שר הנפט של קטאר מוחמד אל סעדה, הודיע היום (שלישי) בדוחה שארבע ממפיקות הנפט החשובות סיכמו על הסכם להקפאת תפוקת הנפט הגולמי בחודש ינואר. לא ידוע האם הירידה במחיר הנפט תיבלם בעקבות ההסכם בין הארבע אך אם זאת, מומחים בתחום האנרגיה מטילים ספק לגבי האפשרות שהירידה במחיר הנפט הגולמי תבלם.



ארבעת החותמות הן רוסיה עם תפוקה של כ-12 מיליון חביות ליום, ערב הסעודית עם תפוקה של כ-11 מיליון, ונצואלה עם תפוקה של 2.32 מיליון חביות וקטאר עם תפוקה של 700 אלף חביות. אלא שבהסכם של הארבע יש מספר בעיות, הראשונה היא תוקף ההסכם כי לא מצוין זמן ההקפאה, הבעיה השנייה היא ההתניה שההסכם יכנס לתוקף רק אם מפיקות נפט נוספות יסכימו גם הן להקפיא את התפוקה.



שר הנפט של קטאר אמר: "אנחנו מאמינים שהמפיקות האחרות חייבות להקפיא את התפוקה מיד כי רק צעד זה יביא לייצוב השוק". ואכן, בלי שאר מפיקות הנפט, ספק אם הירידה במחיר הנפט הגולמי תיבלם. על פי הערכות, הצריכה העולמית מסתכמת בכ-93 מיליון חביות ליום לעומת תפוקה של כ-97 מיליון חביות ליום. משמעות הדבר שכדי שהמהלך יצליח צריך לא רק להקפיא את התפוקה אלא גם להקטין אותה.



העניין מתחיל להיות בעייתי כשלוקחים בחשבון את עיראק ואיראן, שתי מפיקות חשובות שבמקרה של איראן נמצאת בתהליך של הגדלת תפוקת הנפט אחרי הסרת העיצומים והשנייה מבקשת להגדיל את תפוקתה ככל שתוכל. במציאות זו ספק אם היא תסכים להקפיא את תפוקת הנפט שלה. דומיניק היווד, אנליסט אנרגיה בחברת "אנרג'י אספקט", אמר שיש בעיה אחרת ומסביר: "גם אם מספר רב של מפיקות נפט יסכימו להקפיא את התפוקה של ינואר, אין לשכוח שבתפוקה של חודש ינואר היה עודף ברור של היצע על הביקוש. במציאות זו הקפאת התפוקה לא תועיל".



אין לשכוח שהירידה החדה במחיר הנפט מרמה של כ-115 ל-30 פגע קשות ברוסיה, סעודיה ובמיוחד ונצואלה. זו האחרונה נמצאת על סף פשיטת רגל וזו הסיבה ששר הנפט שלה, איולוגיה דל פינה, מסתובב חודשים בעולם כדי לשכנע מפיקות נפט אחרות להקפיא את התפוקה. עד עכשיו לא הייתה לו הצלחה רבה ויש להמתין לראות איך יתפתח ההסכם שנחתם היום בדוחה.