הכוונה האיראנית היא להתיש את ישראל מבחינה כלכלית, הממשלה חייבת להתייחס לכך ולבצע במהירות התאמות בתקציב 2024. כך סבור הכלכלן ופרשן מעריב שלמה מעוז.

כלכלה בצל המלחמה: "לא יהיה מנוס מדיון מחודש בתקציב 2024"
מתקפה על סמוטריץ': "האוצר רימה בנתוני ההכנסות וההוצאות בתקציב 2024"

נוכח הקשיים הכלכליים ההולכים וגוברים עם התמשכות המלחמה, הצורך בגובר בחימוש, החשש מאפשרות של פתיחת חזית נוספת בלבנון והניסיון של החות'ים בתימן למנוע מאניות סחר להגיע מהמזרח לישראל - סבורים רבים במערכת הפוליטית והכלכלית כי הממשלה צריכה לקבל כבר כעת החלטות תקציביות קשות. מהיכן ישראל יכולה לגייס את המשאבים הכלכליים? לדעת מעוז, יש שורת צעדים וקיצוצים שהאוצר צריך להכריז עליהם ללא דיחוי. הממשלה צפויה להצביע כבר בימים הקרובים על התקציב ל-2024, ובמשק קוראים לה לבצע מהלכים דרסטיים וקשים הרבה יותר כבר כעת.

עלי חמינאי (צילום: Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS)
עלי חמינאי (צילום: Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS)

"מתוך 80 מיליארד שקל הטבות מס בשנה, אפשר לבטל לפחות רבע שזה 20 מיליארד שקל בשנה", אמר הפרשן, "לדוגמא, להביא את מע"מ ירקות ופירות ל-17 אחוז. הטענה שלי היא שההנחה במע"מ היא הטבה שלא מגיעה לכיסם של הישראלים, אלא ישירות לקמעונאים. דוגמת נוספת: אין סיבה שמשכירי דירות לא ישלמו מס על השכרת הדירות שלהם., יואיל כל משכיר דירות להגיש דו"ח ובו יכירו בכל ההוצאות בגין השכרת הדירה. דין פועל פשוט כדין בעל הון שמשכיר דירות".

מעוז תומך נלהב בצמצום משרדי הממשלה המיותרים ובביטול הטבות מס נוספות. "מאיפה נביא עוד כסף? אישית, הייתי שואף להגיע למצב שבו בתוך 3 שנים יש לנו 12 משרדי ממשלה בלבד. לבטל משרדים מיותרים, וכך לאותת לציבור שאנחנו הולכים בתקופה הקרובה לחסוך כסף. הנראות פה היא מאוד חשובה".

"דבר נוסף שכבר הממשלה התחילה לעשות היא לבטל את ההנחה על הדלק. עכשיו רכיב המס מהווה 62 אחוז ממחיר הדלק לתחבורה, וצריך בהדרגה שהמס יגיע ל-70 אחוז. לעסקים וחברות אפשר יהיה להכיר בהוצאות הדלק, ובכך עיקר ההכבדה תהיה על השכבה בציבור שמעלימה מיסים. היקף העלמת המס עומד על לא פחות מחמישה מיליארד שקל בשבוע. מי שאין לו דיווח מס מלא, זאת ההזדמנות שלי לגבות ממנו לפחות את המס המוגדל על הדלק".

"כך גם עם מס הבלו על הפחם. צריך לזכור שהפחם הוא גורם מזהם ויש לו השפעות שליליות, אז מי שצורך יותר חשמל צריך לשלם על הזיהום. הממשלה כבר עשתה טעות שביטלה את המס על הכלים החד פעמיים ועל הסוכר שגורם למחלות ומעלה את ההוצאה הציבורית לבריאות הציבור".

"הממשלה צריכה לסרוק את כל התקציבים, כולל התקציבים הקואליציוניים, ובכך אפשר לחסוך חמישה מיליארד שקל נוספים בשנה. אפשר לבטל המון תקציבים שניתנו בשנים האחרונות לקבוצת לחץ. הכסף הקואליציוני היחיד שצריך להזרים זה למיגון בכלל ישראל, וזה כולל גם את יהודה ושומרון. בכל מה שקשור בביטחון לא לחסוך, בשאר כן".

הכלכלן שלמה מעוז (צילום: מרק ישראל סלם)
הכלכלן שלמה מעוז (צילום: מרק ישראל סלם)

"במקביל, יש במצב הנוכחי גם הזדמנויות", הוסיף, "צריך להוציא לפועל את קרן הארנונה שעברה בכנסת; לקדם הכשרה מקצועית לנשים ערביות וחרדים; לעודד עלייה; להקים בתי דין כלכליים ולהילחם בצורה יותר מסיבית בהעלמות המס. הממשלה צריכה להגביר מכירת נכסים, כולל הפרטה של חלק מחברות ממשלתיות, גם ביטחוניות, וכן למכור קרקע בכמויות גדולות באמצעות מנהל מקרקעי ישראל. הכסף לממשלה דרוש עכשיו".