בתחרות שמני הזית הבינלאומית “טרה אוליבו”, שנערכה בחודש שעבר בירושלים, הוענקו פרסים לשמני הזית הטובים ביותר בקטגוריות שונות. מעל 519 שמני זית מכל העולם הגיעו כדי להשתתף ואולי אף לזכות בתואר הנחשק Grand Gold Prestige.
כשם שיש זנים שונים של קפה או ענבי יין, יש גם זנים שונים לזיתים ולטעמי השמן שהם מספקים. כדי לעשות סדר בכל השפע, איתי טפרברג, בעלי חוות “עץ השדה” ומומחה לשמן זית, סיפר לנו על זני הזיתים השונים.
הזית הוא עץ רב־שנתי ממשפחת הזיתיים הכוללת כ־40 זנים שונים. ישנם זנים המתאימים לייצור שמן זית בלבד, ישנם זנים המתאימים לכבישת זיתים למאכל וישנם זנים המתאימים לשתי המטרות.
לכל זן של זית ישנן תכונות שונות: ריח, טעם, צורה, צבע, מרקם ועוד. שמן זית המופק מעצי הזית מזנים שונים הנו למעשה מיץ פירות, שאינו מתוק. וכפי שפירות נבדלים זה מזה בצורתם, בגודלם ובטעמם, כך גם זני הזיתים השונים שמהם מופק שמן הזית.
כדי שגם אתם תוכלו להתאים את השמן למנה שאתם מכינים, הנה הסבר קצר על הזנים ושמו של שמן הזית הזוכה בכל קטגוריה.
1-קורונייקי (Koroneiki) – זן של זית שמקורו בכרתים, וטעמו העשבי המיוחד משתלב נהדר עם כל סוגי הסלטים - מסלט עלים ירוק וטרי עם גרגירי רימונים ועד סלט פסטה קר עם נתחי אנשובי וגבינת עזים. הארומה העדינה בניחוח אגוזים ודשא קצוץ מעניקה את התחושה של ארוחת טבע ובריאות מושלמת. בשל גודלו הזעיר של הזית, הכנת זיתים כבושים ממנו היא חגיגה לעין ולחיך.
הזוכה בתואר שמן הזית הטוב בישראל מזן קורונייקי לשנת 2015 הוא השמן של “עץ השדה”.
מחיר: 49 שקלים לבקבוק 750 מ”ל.
2-סורי (Souri) - הזית הסורי שמקורו בעיר צור שבלבנון הוא זן נפוץ ופופולרי מאוד בארץ. בגלל הדומיננטיות, החריפות והטעם הפירותי העז הוא משתלב מצוין עם המטבח הים תיכוני - מסלט חומוס ולבנה ועד למעדני בשר המבושלים בישול ארוך. מאוד מומלץ להכין איתו מגוון אנטיפסטי (קישואים, חצילים, ירקות שורש, גזר ועוד). שמים כמות נדיבה של שמן זית, בוזקים קצת מלח ומכניסים לתנור. לזן זה טעם מריר עקב כמות גבוהה של פוליפנולים, שמעצימה את נוכחות התבשיל. יש לטעום ולהשתמש במידה.
גם בקטגוריה זו “עץ השדה” זכו בתואר שמן זית הטוב בישראל מזן סורי לשנת 2015.
מחיר: 49 שקלים לבקבוק 750 מ”ל.
3-ברנע (Barnea) – הברנע הוא זן שפותח בארץ על ידי קבוצת המחקר בראשותו של פרופ’ שמעון לביא. הברנע הוא זן הדגל במטבח הישראלי העכשווי. הוא פירותי ורענן, וטעמיו המעודנים אינם משתלטים על טעמי התבשיל. לכן הוא מתאים לכל סוגי התיבול, הבישול והאפייה. הוא אף עמיד מאוד באחסון.
הזוכה בתואר שמן הזית הטוב בישראל מזן ברנע לשנת 2015 הוא השמן של “כרמי גולן”.
מחיר: 48 שקלים לבקבוק 750 מ”ל.
4-ארבקינה (Arbequina) - זן עדין יותר שמקורו בארץ ישראל והובא לאנדלוסיה במאה ה־17 על ידי הדוכס דה מדינצ’לי. טעמו עדין ושקט, ואם מוסיפים אותו לסלט ירקות טריים, הוא מעניק ארומה פרחונית ונעימה בניחוח תפוח ירוק ושקדים. לסלט כזה כדאי להוסיף פרחים אכילים בצבעים שונים ולקבל מעדן צבעוני וטעים. זן זה נהדר גם להכנת קרוטונים למרק, וזאת בשל העדינות של הזית שלא משתלטת על מרכיבים אחרים.
הזוכה בתואר שמן הזית הטוב בישראל מזן ארבקינה לשנת 2015 הוא השמן של “בית בד אליעד”.
מחיר: 40 שקלים לבקבוק 750 מ”ל.
5-פיקואל (Picual) - זן ספרדי שמקורו בחבל אנדלוסיה בספרד. פיקואל משמעותו “כיפת ההר”, וזאת עקב צורתו העגלגלה. זהו זן איכותי, יציב, בעל טמפרטורת רתיחה גבוהה, ולכן מתאים לטיגון. טעמו מזכיר פירות הדר עם חריפות מעודנת. מתאים מאוד לתיבול עדין של גבינות מיוחדות, סלטים טריים עם גרגירי רימון ופירות יבשים, כמו גם לטיגון תוספות לאורז כמו בצל עם שקדים ואגוזים.
הזוכה בתואר שמן הזית הטוב בישראל מזן פיקואל לשנת 2015 הוא השמן של “מסיק קיבוץ מגל”.
מחיר: 50 שקלים לבקבוק 750 מ”ל.
6-לצ’ינו (Lecino) - עוד זן שמקורו בחבל פוליה שבאיטליה. שמן בעל טעם עדין ורך המתאים מאוד למי שאוהב תיבול עדין. נהדר לסלט גבינות גלילי וכתיבול לפסטה עם שום ועגבניות. הזית עצמו מתאים מאוד לכבישה במלח ולהכנת זיתים מצומקים. בעקבות עמידותו בחום הוא גם מעולה לבישול ואפייה.
הזוכה בתואר שמן הזית הטוב בישראל מזן לצ’ינו לשנת 2015 הוא גם השמן של “מסיק קיבוץ מגל”.
מחיר: 50 שקלים לבקבוק 750 מ”ל.
7-קורטינה (Coratina) - זן שמקורו בחבל פוליה בדרום איטליה. שמן בעל טעם עז־חריף, עם מרירות בולטת. מתאים מאוד למטבח של דרום איטליה - סלט ירקות, עלים ועגבניות, פיצות עם אנשובי ורסק עגבניות, מרינדות חריפות לתיבול נקניקים, גבינות עזים ומנות בשריות. שמן רב־תכליתי שטעמו חביב על השפים הגדולים. נסו אותו ברוטב עגבניות לפסטה.
הזוכה בתואר שמן הזית הטוב בישראל מזן קורטינה לשנת 2015 הוא השמן של “תבליני פרג”.
מחיר: 39 שקלים לבקבוק 750 מ”ל.
8-פישולין (Picholine) - זן שמקורו בדרום צרפת (מחוז לנגדוק). פרי גדול וטוב לכבישה בטעמים שונים. טעמו מזכיר תיבול מושלם לסלט (זעתר, תימין ואפילו דבש), והוא עשיר גם בטעמים חריפים ומרירים. נוכחות גבוהה של נוגדי חמצון הופכת אותו למאוד בריא. מומלץ בעיקר לסלטים ואנטיפסטי, אך עקב טעמו העז יש לאזן אל מול שאר התבלינים והטעמים כדי שהפישולין לא יאפיל עליהם. בתקופת המסיק הראשון צבעו ירוק עז, ובמסיק מאוחר יותר צבעו נוטה יותר לצהוב. הזוכה בתואר שמן הזית הטוב בישראל מזן פישולין לשנת 2015 הוא השמן של “ארץ גשור”.