בשורה לעצמאים: לאחר מאבקים ומחאות הושג אתמול סיכום על פתיחת בתי הקפה, המסעדות, הברים והמועדונים החל מיום רביעי הבא (27 בחודש) גם לישיבת לקוחות. על פי המתווה המוסכם בין מנכ"ל איגוד המסעדות ובתי הקפה שי ברמן וחבר הנהלת האיגוד השף חיים כהן – למשרדי הבריאות, האוצר והכלכלה, הפתיחה תהיה עם הגבלות ושמירה על הנחיות ריחוק והגיינה.
ברמן ציין, כי על מסעדות, ברים, בתי קפה ומעדונים, שרישיון העסק שלהם מתיר הכנסת עד 100 לקוחות לחלל הפנימי, לא יוטלו הגבלות על מספר הלקוחות. בעסקים בהם התפוסה היא מעל 100 איש, תהיה הגבלה על שיעורי תפוסה של עד 85%. הישיבה בשולחנות בחוץ תהיה לפי נפח של מ"ר לאדם. "אם שטח השולחנות הוא 50 מ"ר ניתן יהיה לארח 50 לקוחות", הוא הסביר.
עוד נקבע, כי לקוחות יוכלו לשבת באותו שולחן על סמך הצהרתם שהם שוהים ביחד בחייהם הפרטיים או בעבודה. בנוסף, כל לקוח שייכנס לתוך המסעדה או בית הקפה יעבור מדידת חום והוא ישאל על מצבו הבריאותי, כפי שנעשה כיום במרכולים ובקניונים. העובדים ימלאו בכל יום שאלון על מצבם הבריאותי ובעסקים תהיה הקפדה גדוןלה על כללי הגיינה, ניקיון וחיטוי. ברמן הבהיר שעסקים שירצו לא יגישו בכלים חד פעמיים, אך יהיו כללים אודות נהלי שמירת ההגיינה והחיטוי. עוד נקבע בסיכום, כי לא יתקימו הופעות בבתי הקפה, המסעדות, הברים והמסעדות.
בנוסף, עיריות תל אביב, רמת גן ורשויות נוספות כבר הודיעו על נכונותן לאפשר את הגדלת השטחים הציבוריים להצבת שולחנות. זאת, על מנת ליצור ריחוק, תוך צמצום נזקים כלכליים על הפחתת מספר השולחנות בשל כללי הריחוק.
"הגענו לסיכום חשוב וזה בהחלטה אירו חשוב לבעלי העסקים, אבל קשה לי לשמוח. אני חושש שהרבה עסקים לא יוכלו לשוב לפעילות מלאה כי לא קיבלו עד היום פיצוי מהמדינה, או הלוואה בערבות המדינה. אנחנו מקווים שהמדינה תפצה אותם ושנוכל לשוב לפעילות מלאה", ציין עוד ברמן והזהיר שאם לא ינתן פיצוי לעסקים שהיו סגורים כחודשיים וחצי, כשליש מכ-14 אלף המסעדות, בתי קפה והברים עלולים להיסגר עד סוף השנה בשל קשיים כלכליים.
בתוך כך, עיריית תל אביב, שהיתה ממובילות הדרישה, ביחד עם עריית נתניה ורשויות נוספות לפתיחת בתי הקפה והמסעדות, הודיעה בעקבות הסיכום כי תתיר למסעדות ובתי הקפה להתרחב למרחב הציבורי, כולל בשטחי חנייה הצמודים לבית העסק.
כחלק מההיערכות לקראת פתיחת בתי הקפה, המסעדות והברים בעיר ללא הפסקה, כבר אושרה הרחבת הישיבה לכ-115 עסקי מזון, בהם שישה בתי עסק שיורשו להציב שולחנות וכיסאות במקום שניים-שלושה מקומות חנייה סמוכים אשר יסומנו בצבע סגול.
"נמשיך להשתדל למען 70 אלף עובדי סקטור המסעדות, הברים, בתי הקפה והמועדונים של תל אביב-יפו. העסקים בעיר הם הלב הפועם של הכלכלה העירונית והנחיתי את מנהלי העירייה להפוך כל אבן כדי מצוא דרכים להעמידם שוב על הרגליים", ציין ראש העירייה רון חולדאי – "הסיוע למעדות ובתי הקפה עומד במוקד המאמצים העירוניים בשבועות האחרונים".
גני האירועים ייפתחו בחודש הבא
נוכח המלצות גורמי המקצוע, שר הבריאות הנחה את מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב ואת המשנה למנכ"ל משרדו, פרופ' איתמר גרוטו, לפרסם את מתווה הפתיחה של אולמות וגני אירועים החל מ-14 ביוני. זאת, כחלק מהמדיניות לשחרור המשק והחזרת הענפים השונים לפעילות.
במהלך ביקור במאהל המחאה הפציר השר אדלשטיין בנוכחים לסיים את שביתת הרעב שלהם. "אתם אומרים דברי טעם ואי אפשר שלא להביע הבנה והזדהות איתכם", פתח אדלשטיין. "כאחד ששבת רעב תקופות ממושכות בעבר ומתוך העובדה שאתם מודעים למתווה שביקשתי לאשר ושיאפשר את פתיחת האולמות וגני האירועים, אני מבקש מכם - יש שרב בחוץ, תשמרו על בריאותכם".
מאיגוד בעלי האולמות וגני האירועים נמסר בתגובה: "אנו מברכים את השר אדלשטיין על ההירתמות המיידית שלו ושל צוות משרדו שנתנו בזמן שיא מתווה לחזרה לעבודה. יחד עם זאת, טרם ניתן כל מענה לקריסתם הכלכלית של 50 אחוז מהאולמות והגנים בישראל, שספגו נזקים אדירים ולא מצליחים להתאושש. אלו הם החברים שלנו, ועד שלא ימצא עבורם מענה שיאפשר את הצלתם – לא נוכל להשאירם מאחור ולכן אנו נאלצים להמשיך בשביתת הרעב, גם בתנאי מזג האוויר הקיצוניים. אנחנו מכירים את ישראל כץ ומשה גפני, וברור לנו שכוונותיהם טובות ומבקשים מהם להושיט לנו יד ולחלץ אותנו מהתהום בה אנו נמצאים, כך שנוכל כולנו לשוב, לעבוד, ולשמח את עם ישראל".
ח"כ איילת שקד הגיעה למאהל המחאה ואמרה: "ענף בעלי האולמות והאולמות בכלל זה אחד הענפים שנפגעו הכי קשה ממגפת הקורונה. המדינה צריכה להתייצב, לסייע ולתת להם פתרונות כדי לפתוח מחדש את העסק ולהחיות את התעשייה הזו. הממשלה כבר הייתה צריכה להציע להם תמיכה והקלות ולמעשה לא טרחו בכלל לבנות תוכנית עבורם".
לדבריה, "שוחחתי עם שר האוצר החדש, ישראל כץ ועם יו"ר ועדת הכספים משה גפני וביקשתי שיקשיבו למצוקתם הקשה של בעלי האולמות ושל המועסקים בענף. אני בטוחה שהם אכן יקשיבו ויפעלו כדי לגבש "תוכנית יציאה" מהמצב".
בהנחיית ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש היום מ"מ מנכ״ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ עם נציגי בעלי אולמות האירועים, על מנת לדון במתווי הסיוע הנבחנים בימים אלו עבור הענפים שנפגעו מהשבר. בפגישה השתתפו גם סמנכ״ל פנים תכנון, ופיתוח במשרד רה״מ ליאור פרבר, יו״ר התאחדות בעלי האולמות והגנים נועם לוי, מנכ״ל בעלי האולמות והגנים אבירם אלון וחבר ההתאחדות ובעל אולם אירועים ניר שפר.
אלו התנאים לפתיחת האולמות וגני האירועים:
א. ניהול ובקרה:
1) ימונה ממונה קורונה לכל אירוע שיהיה אחראי על קיום הכללים באירוע.
2) יתקיים רישום של אורחים בכניסה לאירוע.
3) האולם ידע ליצור קשר במידת הצורך באמצעות הודעת טקסט עם כלל האורחים באירוע ככל שיתגלה שנכח באירוע חולה קורונה. יצירת הקשר עם האורחים, ככל שתידרש, תהיה בהתאם להנחיות משרד הבריאות.
ב. הנחיות לעניין המתחם:
1) הנהלת האולם תציב סימון ושילוט לפי הנחיות משרד הבריאות, לרבות לעניין שמירת ריחוק חברתי של 2 מטרים בעמידה , סימון מרחק בכניסה למתחם למניעת התקהלות ועוד.
2) טרם האירוע ובמהלכו יתבצע חיטוי משטחים פנימיים באופן תדיר.
3) יתבצע ניקיון וחיטוי מוגבר של מתחמי השירותים באופן תדיר שלא ייפחת מאחת לשעה.
4) יוצבו עמדות עם חומרי חיטוי במתחם, ובפרט בכניסה ובסמוך לשירותים.
ג. הנחיות לעניין האורחים והעובדים:
1) מגבלת אנשים באירוע בכל רגע נתון תהיה לפי 2 מ"ר לאורח, ובלבד שמספר האורחים באולמות שלפי רישיון העסק יכולים להכיל יותר מ-200 אורחים, לא יעלה על 85% מהמותר לפי רישיון העסק . החישוב יתבצע לפי כלל שטח העסק, ללא שטחים תפעוליים וחנייה.
2) תשאול כלל העובדים והאורחים באירוע טרם כניסה לאירוע לגבי מצבם הבריאותי. לא תותר כניסה למי שלא השיב בשלילה על השאלות בתשאול.
3) יימדד חום בכניסה לכל האורחים והעובדים, ככל הניתן. בעלי חום של 38 ומעלה לא יורשו להיכנס.
4) שמירה על קפסולות עובדים, ככל הניתן.
5) העובדים באירוע העוסקים בתחום ההסעדה, יעטו מסיכות בכל עת, ויקפידו על רחיצת ידיים באופן תדיר.
6) האורחים באירוע יעטו מסיכות בכל עת, למעט בזמן אכילה ושתייה.
7) בין פלטות השולחנות יישמר מרחק של 1.5 מטר.
8) ההושבה באירוע תתבצע כך שמשפחות גרעיניות יישבו באותם שולחנות, ככל הניתן.
9) יוקם אזור הושבה נפרד לאוכלוסיות אורחים בסיכון (בהתאם להנחיות משרד הבריאות).
10) ריקודים באירוע מותרים, אך מומלץ כי אוכלוסיות בקבוצת סיכון לא ישתתפו בריקודים. יובהר כי ייתכנו שינויים בהנחיה זו בהתאם להתפתחות מצב התחלואה.
11) באירועים בהם מנות המזון לא מוגשות לשולחן האורחים, ניתן להפעיל מזנון אוכל מרכזי, ובלבד שהגשת המזון לצלחת האורח תיעשה על ידי איש צוות.