הזרקורים בבורסות ברחבי העולם הופנו השבוע לעבר מטבע היורו, שערכו רשם צניחה נוספת ולראשונה ב־20 השנים האחרונות השתווה לערך הדולר. בעוד השקל הישראלי מצליח לשמור על רמה מסוימת אל מול התחזקות הדולר - נחלש היורו משמעותית, וכעת דולר אחד ויורו אחד שווים כ־3.5 שקלים. שיאו השלילי של היורו נרשם ביולי 2002, שנים ספורות לאחר שנכנס לשימוש. מאז ועד היום הוא שמר על שווי גבוה מזה של הדולר, ואת השיא שלו הוא רשם בסוף העשור הראשון של שנות האלפיים, כאשר עמד על שווי של 1.6 דולר.

הזליגה של ערך היורו כלפי מטה היא מגמה שנמשכת זה כמה שנים. כשהוא יצא לראשונה בסוף שנות ה־90, המטרה הייתה מטבע אחד חזק לכל הגוש האירופי. ואכן, היורו נחשב מאז למטבע טוב ואמין של כלכלה אירופית חזקה עם תעשייה חזקה, אבל אף אחד לא מופתע מכך שמשקיעים רבים בארץ ובעולם חוששים שהוא כבר אינו אטרקטיבי, עוזבים אותו, מוכרים מניות ורצים לרכוש דולרים.

הדולר כחוף מבטחים

“זה טבעי שבזמן משבר המשקיעים מעדיפים את ‘חוף המבטחים' של מטבעות ותיקים ויציבים כמו הדולר והין", מסביר אסף קון, דילר בכיר בחדר המסחר של בנק הפועלים. “יש צפי למשבר אנרגיה אמיתי באירופה על רקע מלחמת רוסיה־אוקראינה. רוסיה היא יצואנית גז מרכזית לכל גוש היורו, ובעקבות הסנקציות שהטיל עליה המערב, החשש הוא שהיא תפסיק להעביר להם גז. השבוע, למשל, רוסיה השביתה צינור גז שמוביל ישירות לגרמניה בנימוק של עבודות תחזוקה, אבל בעולם פוחדים שהם לא יפתחו אותו מחדש. מחירי החשמל באירופה ובעולם בעלייה, וכשיגיע החורף, צפוי זינוק נוסף, מה שייצור עומס כבד גם על משקי הבית וגם על עסקים ומפעלים, וכידוע, אירופה היא יבשת חזקה מבחינה תעשייתית".

אסף קון (צילום: צילום פרטי)
אסף קון (צילום: צילום פרטי)

לרסן את האינפלציה

במקביל, ובלי קשר, יש חשש למיתון באירופה: משבר הקורונה החליש את הכלכלות של מדינות רבות והביא להדפסת כסף מסיבית, שתוצאותיה מתבטאות בזינוק חדש באינפלציה. ובעוד בכלכלות העולם המערבי כבר החלו לרסן את העלייה באינפלציה באמצעות העלאת הריבית בקצב מסחרר, הריבית על פיקדונות בגוש היורו היא עדיין שלילית. כלומר, גם אם האיחוד האירופי יחליט בשבוע הבא להעלות את הריבית, הפער בינו לבין כלכלות ענק כמו ארה"ב ימשיך להתרחב.

לדברי קון, בגלל מבנה הגוש האירופי לא ניתן להעלות ריביות בקפיצות חדות כדי לא לגרום לקריסה של מדינות חלשות כמו איטליה ויוון: “הזיכרונות ממשבר החוב הגדול של 2011 עדיין טריים. צריך להבין שחוזק של מטבע הוא עניין של יחסיות מול מטבעות אחרים. המצב הנוכחי הגיע גם כי היורו נחלש וגם כי הדולר החל לעלות הן בגלל העלאת הריבית מצד הבנק הפדרלי וגם בגלל שהוא כאמור ‘חוף מבטחים'".

לעשות התאמות מחירים

קון ועמיתיו עוקבים באופן צמוד אחר המשבר הכלכלי המדאיג שהולך ומתפתח באירופה, והוא מסביר למה: “האיחוד האירופי הוא שותף סחר מאוד משמעותי של מדינת ישראל. הראשונים שמרגישים את זה הם היצואנים, שמוכרים את המוצרים שלהם ביורו שנחלש, אבל ההוצאות שלהם הן שקליות - משכורות, חשמל וכדומה. צריך לקחת בחשבון שהאינפלציה בגוש היורו ב־12 החודשים האחרונים הגיעה ל־8.6% וזה גם משפיע עליהם. היצואנים יצטרכו לעשות התאמות מחירים ולהחליט אם הם מעלים מחירים או סופגים את זה. מאידך, היבואנים כרגע הם הנהנים. הם יכולים לקנות יותר ביורו הזול, ואולי אפילו לגלגל הנחות לצרכן הישראלי ובכך גם להילחם באינפלציה שהחלה להרים אצלנו את הראש".

גם התיירים הישראלים באירופה מרוויחים מהיחלשות היורו אל מול הדולר והשקל, וישנה נהירה לחופשות אחרי שנתיים וחצי קשות של קורונה. שער היורו הנמוך מול השקל הופך את הנסיעות של הישראלים לאירופה למשתלמות יותר בעת רכישת מטבעות, הזמנת חדרים בבתי מלון, שכירת רכב, רכישות באתרים אירופיים ועוד. בשלב זה ההערכה היא שענף התיירות במדינות היורו, החושש ממיתון, ישמח לקבל מבקרים בתקופה הזו, ויש סיכוי שזה יתבטא במבצעים ובהנחות.

לקבוע “שער תקציב"

ובמצב עניינים שכזה, שואלים את עצמם יצואנים רבים איך הם יכולים למזער ככל האפשר את הפגיעה ברווחיות. כשמדובר בגופים גדולים וביצואני ענק, הם נוהגים להגן על עצמם באמצעות גידור "שער תקציב" בתחילת שנה קלנדרית, עבור 12 החודשים הבאים. אבל מה יכולים לעשות יצואנים בינוניים וקטנים?

“גם הם, כמו הגדולים, יכולים לגדר את עצמם באמצעות ‘שער תקציב', אם כי עסקים קטנים לא תמיד יכולים לדעת מה יהיה התזרים שלהם בעוד חצי שנה למשל", מסכם קון. “בכל מקרה, לבעלי עסקים בינוניים וקטנים יש אפשרות לגידור באמצעות מכשירים פיננסיים שונים כגון חוזים עתידיים, אופציות ועוד שלל מכשירים שאנו עושים בהם שימוש בחדרי העסקאות שלנו. זה יבטיח להם שהם מוכרים או קונים יורו לפי שער קבוע, ולא פחות חשוב - זה ייתן להם קצת שקט וביטחון בתקופה סוערת זו".

השפעת השינויים במט"ח על הכיס שלנו

1. שער היורו הנמוך מול השקל הופך את הנסיעות של הישראלים לאירופה למשתלמות יותר בעת רכישת מטבעות, הזמנת חדרים בבתי מלון, שכירת רכב, רכישות באתרים אירופיים ועוד.

2. היבואנים הם בין אלה שנהנים כעת מהיחלשות היורו, כי הם יכולים לקנות יותר סחורה באותו סכום בשקלים.

3. בתקופה של עליות בריבית כדאי לבחון פיקדונות ומוצרים בנקאיים שמושפעים מעליית הריבית ויכולים להשפיע לטובה על החסכונות שלכם.

4. כשיש חשש למיתון או תנודתיות רצינית בשוק המט"ח העולמי, המשקיעים ימהרו לקנות דולרים, שנחשבים להשקעה סולידית ובטוחה.

5. לבעלי עסקים בינוניים וקטנים יש אפשרות לגידור באמצעות מכשירים פיננסיים שונים כגון שער תקציב, חוזים עתידיים, אופציות ועוד.

"מעריב" ובנק הפועלים בסדרת מדורים שמטרתה לספק ידע וכלים להתנהלות פיננסית נכונה ומתוכננת בצומתי החיים השונים ועוד, תוך סקירת המגמות הבולטות בתחום.

אין בסקירה זו הצעה, המלצת השקעה או התאמה למטרות וצרכים, היא אינה תחליף לייעוץ והתאמה אישיים וספציפיים, צרכים ונסיבות ומטרות אחרות, ואין היא באה במקום ייעוץ אישי המתחשב בנתוניו האישיים של כל משקיע, המוצע ללקוחות הבנק על ידי יועץ מורשה.