בנק ישראל הודיע היום (שלישי) כי הוא מכר סכום של 8.2 מיליארד דולר מיתרות מטבע החוץ (מט"ח) של ישראל, במסגרת ניסיונותיו למנוע את צניחת השקל.
טייס מסוק קרב חושף: האירוע הקיצוני שמנענו בשבת השחורה שלא סופר
מה קרה בעזה שעתיים לפני השבת השחורה? הפרטים הדרמטיים נחשפים
על פי ההודעה יתרות מטבע החוץ של המדינה הסתכמו בסוף אוקטובר בסך של 191.2 מיליארדי דולרים, קיטון בסך של 7.3 מיליארדי דולרים לעומת סוף החודש הקודם, והן נמצאות כעת ברמתן הנמוכה ביותר מזה שנה, אם כי הן עדיין גבוהות בהרבה מהממוצע של העשור האחרון.
בנק ישראל הודיע על חבילת תמיכה של 45 מיליארד דולר זמן קצר לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" ב-7 באוקטובר. הבנק התחייב למכור עד 30 מיליארד דולר מיתרות מטבע החוץ שלו ולספק עד 15 מיליארד דולר באמצעות החלפות.
השקל צנח בחודש שעבר לרמה החלשה ביותר מאז 2012 ועלות הגידור מפני הפסדים נוספים זינקה. גם המניות והאג"ח הישראליות ירדו מכיוון שהסוחרים חששו שהמלחמה תסלים לסכסוך אזורי.
בעשרת הימים האחרונים, הנכסים הישראליים, כולל השקל, עלו על רקע הסיוע העולמי והסימנים לכך שהלחימה תתמקד בעזה.
כעת, כאמור, השקל התאושש ובנק ישראל מסר כי הירידה ברזרבות נובעת בעיקר מהמכירות במטבע החוץ של 8.2 מיליארד דולר.
בנק ישראל מפעיל מספר תכניות כדי לטפל בקשיי נזילות שפגעו במערכת הפיננסית בעקבות המלחמה, כדי להבטיח את התפקוד התקין של השווקים הפיננסיים ולתמוך בפעילות הכלכלית וביציבות הפיננסית.
התכניות שהופעלו עד כה:
1. מכירת מט"ח של עד 30 מיליארדי דולרים על מנת למתן את התנודות בשער בשקל ולספק את הנזילות הנדרשת להמשך הפעילות הסדירה של השווקים.
2. אספקת הנזילות הנדרשת לשוק המט"ח גם על ידי הפעלת מנגנוני עסקאות swap של הבנק בהיקף של עד 15 מיליארדי דולרים.
3. ביצוע עסקות ריפו מול גופים מוסדיים וקרנות נאמנות כנגד בטוחות של אג"ח ממשלתי ו/או קונצרני כבטוחה במטרה לשמור על התפקוד התקין של השווקים.
להלן עדכון חודשי של היקף התוכניות שהופעלו נכון ל-31 באוקטובר 2023: