האסון הכבד במג'דל שמס, בו נרצחו 12 ילדים ונערים משיגור טיל ע"י חיזבאללה, העלים מטבע הדברים כותרת חריגה מבוקר שבת. הכותרת דיווחה על כטב"ם ששוגר מלבנון, נכנס לגבולות המים הכלכליים של מדינת ישראל, ויורט ע"י ספינת טילים של חיל הים. לפי החשד, הוא שוגר לעבר אסדת הקידוח כריש.
השיגור הזה מצטרף לניסיונות קודמים של חיזבאללה לפגוע באסדות – ניסיונות שסוכלו ע"י צה"ל, וכן לאיומי החות'ים בתימן לפגוע בנכסי אנרגיה. התעצמות השימוש בכטב"מים בשנים האחרונות, והעובדה כי אי אפשר להבטיח הגנה הרמטית של 100%, מובילים להבנה כי התרחיש של פגיעה באסדת גז אינו בלתי סביר.
ובמציאות בה כ-70% מצריכת החשמל של ישראל מגיעים מהגז הטבעי שמופק מהאסדות – אין ספק שמדובר בתרחיש שצריך להדאיג אותנו. בישראל קיימים כיום 3 שדות גז: תמר, לוויתן וכריש. עם פרוץ המלחמה, הוחלט להשבית את אסדת תמר, שנמצאת כ-25 ק״מ מול חופי אשקלון, מחשש לפגיעת רקטות וסיכון העובדים במקום.
תמר היא ספקית גז עיקרית של חברת החשמל וסגירתה הובילה, לפי הערכות, לפגיעה של מאות מיליוני שקלים בחודש למשק הישראלי. היא אמנם נפתחה מחדש אחרי קצת יותר מחודש, אבל המקרה שלה העלה סימני שאלה למקרה בו יושבתו אסדות, וספציפית 'כריש', רק מבלי יכולת מיידית להחזיר אותן לפעילות.
היום מתקיימת הסתמכות כמעט מוחלטת של משק האנרגיה והחשמל על אספקה שוטפת: כ–70% מהחשמל בישראל נשען על גז שמסופק משלוש האסדות, והשאר מיוצר באמצעות אנרגיית שמש ופחם.
ב־15 באוקטובר, חברת החשמל דיווחה למשקיעיה שתמשוך מיליארד שקלים מכרית הביטחון שלה לשם היערכות ברכש דלקים לשעת חירום. לצד התוצאה היקרה הזו, קשה להעלות על הדעת מה יהיו המחיר הבטחוני וההשלכות הכלכליות על המדינה בתרחיש בו תיפגע אסדת כריש.
פוטנציאל הפגיעה במשק גדול מאוד, וסביר שתחול עלייה במחירי הגז הטבעי וכך גם במחירי החשמל, הדלק והתחבורה. מכאן הדרך להשפעה שלילית על התמ"ג קצרה. זאת מבלי לדון בזיהום הסביבתי החמור שייגרם כתוצאה מדליפת הגז שהפגיעה תגרום.
האיום על שדה הגז כריש מגיע בעקבות היותו סמוך לגבול הצפוני של המים הכלכליים, אך גם בגלל הנכס הגדול שהוא מהווה למדינה: בשנת 2023, אספקת הגז הטבעי מ'כריש' עמדה על כ-18.5% מכלל האספקה במשק בשנה זו.
החשש הגובר מפני ההשלכות החמורות של התרחיש הזה, נוגע גם בבורסה. בימים האחרונים חלה מגמת ירידה חדה במניות האנרגיה, ובפרט בת"א נפט וגז, שירד בשתי היממות שלאחר ניסיון שיגור הכטב"ם לעבר האסדה - 3.2% ביום ראשון, וב-1.88% ביום שני.
"ניסיון פגיעה באסדות יהווה הדרדרות רצינית בלחימה מול חיזבאללה". מסביר גורם בתעשיית האנרגיה והסייבר ובכיר לשעבר במערכת הביטחון. "למרות שלישראל יש את האמצעים הנדרשים להגן עליהן, תמיד יכול להיות סיכוי קטן שההגנה הזו תיפרץ. אמנם זה תרחיש קיצון - אבל חשוב מאוד להיערך אליו".
במשרד האנרגיה והתשתיות אומרים כי "משק החשמל נערך מבעוד מועד לייצור חשמל בדלקים חלופיים ודאג לרכש מלאים אסטרטגיים, ציוד גיבוי ותחנות משנה, וכן להגדלה משמעותית של עתודות הפחם והדקלים החלופיים, כדי למנוע פגיעה בשרשרת האספקה".
אולם בהסתכלות על הניסיונות של ארגוני טרור לפגוע בנכסי האנרגיה האסטרטגיים, תוך לקיחה בחשבון תרחיש בו ינחלו הצלחה, אי אפשר שלא להכיר בעובדה שיהיה מדובר בנזק בלתי מבוטל בתחומים רבים במשק הישראלי. למשקיעים האיום כבר מובן וברור, שהרי גם בבורסה – הוא כבר נותן את אותותיו.