ד"ר סיגל ריבון, מנהלת האגף המוניטרי בבנק ישראל, התראיינה היום (שני) בתוכניתה של ענת דוידוב "איפה הכסף" ב-103FM, והתייחסה להחלטת נגיד בנק ישראל באשר לריבית הבנק.

פתרון מהחלל: פלאפון עושה סוף לבעיות הקליטה בסמארטפונים
למרות המלחמה והורדת הדירוג: למה הבורסה בתל-אביב עולה?

"אני חושבת שזו הייתה החלטה שלא הייתה ברורה מאליה", אמרה ריבון בפתח דבריה, "בסופו של דבר השיקולים של השמירה על היציבות הפיננסית, כמו שהבנק מאז המלחמה חוזר ואומר, גברו להחלטה הזאת. מדובר על ההחלטה הנוכחית".  

"האינפלציה השנתית הגיעה ל־2.6 אחוזים שזה כמובן מאוד משמח אותנו", הוסיפה, "אנחנו ב־2.6 אחוזים, קרוב לקצה העליון ויש סיכונים מצד העלויות שאנחנו שומעים של שרשראות האספקה, בכלל בהסתכלות שאנחנו רואים שהביקושים מתאוששים יותר מהר מהיכולת של ההיצע להדביק אותם. יש סיכונים שיכולים לבוא משוק הדיור, יש מדיניות תקציבית של הממשלה שהיא מרחיבה, ולכן מדובר על ההחלטה הנוכחית שהייתה לא למהר ולהוריד מיד אחרי שירדה הריבית בפעם הקודמת, אבל בהחלט בהסתכלות קדימה, עדיין התוואי הוא של הורדת ריבית מדודה וזהירה, גם בגלל שהאינפלציה בכיוון הנכון. השיקולים בכיוון הנכון אבל בסוף זה עניין של תזמון ומידה". 

לאחר מכן אמרה: "היציבות היא מאוד חשובה ואם לא תהיה יציבות, למשל אם יהיה פיחות מאוד משמעותי בשער חליפין או עלייה מאוד משמעותית בתשואות זה יקשה אולי עוד יותר על העסקים ולכן השמירה על היציבות הפיננסית היא לא שמירה כשלעצמה, אלא בדיוק בשביל לאפשר את ההתאוששות של המשק ואפשרות לחזור לפעילות רגילה. מעבר לזה, אנחנו יודעים שבנק ישראל נקט ביחד עם הבנקים, היה מתווה להקלה גם לעסקים הקטנים, גם למשקי הבית עם המשכנתאות, אני מבינה שהבנק פועל להאריך את המתווה הזה".

"היו צעדים של הממשלה כמובן, של מתן הלוואות בערבויות. היו ערבויות זולות יותר, מקורות זולים יותר שבנק ישראל נתן לבנקים, גם בשביל שיעבירו ללקוחות, אז יש פה פעולה בשני מישורים - מצד אחד ברמת המאקרו, הריבית של בנק ישראל, צריך להיות זהירים בשביל לשמור על היציבות ומצד שני, בהחלט פועלים גם הבנק וגם הממשלה בשביל להקל ככל שניתן על פעילות העסקים ומשקי הבית", ציינה.

לסיום אמרה: "הייתה עליית מחירים של 0.7 בנתון האחרון שהלשכה המרכזית מדדה, עדיין כשמסתכלים שנה אחורה, יש ירידה במחירים, אנחנו רואים משני הצדדים. מצד אחד באמת האטה משמעותית בפעילות, בעסקאות, גם בלקיחת משכנתאות, יש את העלייה הקטנה הזאת בחודש האחרון שצריך לחכות ולראות האם זה משהו חד פעמי או שאולי זה מסמן איזה שינוי מגמה. מצד שני, אנחנו יודעים שיש פגיעה מאוד משמעותית בפעילות בענף הבנייה בגלל מחסור בפועלים. לכן, בהסתכלות בטווח יותר ארוך, ברור שיש פה איזשהו חשש שיהיה צריך להתייחס אליו מכיוון שאנשים עדיין צריכים לקנות דירות, לגור, מצד שני, צריך לשמור ולעשות את המאמצים המשמעותיים בשביל לשמור גם על ההיצע".