מלחמת הסחר החלה?מכסי ייבוא בשווי של 34 מיליארד דולר, עליהם הודיע נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, על סחורות מסין נכנסו הבוקר (שישי) לתוקף והעלו את חמת בייג'ינג שטוענת כי מדובר במהלך אלים. "אין לנו ברירה אלא להילחם בבריונות האמריקאית", אמר שר המסחר הסיני, שהזהיר כי המהלך ייפגע בסחר הבינלאומי ויכול להוביל לטלטלה עולמית. עם זאת הוסיף השר כי סין תמשיך ברפורמות הפנימיות בכלכלתה. בתגובה למהלך הטילה סין מכסים על 545 מוצרים אמריקאים, בשווי זהה למכסים האמריקאים.



כזכור, לפני כשלושה שבועות הודיע טראמפ על כוונתו להטיל מכסים על ייבוא סחורות מסין, מתוך טענה כי בייג'ינג פועלת בחוסר הגינות בסחר הבינלאומי, מתוך מטרה לחזק את כלכלתה על חשבון ארצות הברית. בעקבות החלטתו של טראמפ, סוכני המכס האמריקאים נצטוו לגבות מס של 25% ממוצרים שונים מייצור סיני, בהם כלי רכב, כוננים קשיחים, משאבות, מדפסות ותוצרת תעשייתית נוספת. טלפונים סלולרים לא כלולים ברשימת המוצרים שעליהם הוטלו המכסים.




פגיעה של עד 0.2% בצמיחה. נשיא סין שי ג'ינפינג, צילום: רויטרס
פגיעה של עד 0.2% בצמיחה. נשיא סין שי ג'ינפינג, צילום: רויטרס



"סין לא תירה את הירייה הראשונה"



בסין הגיבו למהלך האמריקאי בעיכוב סחורות אמריקאיות בגבול, למרות שעל פניו לא נראה כי מדובר במדיניות רשמית אלא שסוכני הגבול מחכים להנחיות מבייג'ינג לאחר שהממשל הסיני הודיע כי הוא יגיב לצעדי ארצות הברית, למרות שבסין הודיעו שהם "לא יירו את הירייה הראשונה במלחמת הסחר". על פי ההערכות, הטלת המכסים יכולה לפגוע בצמיחה של סין, ולהאט אותה ברמה של עד 0.2%. 



המכסים של טראמפ באים כחלק מהמדיניות החדשה של הנשיא האמריקאי, שסוטה ממדיניות קודמיו בתפקיד שתמכה בסחר חופשי, גם במחיר של צבירת חוב ייבוא. עוד בקמפיין הבחירות שלו, קרא הנשיא להעלות מכסי ייבוא על מוצרי ייבוא מסין ומהאיחוד האירופי, מתוך מטרה להשיב עבודות לארצות הברית. בשנת 2017 פרש טראמפ מהסכם הסחר הטראנס-פסיפי עליו חתם קודמו בתפקיד ברק אובמה, ואיים לפרוש מהסכם נפט"א, בין קנדה מקסיקו וארצות הברית.