זינוק בשער הדולר בשני אחוזים נוספים הביא את המטבע לעמוד על כ־3.64, השער הגבוה ביותר מאז שנת 2020. הסיבה לכך היא ככל הנראה הוצאת כספים מישראל על ידי משקיעים לאור הרפורמה המשפטית. ענת דוידוב וגדעון אוקו שוחחו הבוקר (רביעי) ב-103FM עם אמיר איל, יו"ר "אינפיניטי", ששפך אור על הסיבות בגינן הדולר מזנק.
המשבר נמשך: השקל מתרסק מול הדולר, מחירי מוצרים צפויים לעלות
"העלייה היא על רקע פסיכולוגי, יש תחושה של אי וודאות ולכן גם משקיעים וכל מיני גורמים אחרים מעדיפים להחזיק היום את הדולר מאשר את השקל. זה מה שקובע את המסחר. 3.63, לא ראינו את זה כמה שנים. פשוט מעדיפים להחזיק יותר דולרים, אומרים 'השקל יהיה יותר חלש כי הכלכלה יכולה להיות יותר חלשה, לכן אנחנו מעדיפים להחזיק יותר דולרים'.
בואו לשדרג את האנגלית שלכם: לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
לאור אמירותיו תהו המגישים האם מדובר בתסמונת העדר, ואיל אישר את השערתם: "כן. זה תמיד בשוליים, המסחר במטח היום בישראל הוא בסביבות הארבעה מיליארד ליום. זה שוק מאוד גדול, זה נשק דיי גדול, נכנס כסף בצורה מסיבית מהגז, כמובן שהסכמי אברהם. יש המון פעילות כלכלית. כרגע אומרים 'רוצים להגדיל את המרכיב הדולרי'. תשימו לב, עלייה של הדולר טובה מאוד לייצואנים, גרועה מאוד לעם, לציבור, כיוון שהעלייה של הדולר מעלה את האינפלציה.
דוידוב אמרה כי "אם יהיה משהו שישנה את הפוזיציה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעניין הרפורמה זה יהיה הנושא הכלכלי". אוקו אמר כי "בינתיים זה לא עוצר אותו ושני הצדדים לא מוכנים להידברות". בהמשך שאל: "אם זה יישאר המצב, מה נראה בבורסה? בדולר"?.
לחצו כאן וקבלו את עיתון מעריב לחודש מתנה למצטרפים חדשים<<<
על כך השיב איל כי "הדולר יכול להמשיך לעלות. צריך מאוד להיזהר, כל אחד צריך לעשות חשבון לעצמו, לראות איפה מרכז החיים שלו והניהול סיכונים שלו. אנחנו הגדלנו את מרכיב המטח כבר בשבועות האחרונים, לא מחכים לדברים שיקרו. אם זה יעלה לכיוון של 4 אתה קונה עכשיו ב-3.6 עשית יופי. כל אחד צריך להסתכל על התיק שלו, לא לרוץ באי רציונליות".
לאחר מכן התייחס יו"ר בית ההשקעות לפעולותיו של בנק ישראל והעומד בראשו, זאת בצל הביקורות הרבות על עליית הריבית: "הסירו דאגה מליבכם, נגיד בנק ישראל אדם סופר רציני. הממשלות תמיד רוצות שתהיה ריבית יותר נמוכה, שיהיה לכם כלי לצמיחה כלכלית, ממשלות מסתכלות על הצד התקציבי והן תמיד לוחצות את הנגידים. בנק ישראל עצמאי לחלוטין, יש נגיד בנק ישראל שהוא איש מאוד חכם. הוא עשה הצעת בלימה. ברור שיש מגמה, הוא פשוט חיזק את הצד של השקל בריבית יותר גבוהה. הוא אמר 'יהיה יותר כואב כדי לשלוט על האינפלציה'. כן יש התמתנות, האינפלציה בארץ היא בעיקר בדיור, יש אופציה לפתוח למשל צעדים כמו לבטל את מכון התקנים הישראלי. יש צעדים שאפשר לעשות בצורה מאוד מהירה, אפשר לעצור את העלייה. אתה יכול גם לייבא, אתה משק מספיק קטן. זה עניין של החלטות, אפשר ליישם את זה, זו לא גזירה משמיים".
לסיום הביע את דעתו על הפרסומים לפיהם בנקים זרים פתוחים בסופי השבוע מעבר לשעות רק בגלל ישראלים שמושכים כספים: "אני חושב שזה חסר אחריות להגיד דברים כאלה. הציבור הרחב הולך וקונה בבנק עם היועץ שלו קרן שצמודה לדולר. זה חסר אחריות לחלוטין, זה לא נכון, מדינת ישראל זו מדינה פתוחה. לא צריך להגזים, יש התעניינות ובפועל גם באמת יותר קונים. רוב חברות ההייטק משקיעים בהן חברות זרות. אני אהיה מודאג כשאני אראה חברות סוגרות את המפעלים שלהן, את הפיתוח שלהן, ועוברות לחו"ל.
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו, 103fm