משקיעות הענק של המשק הישראלי הן חברות הביטוח הישראליות, אלא שלא תמיד הן זוכות לאותו האמון שהן מעניקות לחברות שבהן הן משקיעות. מחיר מניות הביטוח עלה בכ־10% מאז הגעת רוב האחרונות לשיא טרום קורונה במהלך חודש מאי 2019. זאת, כאשר מדד ת"א ביטוח ושירותים פיננסיים, לדוגמה, עלה באותה תקופה בכ־32.97% ומדד ת"א 90 בכ־67.39%.
יש לציין כי מניות חברות הביטוח היו מהראשונות ליפול עם ההכרזה על הסגר הראשון בישראל, ועתידן היה אז מעורפל. החשש העיקרי בנוגע לפעילותן היה אז שהציבור יבטל את פוליסות הביטוח שרכש, שכן הייתה ציפייה כי כמות גניבות הרכוש תרד במהלך הסגרים.
הציפייה לירידה בכמות הגניבות התממשה, אך לא הובילה לביטולי הפוליסות בידי המבוטחים, והפכה את שנת הקורונה לאחת השנים הטובות של חברות הביטוח, שהפתיעו עם תוצאות חשבונאיות גבוהות. נוסף לכך, מניות החברות השלימו את ירידות הקורונה שחוו כשאר המשק במרץ 2020, ואף חצו את שיא מחירן טרום הקורונה, תוך שהן קובעות שיאים חדשים. אלא שהשיפור הוא מינורי: שיא הפסגות החדשות אינו גבוה במיוחד משיא הפסגות הקודמות.
מניות שנסחרות בחסר
"חברות הביטוח נסחרות בחסר זה שנים", מסביר אייל דבי, מנהל מחקר מניות בלאומי שוקי הון. "ותוך כדי הקורונה מחירן אף ירד למחיר שהיה חסר היגיון, ששיקף חדלות פירעון, כשאף אחת מחברות הביטוח אף לא הייתה אפילו קרובה לכך. למעשה, מניות חברות הביטוח החלו לרדת בכ־20% בממוצע כבר מסוף ספטמבר־אוקטובר 2019, בגלל הריבית הנמוכה והחשש מהתהדקות הרגולציה, שבסופו של דבר לא התממש.
החברות נסחרות במכפיל ממוצע של כ־7־8 על ההון שלהן, והמכפיל הממוצע של חברות במדד ת"א 25 עומד על כ־19 לדוגמה. בשנת 2020 השיגו חברות הביטוח ממוצע תשואה על ההון של כ־10%־11%, וכך יש אנומליה בלתי סבירה בין המחיר לבין ביצועי החברות.
זה נכון שרוב חברות הביטוח הגיעו לשיא חדש במחיר מנייתן, אך הוא אינו שונה בהרבה ממחיר השיא שאליו הגיעו טרום הקורונה. המשקיעים כנראה נרתעים מתנודתיות מניות הביטוח - התלויות בביצועי שוק ההון - מתלותן ברגולציה ומאי היכולת לפענח ולהבין לגמרי את עסקי הביטוח באמצעות קריאת הדוחות הכספיים".
עם זאת, חברת הביטוח הפניקס קפצה לפסגה גבוהה ב־53% מהפסגה הקודמת שאליה הגיעה לפני הקורונה, והעלתה את ממוצע עליית המניות של כל התחום. הפניקס ירדה בכ־47.79% מאז הגעתה לשיא ב־22 במאי 2019 ועד ל־18 למרץ 2020, עם הטלת סגר הקורונה הראשון בישראל, אך מאז עלתה ב־192.49% - עד למחירה ביום המסחר האחרון שנבדק (בטבלה). נוסף לכך, בעוד שאר חברות הביטוח ירדו מאז השיא שאליו הגיעו לאחר הגעת החיסונים, מניית הפניקס המשיכה להתחזק.
עד 120
אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון: שתי המניות המצטיינות לענף זה בתקופה זו הן הפניקס ומנורה, שנהנו מתקופה טובה יותר בהשקעותיהן בשוק ההון, שהציפו להן ערך. בחברת הפניקס אפשר לתת כדוגמה את עסקת 'עד 120', שהציפה לה ערך, לצד עסקאות נוספות. ולמנורה אפשר לייחס את מכירת חברת מבטחים, לצד מכירת חלק ממניות חברת האנרגיה שלה ללאומי פרטנרס, כדוגמאות להצפת ערך, וכך שתיהן נהנו מהגאות בשוק ההון".
גלזר מכוון אל עסקת מכירת 44.4% ממניות רשת הדיור המוגן עד 120, שבבעלות חברת הפניקס לחברת שפיר הנדסה, לפי שווי של 1.35 מיליארד שקל, שבגינה הפניקס תרשום רווח הון של 220 מיליון שקל. ואל מכירת 4.9% ממניות החברה הבת של מנורה, מנורה מבטחים פנסיה וגמל, לפי שווי חברה של 2.5 מיליארד שקל, לצד מכירת 12.8% ממניות מנורה אנרגיה, חברת האנרגיה המתחדשת של מנורה, ללאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי, תמורת 120 מיליון שקל, המבטאים לחברת האנרגיה שווי של כ־940 מיליון שקל.
מקרב חברות הביטוח הגדולות הייתה זו חברת כלל שהשיגה את התשואה הנמוכה ביותר - 4.51%, מאז מחיר השיא שאליו הגיעה מנייתה לפני הקורונה - 62.3 שקל. גורמים בשוק ההון מסבירים את הדשדוש היחסי הזה בעיקר בהשפעה השלילית של בעיות ניהוליות מהעבר שממשיכות לפגוע בחברה.
עם זאת, חברת הביטוח איי.די.איי. הייתה היחידה שצבעה את הטבלה באדום, לאחר שירדה ב־35.78% מאז הגעת מנייתה בסוף ינואר 2019 למחיר שיא טרום הקורונה. גלזר מסביר את ירידת איי.די.איי. בכך ש"ביטוח ישיר שלטה בתחום הפעילות הישירה, וכניסת החברות המסורתיות לתחום שלה, לצד התחרות שהיא חווה מהחברות החדשות, דוגמת ווישור, פגעו בה".
השחקניות החדשות
קפיצתן של שתי חברות ביטוח חדשות לביצת הבורסה המקומית - ווישור וליברה - גם היא לא הוסיפה להתעניינות גדולה יותר מצד המשקיעים. אומנם ליברה זכתה להנפיק בשווי הגבוה ב־10% מזו שתכננה לאחר שגייסה עד מחצית יוני השנה 25 מיליון שקל, לפי שווי של 450 מיליון שקל לפני הכסף, ומנייתה עלתה בכ־34% מאז סוף יום המסחר הראשון שלה בבורסה בתל אביב. אבל ווישור טיפסה בכ־2% בלבד מאז החלה להיסחר במרץ האחרון.
"חברות האינשורטק נחשבו בעבר לאיום", אומר דבי. "אבל היה ברור שחברות הביטוח יצטרפו אל המהלך ולא יילחמו בו, ואף יובילו את הדיגיטציה של התחום. הראל והפניקס משקיעות כיום סכומים ניכרים בחברות אלו, וצריך לזכור שבכל אחת מהחברות המסורתיות אפשר כיום כבר לרכוש פוליסת ביטוח באמצעות הטלפון הנייד או בכל אמצעי דיגיטלי אחר.
נוסף לכך, הדבר הבא הוא דווקא בחיתום, ביכולת לאפיין בצורה המדויקת ביותר את הסיכון בפוליסה ואז להתאים אותה לכל לקוח. בהקשר זה, דווקא לחברות הוותיקות יש יתרון רב, שכן הן מחזיקות במסד נתונים רחב בכל סוגי הביטוח".
האם הדבר מייצר את פניית זרקור המשקיעים לעבר חברות הביטוח? תלוי את מי שואלים. צריך לזכור שבשוק ההון לא בוחנים בהכרח את המניות כשלעצמן, אלא גם משווים אותן לאלטרנטיבות ההשקעה.
מי שעוקבים אחר מניות הביטוח סבורים שזו השקעה נכונה לטווח הארוך. "למי שיש סבלנות", אומר דבי, "והוא משקיע ארוך טווח, חברות הביטוח יכולות להיות אופציה, שכן הן תומחרו ומתומחרות בחסר עמוק מאוד".
עם זאת, גלזר מזהיר: "אומנם יש לקוות שאנחנו כבר אחרי שי הקורונה, אבל צריך לזכור שהן העלייה בשוק ההון והן הריבית משפיעות על שווי החברות. וזה שהריבית יורדת קצת אלו דווקא לא חדשות טובות לסקטור הביטוח כי הדבר עלול להוביל להרעה אקטוארית במצבן".