בראשון בספטמבר 1908 נפתח על ידי האימפריה העות'מאנית, שבראשה עמד עבדול חמיד השני, שלכבוד רבע מאה לכהונתו נחנך בשנת 1903 מגדל השעון ביפו - קו הרכבת החדש בין דמשק לעיר מדינה, בסעודיה של היום.
פרשן בכיר מסביר: מדוע ישראל היא חלק שולי במגעים מול סעודיה?
מתקרבים לנורמליזציה? שיתוף הפעולה יוצא הדופן בין חברה ישראלית לסעודית
קו הרכבת המהפכני, לאותה תקופה, נועד לעולי הרגל המוסלמים סונים, לקיים מצוות החג', מצוות העלייה לרגל, שעל כל מוסלמי לעשות לפחות פעם בחייו, אם יש לו את המשאבים והבריאות לעשות זאת. מסילת הרכבת החיג'אזית שנסללה במשך קרוב לתשע שנים, עם סיוע מומחים גרמנים, לאורך 1,302 ק"מ, לא הושלמה בכדי להגיע ליעדה הסופי, העיר מכה.
מעבר למטרה המוצהרת של עבדול חמיד השני (שהודח בשנת 1909 על ידי "הטורקים הצעירים") הייתה לו כמובן כוונה להשתלט בפועל על שטחי האימפריה בספר הרחוק: היא נועדה לשמש קו אספקה של ציוד ולוחמים בעיקר מול הבדואים שלא סרו למרות השלטון העות'מאני.
אחרי מאה שנה ויותר, הגיעו זמנים חדשים למרחב פעולה משותף סעודי־ישראלי. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וממשלו עמלים, ממש בימים אלה, להביא לעסקה משולשת בין ארה"ב, סעודיה וישראל, שבמסגרתה הסעודים ינרמלו היחסים באופן רשמי עם ישראל תמורת סיוע צבאי וטכנולוגי אמריקאי.
היחסים הלא פורמליים בין ישראל וסעודיה נמשכים כבר שבע שנים וכוללים שיתוף פעולה בעיקר עם המוסד ולשכת ראש הממשלה. בנובמבר 2020 ראש הממשלה בנימין נתניהו יחד עם ראש המוסד לשעבר יוסי כהן ביקרו לכמה שעות בעיר הסעודית ניאום סמוך למצרי טיראן ושם נערך דיון משולש עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ומזכיר המדינה בממשל טראמפ מייק פומפאו. סעודיה תמכה ואף עודדה את הסכמי אברהם.
התוצאה המבורכת של הסכמי אברהם - כינון יחסים עם מרוקו, האמירויות ובחריין (ופורמלית גם עם סודן המפולגת). הסכמי אברהם הולידו גם את ההסכמה של הסעודים לאפשר למטוסים ישראליים לטוס מעל שטחם, הן למדינות המפרץ והן למזרח הרחוק, מה שקיצר משמעותית את הטיסות והביא לרווח כלכלי לישראל ופריחת קווי תעופה ומסחר לכל המדינות באזור.
אנרגיה חדשה
הסעודים מבקשים ויבקשו הסכמים עם ישראל בתחום המדע, חידושים וטכנולוגיה, שבהם מצטיינת ישראל. סעודיה וישראל יחד עם האמריקאים מבקשים להגביל את כוחה והתפשטותה של איראן במרחב האזורי. השבוע נודע כי החברה הישראלית סולאראדג' הנסחרת בארה"ב הגיעה להסכמה על מיזם משותף עם החברה הסעודית Saudi Arabia’s Ajlan & Bros Holding הפועלת גם בצפון אפריקה, לפרוש את מתקניה בממלכה הסעודית. המיזם יציע ייצור, אגירה וניהול אנרגיה לחברות סעודיות. המיזם המשותף לאנרגיה מתחדשת ינוהל מריאד. המיזם הסעודי הוא חלק מהתוכנית להפחית את התלות בנפט, 2030 SAUDI VISION .
עוד במאי אשתקד החליטה סעודיה להשקיע בישראל באמצעות חברת השקעות של חתנו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, ג'ארד קושנר, דרך PIF - Saudi Public Investment Fund. באותה עת ביקרה משלחת אנשי עסקים מישראל בסעודיה, ככל הנראה באמצעות דרכונים זרים. ההנעה של הסעודים אינה עסקית בבסיסה, אלא רצון שחיזוק הקשר העסקי יתרום לביטחונה של סעודיה.
מחיר השלום
הסעודים, יותר נכון יורש העצר הכל יכול כרגע בממלכה, מוחמד בן סלמאן, דורשים תמורה גדולה עבור הסכמתם להביא לנרמול יחסים דיפלומטיים גלויים ופתוחים עם ישראל. הנשיא ביידן כבר שלח את היועץ לביטחון לאומי שלו ג'ק סאליבן פעמיים לסעודים בתוך שלושה חודשים, כולל נסיעה לג'דה ביום חמישי השבוע. הסעודים אומרים כי ידונו עם האמריקאים בהתפתחויות האזוריות והבינלאומיות המשותפות לשתי המדינות, אך אינם מזכירים את המילה ישראל. בביקורו האחרון של שר החוץ האמריקאי אנתוני בלניקן אמרו הסעודים כי יחסים עם ישראל תלויים בהתקדמות בשאלה הפלסטינית, חד וחלק.
הסעודים דורשים בתוקף הסכם ביטחון הדדי עם ארה"ב, כאילו היו חלק ממדינות הברית הצפון אטלנטית, נאט"ו, וכן סיוע גלוי ומסיבי של ארה"ב להקמת תחנות כוח אזרחיות גרעיניות להפקת אנרגיה בסעודיה. הסעודים דורשים גם כי הם יהיו בעמדה להעשיר אורניום בעצמם, נקודה רגישה מטבע הדברים. לארה"ב מחויבות חתומה לביטחון ישראל ולא נאמר כי קיימת הסכמה ישראלית לנושא ההעשרת אורניום על ידי הסעודים. ישראל מקווה שמהלך זה יביא להכרה הדדית בין הסעודים וישראל, מה שיכול להשלים את מחנה השלום הערבי במזרח התיכון מול מחנה חרחור המלחמות, הפיגועים והתפשטות המיליציות השיעיות בהנהגת איראן ומשמרות המהפכה.
כמובן שלהסכם ביטחון הדדי בין סעודיה וארה"ב יתלוו מטבע הדברים מכירות נשק מתקדם של ארה"ב לסעודיה. בפגישה השבוע עם האמריקאים ינכחו שרי ההגנה והאנרגיה של סעודיה וראש קרן ההשקעות הסעודית. האמריקאים עומדים על כך שבסדר היום יעלה נושא היקף הפקת הנפט הסעודי ומחירו. האמריקאים, שחשבו מאז תקופתו של הנשיא ברק אובמה וגם במידה מסוימת בימי הנשיא טראמפ להתקפל מהמזרח התיכון ולהתרכז בעימות הגובר מול סין, ראו והבינו כי אין חלל ריק ואת מקומם תופסים האיראנים והסינים בעוצמה רבה - ועתה גם הרוסים והטורקים.
ממשלו של ביידן נאלץ לשנות כיוון ולחזור לזירה המזרח תיכונית, גם על רקע חידוש ההישענות של ארה"ב על הנפט הסעודי.
השמאל במפלגה הדמוקרטית גרר את ביידן לנסיגה כמעט מוחלטת מהישענות ארה"ב על הפקת כוח עצמית ממקורות פחמניים מזהמים בניגוד לממשל טראמפ שבעתו ארה"ב הייתה כבר יצואנית נפט נטו. ממשל ביידן מבקש מהסעודים, בתמורה לעזרה שהם מתעקשים עליה, לסגת משיתוף הפעולה המתהדק עם רוסיה בנושא הנפט.
הנסיך מוחמד בן סלמאן נוהג בשיטת המקל והגזר כלפי האמריקאים, כפי שעשה ערב ביקורו של ביידן בממלכה בפעם האחרונה בשנת 2022, עת הפחית את תפוקת הנפט הסעודי. גם עתה, ממש בעת שהשיחות עם האמריקאים מתקדמות, סעודיה הכריזה יחד עם רוסיה על צמצום תפוקת הנפט מתחילת אוגוסט, מה שעלול לשבש את ניסיונותיהם של ארה"ב והפד לדכא את האינפלציה ואף עלול למנוע את הצמיחה המשקית המקווה לקראת הבחירות בארה"ב.
האמריקאים רואים חשיבות רבה בסילוקה של רוסיה משיתוף פעולה עם סעודיה מאז הפלישה של הרוסים לאוקראינה ב־24 בפברואר אשתקד. חשיבות הנפט הסעודי גברה גם על רקע חסימת יצוא הנפט והגז הרוסי למדינות המערב, כדרך עונשין נגד רוסיה. הייתה זו חרב פיפיות של המערב, שגררה מטבע הדברים התייקרות מחיר הנפט וכתוצאה מכך עליית האינפלציה בעולם - ועד מיתון בגרמניה.
היי דרומה
בהמשך מאוד ייתכן כי סעודיה תבקש מערכות הגנה ומלחמה אלקטרונית מישראל. כבר עתה, אולי, ישראל עוזרת לסעודיה בתחום הגנה מפני התקפות סייבר - ושיתוף הפעולה יגבר בתחום זה אולי גם להתקפות סייבר. מסירת ציוד ביטחוני לסעודיה תחויב כמובן בהסכמה אמריקאית שמממנת את הפיתוח של כלים אלה בישראל. נקודה זו של סיוע ביטחוני לסעודיה לא עלתה בשיחות המוקדמות, אבל בהחלט, אם ייכון שלום עם סעודיה, סוגיה זו תעלה ובהחלט ידובר על הרבה מעבר לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה, כוח, שיתוף רשתות חשמל, סחר ומסילות ברזל שישרתו את כל המרחב. בהמשך יבוא ללא ספק שיתוף פעולה הנשען על היכולת הרפואית המזהירה של ישראל.
ממשלת ישראל הכריזה השבוע על הכוונה לחבר עד 2040 את קריית שמונה לאילת, בכדי להגדיל את חוסנם של הצפון והדרום. דווקא הייתה זו הזדמנות של ראש הממשלה בנימין נתניהו להודיע כי קו מסילת הברזל יגיע בהמשך גם לסעודיה ועד לאמירויות ובכך יבסס את השלום האזורי והמסחר בין מדינות הים התיכון. הרי לשם כך מתכנסים האמריקאים והסעודים יחדיו לדון, בנוסף לביטחון הסעודי והאזורי. רתימתה של סעודיה העשירה מיצוא הנפט למימון מסילות ברזל במרחב, אולי כולל גם בישראל, יכולה להיות מבורכת.
אבל בנימין נתניהו מסונדל. לחזונה של שרת התחבורה מירי רגב הוא יכול להסכים, אבל לציין כי המסילה תגיע עד לחופי האמירויות הוא אינו יכול לומר, הסיבה פשוטה, שר האוצר בממשלתו בצלאל סמוטריץ' בטח לא יהיה מוכן לעשות ויתורים מופלגים לפלסטינים כפי שסעודיה דורשת תמורת שלום כלכלי ומדיני עם סעודיה.
הסעודים כבר הביעו דעתם שאינם מרוצים מהממשלה הימנית בישראל. הם דורשים הבטחה שלא יהיה סיפוח שטחים במשך מספר שנים לפחות. בכל מקרה אם באמת יתכננו את המסילה לאילת, צריך להכין גם חלופות למסילה שתעבור לירדן ומשם לסעודיה, לעתיד טוב יותר למזרח התיכון.
עד 2040 סמוטריץ' לבטח כבר לא יהיה באוצר וגם ראש הממשלה נתניהו יהיה רשום בספרי ההיסטוריה בתור "ראש ממשלה לשעבר". למתכננים את מסילת הברזל לאילת הוקצבו כמה עשרות מיליוני שקלים, אבל הם חייבים לקחת בחשבון את סוגיית מסילת הברזל לסעודיה, הפעם קו ארוך יותר מהרכבת החיג'אזית ההיסטורית. החג' עוד יהיה לחג עבור ישראל, בכינון מרחבי ביטחון וסחר. הרי מדובר באינטרסים כלכליים שיחברו את חצי האי ערב לארץ טכנולוגיית העילית של ישראל ומשם לאירופה, שרובה נמצא בברית נאט"ו - משאת נפשה של סעודיה.