בחודש דצמבר נרשמה עלייה קלה בשיעור המובטלים במשק 4.3%, שתי עשיריות יותר מבחודש נובמבר. עם זאת , עדיין מדובר בשיעור נמוך. בממוצע שנתי, עמד אחוז האבטלה ב-2018 על 4% בלבד. יו"ר חברת 'מאנפאוור', אמנון רדר, הסביר לענת דוידוב בתוכנית "איפה הכסף?" ב-103FM את המשמעות של אחוז האבטלה הנמוך בישראל ועתיד שוק התעסוקה.
כיצד שומרים על העובדים ומה בדבר בני גיל 50-40?
"כולנו מסתכלים על ה-4.1% שמעיד על אבטלה מאוד נמוכה. אנחנו צריכים לפרוט את המספר הזה לכמה אלמנטים כגון אנשים שעובדים במשרות חלקיות או משרה מלאה ובאמת עושים את העבודה שהם רשומים אליה".
קביעות היא דבר שכמעט עבר מן העולם, למרות זאת, ניתן להיתקע על חצי משרה במשך שנים ולהרוויח במשך זמן שכר כה נמוך?
"בעולם הסיעוד יש אלפי עובדים שמבצעים עבודת קודש תחת חוק הסיעוד ומבצעים עבודה חלקית מבחירה ברובם, יש לא מעט נשים מעל גיל 50 שיעבדו 15-10 שנים תחת חוק הסיעוד ולא במשרה מלאה".
מה לגבי השכר השעתי? הוא גם לא יוצא מי יודע מה גבוה.
"יש כאלה שמרוויחים שכר שעתי גבוה אך הרבה מאוד עובדים מועסקים בין 40-30 שקלים לשעה ונדרשים לעבוד 180 שעות, אם הם גרים במרכז הארץ אז גם קשה להם לממן שכר דירה".
יש עדיין הבדלי שכר בין פריפריה למרכז?
"כן כמובן. הפערים הולכים וקטנים, אך עדיין יש אזורים בהם קל לנו יותר למצוא עובדים ולשמר אותם. העובדים הצעירים מאוד דינמיים ואחרי שנה הם כבר מבקשים לעבור לתפקיד הבא ולכן כל הזמן יש חלופה של עובדים ולאתר אותם שוב ושוב כל פעם מחדש".
זה רק ילך ויקצין עם השנים.
"נכון. ככה זה בדורות ה-X וה-Y. אני חושב שקונספט הקביעות אצל העובד כבר עבר מהעולם. עובד מגיע לעבוד למען ההתפתחות העסקית שלו וימשיך הלאה".
יש מקצועות שנעלמים מהעולם, זה גם ילך ויחמיר. נערכים לזה בחברות?
"זה מה שאנחנו ב'מאנפאוור' לומדים לעשות. אנחנו נמצאים באזורי ביקוש גדולים ומבצעים הכשרות. אנחנו חוזרים אל הנקודה בה העובד מתחיל כדי שנוכל למכור ללקוחות שלנו עובדים מיומנים יותר. זו משימה מאוד משמעותית עבורנו. אנחנו נמצאים כחוליה המחברת בין עובדים למעסיקים ומנסים לעזור בכאבים שיש ללקוחות שלנו".
הכאבים של בני גיל ה-50-40 גדולים יותר מהכאבים של בני 30-20?
"אני חושב ששמה נוצר משבר שלוקח כמה שנים להבין אותו. הם יוכלו למצוא עבודה אך לא במה שהם אוהבים ורוצים לעשות ולא ישתכרו כפי שהם תכננו".
זה הופך אדם דיכאוני ועצוב עם חוסר חשק לחיות. איך גורמים לאדם להסכים לעבוד בצורה הזאת?
"לעתים הם ממורמרים כשהנכדים שלהם מרוויחים הרבה יותר מהם, אך אנחנו מלווים אותם להגיע להשלמה דרך גורמים מקצועיים על איך ניתן להמשיך להישאר רלוונטי. לא מעט אנשי משאבי אנוש שרואים גיל מבוגר לא רוצים אותך, אם בכלל קוראים לך לראיון מחשש לפער תרבותי".