"התנהלות המערכת הבנקאית שערורייתית. אנחנו מחפשים את הכלים המדויקים שייתנו מענה לאוכלוסיות שצריכות את זה מחד ולא יתדלקו אינפלציה מאידך", כך אמר אתמול שר האוצר בצלאל סמטוריץ', שתקף בחריפות את מנהלי הבנקים במהלך ישיבת ועדת הכספים.
"איש שמאל, מתווך לא הוגן": סמוטריץ' זועם על הנשיא הרצוג
מחקר חדש: מעל מחצית מהישראלים מסתפקים בהצעת הלוואה אחת
לדבריו, "מה שמאפשר לבנקים לנהוג בחזירות היום הוא העובדה כי עד שהם מגלגלים את הריבית ללקוחות לוקח חודשיים־שלושה עד חמישה חודשים. מול העסקים זה מהיר יותר, ומול משקי הבית זה לוקח יותר זמן. בכמה החודשים האלה הם עשו 25 מיליארד שקל". לא רק שר האוצר תקף את המערכת הבנקאית, שעמדה תחת אש מצד מרבית המשתתפים בדיון, שבמהלכו עדכן סמוטריץ' את הנוכחים על ישיבה שקיים בשבוע שעבר עם הנגיד פרופ' אמיר ירון.
סמוטריץ': "לא נסכים למצב שבו הבנקים גוזרים רווחי עתק על חשבון הציבור. הריביות הועלו כדי להיאבק באינפלציה ולא כדי שהבנקים יגרפו הון. הנוסחה החדשה היא שיהיה לנו מקסימום רווח, ונוכל להחזיר את הכסף לציבור. הכסף לא ילך לאוצר המדינה, נעריך את הסכום ונייעד סכום מקביל לתוכניות סיוע בדיוק לקהלי היעד".
השר התייחס במהלך דבריו למכתב הנגיד לראש הממשלה, שבו ביקש כי יפעל לבטל את היוזמה לחייב את הבנקים לשלם ריבית על יתרה חיובית בעו"ש. לדבריו, "אני מעריך מאוד את הנגיד אבל לא חושב שהוא צודק כאן. לא כל דבר הוא פגיעה בו. עם זאת, גם הכנסת חייבת ריסון כי אנחנו בסוף במארג מאוד מורכב. צריך להיזהר מצעדים פופוליסטיים שהתוצאה שלהם עלולה להסב נזק".
ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) הוסיף בדיון כי "ייאמר לזכותם של בנק לאומי שלאחרונה אני רואה אותם. היחידים שלא נמצאים זה בנק הפועלים ובנק דיסקונט. הבנקים הגדולים מצפצפים על כל העולם, ושולחים את איגוד הבנקים שיחטוף את האש. אני לא מבין את הנגיד עם המכתב ששלח. נגענו לבנקים בשמנת. מה קרה? בסך הכל מדובר בקריאה טרומית".
יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הוסיף כי "אנו מעריכים את מי שמרוויח, אבל לא על חשבון מי שיש לו מעט מאוד. בסוף תהיה כאן התפוצצות חקיקה". ח"כ אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי): "כל עוד אין תחרות, הממשלה חייבת להיכנס עם רגולציה וחקיקה לכשלי השוק. אני לא מאמינה בפרסומות. רווחים על הריבית, לפי דעתי, זה לא הכלי הנכון. הכסף לא יחזור לאותו לקוח בבנק".
אתמול התייחס לביקורת מנכ"ל בנק לאומי חנן פרידמן, שאמר בכנס לשכת רואי החשבון באילת כי "המס על הבנקים בישראל עומד כבר היום על 36% - גבוה לעומת מה שנהוג במדינות רבות בעולם. אפשר גם לתת דוגמה מספרד: כשהממשלה המקומית שם החליטה להטיל מס על רווחי הבנקים, הבנק האירופי התנגד לכך בחריפות - והממשלה הקפיאה את המהלך".