תרומת תעשיית ההייטק לתוצר מסתכמת ב־340 מיליארד שקל, ו־45% מצמיחת התוצר הגולמי בחמש השנים האחרונות מקורה בענף.
תרומת ההייטק למשק הישראלי מופיעה בדוח שפורסם אתמול על ידי איגוד התעשיות המתקדמות IATI בשיתוף Deloitte ישראל.
הדוח המתייחס ל־2021 קובע כי 55 מיליארד שקל מהכנסות המדינה מקורן ממיסוי ההייטק: 65% ממיסוי פרטני ו־34% ממס ההכנסה של העובדים. יצוא ההייטק עמד על 67 מיליארד דולר ומהווה 54% מהיצוא הישראלי. המועסקים בענף מהווים 11.9% מכוח העבודה.
מאפייניו הייחודיים של ההייטק הישראלי מובילים לתרומה המתפרשת על מגוון תחומים כלכליים וחברתיים. ההייטק מהווה נדבך משמעותי בחוסן הלאומי ומאפשר את שיפור הפריון, לצד מנועי צמיחה נוספים.
ההייטק עומד כיום במוקד סערה ציבורית הנוגעת לחוקי המהפכה המשפטית ולצעדים שנקטו חלק מראשי התעשייה להוצאת כספים מישראל. מהלך כזה אם יועצם עלול לפגוע במישרין בתקציב ובהנחות העבודה שנלוו להכנסות ממסים ב־2023 וביתר שאת ב־2024.
אזהרה בנושא שוגרה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' על ידי שירה גרינברג, הכלכלית הראשית באוצר בישיבה שבו נדון התקציב. הענף מונה אלפי חברות בשלבים שונים, החל מחברות הזנק, דרך חדי קרן (חברות בשווי העולה על מיליארד דולר) חברות מבוססות, ציבוריות וחברות רב־לאומיות.
כחלק מהכנת הדוח התקיימו שיחות עם מנכ"לים של חברות ישראליות ורב־לאומיות, שותפים בקרנות הון סיכון והשקעה, מומחי הענף בגופי התקשורת הכלכליים, לצד אנשי אקדמיה וגופי מחקר, בכירים במשרד האוצר, מנכ"לי משרדי ממשלה ומנכ"ל ויו"ר רשות החדשנות.
התייעצות צמודה נעשתה עם הכלכלנית הראשית של משרד האוצר ומכון אהרן בהובלת שלמה דוברת וד"ר סרגיי סומקין שליוו את המחקר. בוועדת ההיגוי השתתפו בכירים בענף.
קרין מאיר רובינשטין, מנכ"לית ונשיאת האיגוד: "כדי לאפשר את שגשוג הענף גם בעתיד יש לקדם מהלכים הכוללים את שימור מעמדו התחרותי של ההייטק הישראלי, האצת פיתוח טכנולוגיות והתמקצעות טאלנטים".