"אני מקדם עסקת חבילה במשק, שתבטיח בין השאר את תעסוקת העובדים ודחייה בשנה לפחות של הסכם השכר החדש במגזר הציבורי, שאמור היה להיחתם השנה", כך אומר יו"ר ההסתדרות החדשה, ארנון בר־דוד, בראיון מיוחד ל"מעריב".
על האפשרות לעסקת חבילה עם משרד האוצר אומר בר־דוד: "יש על מה לדבר. בכל מקרה, פיטורי עובדים אינם על הפרק, כי אין סיבה לפטר אף אחד. צריך לדבר על דרכים להרחבת נפח הפעילות, ויש מספיק מגזרים שצריכים לנוע קדימה. אני ער למצב המשק, ולכן ממליץ על דחיית המו"מ על הסכם השכר במגזר הציבורי לסוף 2021, אף שמ־2018 אין הסכם".
היו"ר גם תוקף את עמדת שר התחבורה בצלאל סמוטריץ', שהמליץ לשר האוצר שלא לשלם לעובדי המגזר הציבור בעוד כחודשיים את תוספות דמי ההבראה והביגוד, והתעלם מדרישתו להפעלה מחודשת של הרכבת.
"הפעלת הרכבת היא אחד מסימני החזרה לנורמליות. מדובר בשירות חיוני", זועם בר־דוד. "לגבי המכתב בנוגע לקיצוץ ההטבות, אני מעדיף להתעלם ממנו. אני לא רוצה שאף אחד מעובדי המגזר הציבורי ייפגע. ממי בדיוק רוצים לגזול את כבשת הרש? הרי אם יורידו תנאים למגזר הציבורי, למי יישאר כסף לקנות במגזר הפרטי? רוצים שגם הם ייפלו? גם ככה המשכורות במגזר אינן גבוהות ומרבית העובדים מרוויחים סביב שכר המינימום. לא אתן יד לפגיעה בעובדי המגזר הציבורי".
ביום ראשון יחזרו לעבודה 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?
"כן. אנחנו עובדים על כך שעובדי השירות הציבורי יקבלו תו סגול שיאפשר להם לחזור בבטחה לעבודה. חלקם יעבדו מהבית. אני מקווה שגם הקניונים ייפתחו בראשון הקרוב".
ומה עם כלל המשק?
"אם המשק יחזור לפעולת כרגיל, נחזור בתוך שנה לרמה אבטלה של 4%־5% שהייתה לפני המשבר. חלק מהיוצאים לחל"ת לא עבדו בשכר גבוה, כך שניתן למצוא להם עבודה חלופית. בכל מקרה, אני מעריך ששוק העבודה ישנה את עצמו ויתאים את עצמו למצב החדש. יש מקצועות עם ביקוש מוגדל לעובדים, כמו עולם האינטרנט המקוון ועובדים ברשתות. באילת קיים כיס אבטלה ענק, ולכן חייבים להניע את הממשלה לפתוח כמה שיותר מהר את בתי המלון תחת מגבלות בריאות".
"אנחנו מדברים על האפשרות להארכת תוקף החל"ת לעובדים שמיצו את זכויותיהם", מסכם בר־דוד. "מדברים על מודל שייתן תמריץ למעסיק לקלוט עובדים. אנחנו צריכים לוודא שמעסיקים לא ינצלו את המצב לרעה, יקבלו את הכסף ולאחר מכן יפטרו את העובדים. אני בעד הפעלת מנגנון כזה, בתנאי שייעשה בצורה נכונה".
הראיון המלא יפורסם מחר, במדור "שוטף פלוס" ב"מעריב־סופהשבוע"