חלק בלתי נפרד מניהול כלכלת המשפחה הוא ניהול התקציב. מתכננים חופשה משפחתית לקיץ? בת מצווה מפוארת? רוצים לוודא שיש לכם מספיק כסף לממן את החוגים של הילדים, קניות לבית ולהצליח גם ליצור קופת חיסכון לעתיד?
ניהול תקציב משפחתי בצורה עקבית ומושכלת, באופן שמתאים למשפחתכם, יעזור לכם להתנהל נכון כתא משפחתי ולפקח על ההוצאות השוטפות בכל התחומים. המטרה היא לנהל את ההוצאות בחוכמה ולקבל על סמך הנתונים, החלטות פיננסיות נבונות.
אז איך עושים את זה בפועל?
החומרים הדרושים: כל הנתונים הכספיים
הצעד הראשון ביצירת תקציב הוא איסוף כל הנתונים הכספיים – הוראות קבע, דפי בנק, תלושי משכורת ופיקדונות והזנת הנתונים למערכת ייעודית, כדי שתדעו למה להתייחס כל פעם מחדש ותוכלו לבצע בקרת איכות על הכסף הנכנס והיוצא מהחשבון כמו גם פילוח וקטלוג של ההוצאות בכרטיס אשראי.
תוכלו להשתמש במערכת לניהול תקציב המרכזת עבורכם במקום אחד ובצורה מאובטחת את כל הנתונים. שקיפות שעושה הבדל גדול, כניסה מהירה שחוסכת זמן ואנרגיות ומאפשרת לכם לנהל את התקציב כחלק מהשגרה היומיומית.
קבעו יעדים פיננסיים: לטווח הקצר ולטווח הארוך
כשאתם נאבקים מדי חודש רק כדי לשלם את החשבונות, חסכון נראה כמו יעד לטווח ארוך שתמיד נראה בלתי אפשרי. בין אם ברצונכם לחסוך כסף ללימודים באוניברסיטה של ילדכם ובין אם כסף לימי הפנסיה, קביעת יעדים פיננסיים היא צעד חשוב בהגנה על עתידכם ועתיד משפחתכם.
עם זאת, אל תזניחו את היעדים שלכם לטווח הקצר. היעדים הפיננסיים קצרי הטווח יכולים לכלול למשל, הפחתה של החשבונות לספקי שרות כמו חברת הסלולר, הכבלים והוצאות אחרות שמונעות מכם לחסוך יותר כסף בכל חודש.
האסטרטגיה: בקרת הוצאות שוטפת
אם עד כה התנהלתם באופן ספונטני וכל פעם שהתחשק לילד צעצוע או התחשק לכם להתפנק בבגד חדש, שלפתם אשראי וגיהצתם בלי באמת לבדוק כמה כסף בתקציב נשאר לכם להוציא לפני הקנייה, הגיע הזמן לשנות הרגלים.
כעת אתם עומדים בפני עידן חדש של בקרת הוצאות והדרך הטובה לעשות זאת היא לבצע מעקב שוטף אחר התקציב החודשי.
עליכם לקבוע מסגת תקציבית ולהחליט על חלוקה הגיונית של קטגוריות צריכה כמו מוצרי מזון, תחזוקת הבית, ילדים, פנאי ולהקצות תקציב לכל אחת מהקטגוריות. נסו להפריד בין הוצאות קבועות להוצאות משתנות. הוצאות קבועות יכולות להיות מנוי לבריכה, הוצאות מזון ומשק בית בעוד הוצאות משתנות – תשלום חד פעמי לוועד הורים בגן ובבית הספר, מתנות לחגיגות ואירועים וכדומה.
המשימה: קביעת יעדים ריאליים בלוחות זמנים מוגדרים מראש
מומלץ מאוד להציב יעדים ריאליים בחיסכון לטווח קצר (למשל, חופשה לקיץ) וחיסכון לטווח ארוך (מימון השכלה גבוהה לילדים) ועל ידי ניתוח הנתונים, להבין כמה כסף באמת תוכלו לשים בצד בכל חודש או תקופה על מנת לממש את היעדים שאליהם אתם חותרים ואיך החיסכון להשגת היעדים הללו ישפיע בפועל על ההתנהלות הפיננסית היומיומית.
למשל, יתכן שתצטרכו לצמצם בבילויים בחוץ או בהפחתת אחד החוגים של הילדים, לחפש אלטרנטיבה זולה יותר לקניות בסופרמרקט השכונתי וכדומה.
ניתן לנהל את התקציב גם על פי קטגוריות ולפקח על הכספים ולהבין האם עמדתם ביעדים שהצבתם לעצמכם ותאריכים שהגדרתם מראש לכל אחד מהיעדים.
כמובן שכדאי במקביל לבדוק אם ניתן לצמצם חובות קיימים. למשל, לנהל מו"מ מול חברת הביטוח להפחתת ביטוח המשכנתא או אפילו לעבור לחברה אחרת כדי לקבל הנחה משמעותית. המטרה היא כמובן להוציא פחות ממה שאתם מרוויחים ולחיות לפי יכולתכם.
קשה למצוא זמן להכין תקציב משפחתי בתוך חיי היום יום העמוסים שלנו, במיוחד אם כמות הכסף שנותרה בסוף החודש פחותה ממה שאנחנו רוצים וצריכים. יחד עם זאת, חשוב לעקוב ולנהל את כספי משק הבית, כי זו הדרך היחידה לשלוט בהם. אחרת, הם שולטים בנו. אם אתם מרגישים כאילו משקל העולם מונח על כתפיכם, קחו נשימה עמוקה. תתייעצו, עשו שימוש בכלים טכנולוגיים כמו אפליקציות, שיסייעו לכם במשימה המורכבת הזאת של ניהול התקציב המשפחתי שלב אחר שלב - כך שתוכלו להילחץ פחות, לחסוך יותר ולישון טוב יותר!
ניהול תקציב נשמע אולי כמו משימה בלתי אפשרית, אבל עם הגישה הנכונה ומעקב שוטף תוכלו לנהל את התקציב בחוכמה ובקלות.
הכותבת הינה מנהלת מוצר בחברת bizibox שפיתחה אפליקציה לניהול תקציב ביתי