בעולם שבו בינה מלאכותית חולשת על יותר ויותר תחומים בחיינו ומתקפות וירטואליות הופכות ליותר נפוצות ובעיקר יותר מתוחכמות ומסוכנות, כובד האחריות נשען יותר על אנשי תעשיית הסייבר. דוד שיפמן, מרצה בכיר לתחום הסייבר במכללת ההייטק ג'ון ברייס, זרוע ההדרכה של מטריקס, ומייסד ומנכ"ל חברת ThinkCyber, מסביר כי באמצעות התנסות בפריצות בזמן אמת, סיגול יכולת ניטור של איומים וסיכונים עדכניים בכל מצב נתון וסימולטור וויזואלי שממחיש סיטואציות מהיום יום, מתפתח בישראל דור חדש שצפוי להתמודד עם אתגרי הסייבר העתידיים.

"הביקוש לאנשי מקצוע בתחום אבטחת הסייבר נמצא כעת במגמת עלייה וצפוי להמשיך ולגדול בעתיד. במהלך שנת 2022 השתתפו כ-500 סטודנטים וסטודנטיות בקורסי ההכשרה של ג'ון ברייס בתחום הסייבר, והמספרים רק עולים משנה לשנה. לשם השוואה, בשנת 2021 השתתפו כ- 400 סטודנטים וסטודנטיות ובשנים הקודמות המספרים אף היו נמוכים יותר.", מסביר שיפמן.

"ישנם לא מעט גורמים שמשפיעים על העלייה בביקוש לעובדים בתחום. בראש ובראשונה, העובדה כי בעקבות התקדמות הטכנולוגיה והדיגיטציה, התקפות סייבר הפכו תכופות ומתוחכמות יותר. בנוסף, מגפת הקורונה שהאיצה את המעבר לעבודה מרחוק, הגבירה את הצורך בסביבות מקוונות מאובטחות. כתוצאה מכך, חברות וארגונים מחפשים להעסיק אנשים שיכולים לעזור להם להגן על המערכות והנתונים שלהם. לצד כל אלה, עם תקנות כמו תקנת הגנת המידע הכללית של האיחוד האירופי (GDPR) וחוק פרטיות הצרכן, ארגונים נמצאים תחת לחץ מוגבר ליישם אמצעי אבטחה חזקים. גם נתון זה מניע את הביקוש לאנשי אבטחת סייבר, שיכולים לעזור לארגונים לעמוד בדרישות הרגולטוריות הללו".

שיפמן מסביר על הייחודיות בהכשרה של ג'ון ברייס וסימולטור ההכשרה שאיתו עובדים הסטודנטים. "קורס ההכשרה בתחום אבטחת המידע בג'ון ברייס נחשב לקורס ייחודי מסוגו בישראל ואפילו בעולם. הוא כולל התנסות בפריצות בזמן אמת, סיגול יכולת ניטור של איומים וסיכונים עדכניים בכל מצב נתון, וסימולטור חדשני שממחיש סיטואציות מהיום יום. מדובר בסימולטור וויזואלי שבין היתר מאפשר להדגים בזמן אמת עד כמה זה פשוט לפרוץ לשרתים שונים בארגון ובאילו דרכים ניתן לעשות זאת, ולהציג סימולציות שונות שמבוססות על אירועים אמיתיים שהתרחשו בעולם. הוא מכיל מעבדות תרגול, פרויקטים מעשיים, סרטוני הדרכה וניתוח ביצועים של כל סטודנט, לצד מתן משובים, דבר המאפשר למרצים להעריך את היעילות של הסטודנטים ולזהות תחומים לשיפור".

הסימולטור מכיל שישה מודולים בעולמות הסייבר, שהופכים אותו לייחודי ומספקים לכל סטודנט וסטודנטית בג'ון ברייס מעטפת והכנה מקסימליות, שמאפשרות בתום ההכשרה לבחור להשתלב במגוון רחב של סוגי עבודות בעולמות ההגנה והתקיפה בסייבר. "בכל מודול הסטודנטים משתתפים בתרחישים הקשורים לעולם התוכן הנלמד. ברגע שהמרצה מפעיל את התרחיש, הסימולטור בונה את המערכות הרלוונטיות לאותו תרחיש כדי לאפשר לסטודנטים לחוות אירועי סייבר באופן הכי אמיתי שאפשר. לדוגמה, תרחיש יכול להיות אירוע שבו נפרץ שרת מרכזי של חברה ונגנבים פרטי אשראי ומידע רגיש אחר.

בעת טיפול באירוע הסטודנטים צריכים לפעול במסגרת זמן מוגבל ועם המון לחץ מצד המערכת כדי לדמות מצב אמת, כאשר עליהם להתחבר לשרתים שנפרצו ולהתחיל בשלבי החקירה, עד איתור החומרים שנגנבו ומציאת התוקפים. שיטת לימוד זו גם מאפשרת למדוד את היכולות של כל סטודנט וסטודנטית להגיב לאירוע ביחס לשאר הכיתה, ועל ידי כך לזהות את ה'טאלנטים' הבאים".