הציעה כבר בספטמבר 2014 את האפשרות לחייג לחו״ל (לא כולל שיחות מקומיות) תמורת 99 שקל לחודש. גם חברות אחרות הלכו בעקבותיה.



ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: ״המשרד אכן פרסם שימוע בנושא נדידה בינלאומית, שבמסגרתו התקבלו התייחסויות רבות וכן נערך שימוע משלים בעל פה. המשרד בוחן את ההתייחסויות ויקבל החלטה בהתאם לסדרי העדיפויות שלו״.