ראש הממשלה נפתלי בנט ושר האוצר אביגדור ליברמן יציגו היום בערב סדרת מהלכים הנוגעים לטיפול בבעיית יוקר המחיה, וזאת בתום דיונים קדחתניים שהתקיימו מתחילת השבוע. אתמול התקיימה ישיבה לילית של ראשי האוצר, אשר התכנסה לאחר ישיבה קודמת שנערכה שלשום.
התוכנית שעומדת על הפרק תכלול שלושה מהלכים. הראשון, נושאים הנוגעים להפחתת נטל המס בתחומים שבהם שיעור המיסוי והבלו גבוהים, כמו מחירי החשמל והבנזין לרכבים. התחום השני הוא הפחתת נטל המס על עבודה, שתגדיל את התמריץ לעבודה (נקודות זיכוי להורים צעירים או הגדלת מס ההכנסה השלישי). התחום השלישי הוא פתיחת השווקים הבינלאומיים באמצעות הפחתת מכסים על סדרת מוצרים (בעיקר בתחום החקלאות).
החלופות נבדקו לעומק, כאשר הקריטריון המרכזי הינו העלות התקציבית של המהלכים והאפקטיביות שלהם לאורך זמן. נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, שאיתו נפגש ליברמן לפני כשבועיים, שותף בהתלבטויות לגבי המהלכים השונים, כמו גם ראש הממשלה נפתלי בנט. עם זאת, באופן מפתיע שר האוצר בחר שלא לשתף במהלכיו את קבינט המומחים הכלכלי שהוא עצמו מינה.
בראש הקבינט עומד פרופ' יעקב פרנקל, נגיד בנק ישראל לשעבר, וחברים בו אישי משק וכלכלה, כמו אלי יונס, לשעבר מנכ"ל בנק המזרחי טפחות, ופרופ' אפרים צדקה.
ישיבת הקבינט האחרונה התקיימה בתחילת ינואר, ובמהלכה סקר פרופ' פרנקל את מצב המקרו־כלכלה והוסיף את הערכותיו לגבי שנת 2022. הישיבה הבאה אמורה להתקיים לקראת סוף החודש.
בשיחה עם "מעריב" אמר אחד מחברי הקבינט כי "טוב שהמדינה נכנסה לתמונה, וטוב שתיתן דוגמה בסוגיית הטיפול ביוקר המחיה ולא תטיל את האחריות רק על המגזר העסקי". עוד הוסיף כי "העובדה ששר האוצר הגיע למסקנה שהוא חייב להתערב בסוגיית יוקר המחיה היא סימן מעודד, שכן יש מספר בעיות כמו תעריפי החשמל - שהמדינה אחראית להן ויכולה לסייע בפתרונן לתועלת הצרכנים והתעשיינים. גם שיעור המיסוי על הבנזין ועל המכוניות הוא מהגבוהים בעולם".