רשות החדשנות, רשות סטטוטורית ועצמאית המסונפת למשרד הכלכלה, פרסמה היום (שני) נייר עמדה על רקע הרפורמה במערכת המשפט, והציגה אותו לשר החדשנות המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס. בנייר העמדה הזהירה הרשות מהשפעות הרפורמה המשפטית ותמונת המצב המדאיגה של ההייטק בארץ, והדגישה כי "גם אם המשבר המשפטי-חוקתי ייפתר, סביר שייקח זמן להגיע לפתרון, וגם לאחר השגתו, ייקח זמן לבנות מחדש את אמון המשקיעים".

"המשך הצלחת ההייטק אינו מובטח והנתונים מגלים תמונת מצב מדאיגה מאוד", נכתב בנייר העמדה. לפי רשות החדשנות, בתרחיש חיובי, בו פתרון המשבר המשפטי-חוקתי יהיה מהיר יחסית ויביא עימו ודאות, יש להעריך כי ידרשו מספר חודשים על מנת לגבשו ולהפעילו. כן ניתן להניח, כי גם לאחר גיבושו, כאמור, "יידרש פרק זמן נוסף לבנייה מחדש של אמון היזמים והמשקיעים". כך, גם בתרחיש חיובי זה, בנייר העמדה הציעה הרשות כי על הממשלה לשקול כיווני פעולה מקבילים שיחזקו את אמון המשקיעים בענף ההייטק ויאפשרו את המשך מגמת הצמיחה של חברות טכנולוגיה ישראליות בעלות נכסים משמעותיים.

"הימשכות אי-הוודאות צפויה להוביל בסופו של דבר לירידה בגיוסי עובדים בשכר גבוה במגוון מקצועות ותחומים (ובכך לירידה נוספת בגביית מס הכנסה), להקטנת רווחים בישראל מאקזיטים עתידיים (הן ליזמים ולעובדים בישראל והן למיסים שגובה המדינה) וביקוש מקומי לשירותי המעטפת של חברות ולירידה במס החברות ומס רווחי הון", התריעה הרשות והדגישה: "מגמות אלו וההחלטות הפרטניות שיתקבלו עלולות להחזיר את ישראל שנים רבות לאחור, לא רק בהיקפי התוצר של ההייטק בכלכלה ובמספר המועסקים בו, אלא גם לתקופות בהן משקיעים ויזמים לא ראו בישראל מקום לבנות בו חברות גלובאליות, אלא מקום לבצע בו מחקר ופיתוח עבור חברות רב-לאומיות הממוקמות ומנוהלות ממטות במדינות מערביות אחרות".

לפי הערכת הרשות, תוך זמן קצר מאוד ישראל עלולה להגיע למצב בו יהיה רוב מוחלט לפתיחה של חברות הסטארט-אפ הישראליות באמצעות חברה זרה, ככל הנראה בהיקפים של מעל %80.