הממשלה צפויה לדון היום (ראשון) בהצעת החלטה להטלת מכס בגובה 100% על ייבוא מטורקיה עד תום כהונת הנשיא ארדואן, כך נמסר מלשכת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שמקדם את ההצעה.
בין רגולציה נכונה לפגיעה בתחרות: הצדדים הנסתרים של הרפורמה
כלמוביל מצרפת לשורותיה את רומינה מאיר לתפקיד סמנכ"לית רכבי היוקרה
היוזמה, שנחשפה לראשונה בחדשות 12, מקודמת על רקע הידרדרות היחסים בין ישראל לטורקיה והודעת משרדי הממשלה הטורקית על עצירת היצוא לישראל. באיגוד לשכות המסחר תקפו את היוזמה והזהירו מפני השפעתה על קשרי הסחר ועלויות היבוא עם וממדינות נוספות.
בפוסט שפרסם היום שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כתב: "העלאת המכס על הייבוא מטורקיה היא תשובה ציונית הולמת לארדואן. נשיא טורקיה ארדואן עומד בחזית ההגנה על מפלצות חמאס דעאש שביצעו את הטבח הנורא בשביעי באוקטובר ובהצהרותיו הפומביות מערער על זכותה של ישראל להגנה עצמית. הודעתו על עצירת הייבוא לישראל מהווה הכרזת חרם כלכלי והפרה חמורה של הסכמי סחר בינלאומיים עליהם התחייבה טורקיה. יותר מידי שנים מדינת ישראל הבליגה מול האנטישמיות של ארדואן. לא במשמרת שלי. יש לנו כבוד לאומי וגאווה לאומית וכלכלה חזקה שלא צריכה טובות ובוודאי שלא לפרנס את מי שנלחם נגדה. אם בתום תקופת כהונתו של ארדואן אזרחי טורקיה יבחרו מנהיג שפוי ולא שונא ישראל ניתן היה להחזיר את מסלול הסחר עם טורקיה לדרך המלך".
"על פי הצעה שאביא היום לדיון בממשלה, יבוטלו כל שיעורי המכס המופחתים החלים על סחורה המיובאת מטורקיה לישראל לפי הסכם לכינון אזור סחר חופשי בין מדינת ישראל לבין הרפובליקה של טורקיה", הוסיף. "בנוסף, יוטל מכס על כל מוצר המיובא מטורקיה לישראל בשיעור של 100% מערך הסחורה בנוסף לשיעור המכס הקיים".
"ההצעה תוחמת את ההחלטה בזמן וקובעת כי זו תהיה כהוראת שעה שתוקפה עד למועד תום תקופת כהונתו של נשיא טורקיה הנוכחי, שעומד מאחורי ההחלטות נגד ישראל וכלכלתה. בנוסף, על פי ההצעה, מוצע להנחות את שר הכלכלה, שר החוץ ושר האוצר לנקוט בצעדים הנדרשים לחיזוק התעשייה הישראלית וסיוע לגיוון מקורות היבוא של ישראל בהתייחס למוצרים שמיובאים כיום מטורקיה לישראל, זאת בכדי ליצור חלופות ולהפחית את התלות של המשק הישראלי ביבוא מטורקיה".
"נראה כי גם אם יתכנו שיבושים זמניים בטווח הקצר, הדבר יוביל לגיוון מקורות היבוא. גיוון מקורות האספקה על ידי יבוא ממדינות ומאזורים גאוגרפיים שונים עשוי לשפר את חוסן שרשראות האספקה של ישראל מפני הפרעות ושיבושים, בין אם מקורם באירועים גאו-פוליטיים, איומים על נתיבי התובלה והאספקה, שינויים בהיצע ובביקוש העולמיים, או בשינויי אקלים, ובכך עשוי לתרום לחיזוק חוסנה של התעשייה הישראלית ויכולתה להתחרות בשווקים גלובליים. על פי סקר התאחדות התעשיינים בישראל, וכן על פי ניתוח שבוצע, המדינות שיכולות להוות חלופות רלוונטיות עבור היצרנים בישראל ביבוא הן סין, מזרח אירופה, יוון, גרמניה, קפריסין, טאיוואן ועוד".