משבר הקורונה והסגרים וההגבלות הממושכים הביאו עסקים קטנים ובינוניים רבים על סף סגירה, רבים מהם אף הגיעו להתמוטטות ונסגרו. בעוד הממשלה ומשרד האוצר סופגים ביקורת קשה על הפיצוי הכספי הנמוך הניתן לבעלי עסקים בגין הפגיעה הכלכלית, ישנן יוזמות מקומיות שמנסות לסייע לעסקים קטנים להרים את הראש מעל המים.
"הבית לסולידריות חברתית", מיסודם של ענת ואמנון שעשוע, הודיע היום (רביעי) על מיזם פילנתרופי חדשני. המיזם, ששמו We-19, יעניק, כך על פי אנשי הארגון, כ-100 מיליון שקל ליזמים ועסקים קטנים בתחילת דרכם, שנפגעו כתוצאה מהמשבר. במסגרת המיזם, כ-2,000 עסקים מבין אלה שיירשמו אליו יוכלו לקבל מענק בגובה של כ-50 אלף שקל, שיחולק בשלושה שלבים, תוך ליווי אישי של אנשי המיזם. את היוזמה מובילות ענבר שעשוע בר-ניר ועדי אטון, מנהלות שותפות ב"בית לסולידריות חברתית".
"עשרות אלפי עסקים קטנים ומתחילים, המהווים את שידרת הכלכלה הישראלית, השקיעו את מיטב כספים ומרצם, אך לרוע המזל הקורונה פגעה אנושות בפרנסתם. זו אחת השעות הקשות ליזמים שעומדים בראש עסק קטן. ללא תקווה וללא מימון, נגזר עליהם לזנוח את חלום חייה", אומרים בארגון. "WE-19 הוקם בדיוק עבור מטרה זו, לשמור את הרוח היזמית הישראלית, להפיח תקווה בעסקים שנולדו לתוך מגפת הקורונה ולהעניק להם הזדמנות מחודשת להצמיח את עסקיהם, חרף כל הקשיים".
בארגון מסבירים כי השיטה של WE-19 מבוססת על אלגוריתם של "בחירת עמיתים", "שיאפשר לעסקים המשתתפים במיזם לבחור איזה עסק מתאים למענק הצמיחה, על בסיס הצגת הסיפור של העסק וצרכיו. הפלטפורמה הייחודית שהוקמה לצורך כך, ראשונה מסוגה בתחום הפילנתרופיה, תבטיח את חלוקת הכסף באופן הנכון והיעיל ביותר, מתוך הבנה שעסק קטן יודע הכי טוב מה עסק קטן צריך, ולא נדרשת כאן התערבות חיצונית של וועדות שונות".
אז איך זה עובד? על בעל העסק להירשם באתר, להזין את פרטי העסק, לכתוב כמה מילים על הסיפור שלו וכיצד יסייע לו מענק הצמיחה - האם לצורך הקמת אתר אונליין, מערך משלוחים, יעוץ אסטרטגי, רכישת ציוד, גיוס עובדים ועוד. "במיזם", הסבירו בארגון, "יכולים להשתתף עסקים או עצמאיים בעלי תעודת עוסק מורשה/חברה בע"מ/איחוד עוסקים, שנפתחו החל משנת 2019 ועד ספטמבר 2020, עם מחזור מכירות שנתי בהיקף של עד 5 מיליון שקל, המעסיק עד 20 עובדים במשרה מלא".
"לאחר ההרשמה", ציינו אנשי המיזם, "בעלי העסקים הרשומים יתבקשו לבחור את העסקים האחרים על סמך הסיפורים האישיים שלהם. כל עסק ייחשף לכ-20 עסקים בממוצע, אותם יצטרך לבחור ע"פ ראות עיניו ולנמק את סיבת הבחירה בהם, על בסיס הקריטריונים לצמיחה. 2,000 העסקים שייבחרו, יגישו את הטפסים הנדרשים, ולאחר בדיקת תקינותם - יקבלו הודעה על בחירתם. קבלת המענק תתבצע ב-3 שלבים, תוך ליווי העסק לאורך הדרך".
אנשי המיזם הדגישו כי "הפעילות נעשית בליווי משפטי של פירמת עו"ד מיתר ושות', פיקוח חשבונאי של פירמת רו"ח ארנסט אנד יאנג, ייעוץ כלכלי ותפעול של משרד הייעוץ קוגנום".