בשל השפעות המלחמה: Google מכריזה על קרן תמיכה של 4 מיליון דולר בסטארטאפים בתחום הבינה המלאכותית בישראל. התמיכה תוענק לסטארטאפים שעוסקים בבינה מלאכותית וזקוקים למימון מיידי כדי להמשיך לפעול, ותוענק כתמיכה משלימה לקרן החירום של רשות החדשנות.
הסכום יוענק כתמיכה משלימה לקרן החירום של רשות החדשנות, שיצרה ערוץ מענקים מהיר כמענה לצרכים שעלו בעקבות המלחמה, לחברות עם Runway קצר (עד 6 חודשים). Google התגייסה לסייע במיקסום ההצלחה הפוטנציאלית של כ-20 סטארטאפים הזקוקים למימון מיידי כדי להמשיך לפעול.
הסטארטאפים הנבחרים עוסקים בתחומי פתרונות ושירות בעולמות הבינה המלאכותית. Google גם תלווה ותתמוך באופן פרטני בסטארטאפים הנבחרים, ותעניק להם גישה למומחי החברה במגוון תחומים, כמו פיתוח, אסטרטגיה, שיווק ועוד.
המספר המדויק של הסטארטאפים והמענק לכל חברה יושפעו מהתקציבים המבוקשים ע"י החברות עצמן, שנדרשות להציג מימון תואם (Matching) למענק מרשות החדשנות. הסכום הכולל יעמוד, כאמור, על 4 מיליון דולר וינתן כמענק הוני ללא דרישה לתמורה מצד Google.
שנת 2023 הייתה שנת משבר בהייטק הישראלי. המיתון העולמי וחוסר היציבות המקומית, ששיאה במלחמת "חרבות ברזל", הביאו לכך שהשקעות ההון-סיכון בישראל הסתכמו בשנה זו ב-7.3 מיליארד דולר, ירידה של כ-60% בהשוואה ל-2022.
בחינת נתוני ההשקעות ברמה הרבעונית מצביעה על מגמת ירידה מתמשכת שהגיעה לשפל ברבעון האחרון של שנת 2023, בעקבות המלחמה. ברבעון זה גייסו סטארט-אפים ישראלים 1.3 מיליארד דולר - הנתון הרבעוני הנמוך מאז 2017 - ב-78 סבבי גיוס (מקור: SNPI).
במצב שנוצר, סטארטאפים לא מעטים בישראל מתקשים לגייס הון ממשקיעים וזקוקים בדחיפות לגישור מימוני, על מנת להמשיך לפעול. אנחנו מקווים שההשקעה תסייע לסטארטאפים לשמור על נזילות, לתמרץ מימון המשך, לחזק את האקוסיסטם ולבנות בסיס משמעותי ישראלי של חברות בתחום הבינה המלאכותית.
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "המהלך של Google הוא ההגדרה המדויקת למשפט Doing Well By Doing Good! אנחנו מאוד שמחים וגאים לראות את ההירתמות של Google להשקיע בסטארטאפים האיכותיים שכבר אושרו בערוץ המהיר של רשות החדשנות.
מדובר בצבר של סטארטאפים נהדרים בעלי פוטנציאל משמעותי להצלחה עסקית והבחירה של Google להעניק להם מימון משלים (Matching) מהווה בחירה להשקיע בעתיד שלנו".
המענק לסטארטאפים ישראליים הוא חלק ממחויבות ופעילות מתמשכת של Google לתמיכה ב"Startup Nation". מזה עשור, Google מפעילה את Google For Startups Campus בת"א עם שלל תוכניות ליזמים בתחילת דרכם ואת התוכנית היוקרתית Startup Growth Lab לסטארטאפים מבטיחים בתחילת שלב הצמיחה שלהם. בנוסף, ב-2022 הודיעה נשיאת החברה, רות פורת, בביקור בישראל, על תמיכה ארוכת-טווח בסך 25 מיליון דולר לענף ההייטק בישראל.
ההכרזה הובילה להקמת מספר מיזמים, ביניהם "בית הספר להייטק" של Google ואונ' רייכמן, Hello Tech - מיזם חינוכי נרחב שנועד לקדם לימודי AI ושוויון הזדמנויות עבור בני נוער בפריפריה ובקרב אוכ' בתת-ייצוג בתעשיית ההייטק בישראל, והשותפות האסטרטגית עם Place IL, עמותה שמעצימה חברות טכנולוגיה ישראליות לגייס ביעילות כישרונות מאוכלוסיות בייצוג חסר.
מאז מתקפת הטרור של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר, Google הודיעה על מספר מענקים ומיזמים המיועדים לסייע למאמצי החירום בישראל.
בין היתר, מנכ"ל Google, סונדר פיצ'אי, הכריז על תרומה של 3 מיליון דולר לעמותת נט"ל, המעניקה תמיכה וסיוע נפשי לנפגעי טראומה על רקע לאומי, ועוד מיליון דולר במודעות חיפוש (Search Ads) עבור עמותות בישראל כדי שיוכלו להגיע ליותר אנשים ולספק מידע. כמו כן, עובדי Google בישראל ובעולם השתתפו במבצע התרמה וגייסו מיליוני ש"ח לעמותות מגן דוד אדום, איחוד הצלה וער"ן.
המענק לסטארטאפים ישראליים הוא חלק מקרן חדשה של Google, בסך 8 מיליון דולר, שהוקמה בעקבות המלחמה ומיועדת לישראל ולרשות הפלסטינית.