יזמי הנדל"ן מאז ומתמיד העדיפו להתמקד בגוש דן ולהתרחק מהפריפריה, אולם נדמה כי שנת 2018 מסמנת עד כה החמרה של הפערים. מדוע זה קרה ולמה עכשיו? חנן מור, יו"ר קבוצת הבנייה מור, הסביר היום (רביעי) בראיון ל-103FM כי "החיים העירוניים היום יוצרים נחשקות גדולה הרבה יותר לחבר'ה הצעירים שרוצים את לעבוד בחברות ההייטק ובקרבת מקום העובדה. אנחנו קוראים לזה 'מרחק הקורקינט', המרחק שלוקח להם להגיע לעבודה וחזרה בקורקינט החשמלי שלהם. אותו דור כבר לא מסתכל על התווך הארוך, הוא לא מנסה לחסוך כסף לבית ומעדיף את המקומות האורבניים שגם מלאים בפיתויים ויוצרים את הנחשקות".





כשנשאל אם היזמים חושבים שמחירי הפריפריה ירדו ולכן לא לוקחים סיכון ומתמקדים במרכז הסביר ש"לא, הפרשנות היא מעט שונה. מדינת ישראל בשלוש שנים האחרונות עצרה את שיווק הקרקעות לבנייה בשוק החופשי וקידמה פרויקטים לצעירים במסגרת מחיר המשתכן בלבד. למדינה היה היצע קרקעות גדול מאוד באזור חיפה והקריות והוא נספג בשוק".

"כיום יש עודף היצע באזורים הללו ביחס לכמות הקונים", המשיך, "מנגד, מקו השרון הצפוני כולל ראש העין, מודיעין, גן יבנה, יבנה, קיסריה, אור עקיבא וחריש, המוגדרים אצלנו 'המרכז החדש', אנו מעריכים שהביקושים יגדלו בעשורים הקרובים ולכן התאמנו את המדיניות את העסקית שלנו לפרויקטים שהמדינה יזמה ובונים פרויקטים של מחיר למשתכן בשכונות החדשות".

כשנשאל באיזו מידה נמצאות בידי הקבלים קרקעות שמעדיפים שלא לבנות עליהם השיב כי "בכל מקום במרכז החדש אין קרקע בה יזם לא מעוניין לבנות בהקדם. מצד שני כתוצאה מהפעולות הממשלתיות מעכבים היתרי בנייה. בראש העין לדוגמא יש עיר מדהימה אך הכבישים והמחליפים לא פותחו בזמן עם התפתחות הבנייה למגורים ולכן אלו שקנו בית באזור מעדיפים שלא לעבור לגור בו כעת".

"מחיר הוא עניין של ביקוש והיצע", המשיך, "במידה ולא יהיה מספיק היצע במקומות המבוקשים המחירים יעלו. גם כעת המחירים גבוהים מאוד וכוח הקנייה במחירים הנוכחיים רק הולך ואוזל. אני חושב שאנחנו רחוקים עוד מלתת פתרונות לזוגות הצעירים".