צוות החירום הלאומי, בראשות ראש מפא"ת במשרד הביטחון ד"ר דני גולד, הודיע היום (שלישי) על קידום ניסוי בזק בשיתוף הסטארט-אפ Vocalis Health מבית קרן aMoon, מרכזים רפואיים, וקבוצות מחקר נוספות מהאקדמיה ומצה"ל. חברת הסטארט-אפ הישראלית Vocalis Health, שראשיה הם טל ונדרוב וד"ר שאדי חסן, פיתחה פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית המאתרת ומנטרת בעיות בריאותיות דרך הקול. החברה מובילה את הפיתוח של בדיקה קולית מקוונת, שמטרתה לזהות חשד להימצאות הנגיף והידרדרות במערכת הנשימה, באמצעות ניתוח קולו של האדם בלבד.
מטרת המחקר המדובר היא לפתח אלגוריתם ייחודי, המבוסס על שיטות של "למידת מכונה" (machine learning) ועל מאפייני הקול, שיאפשר למערכת הבריאות לבצע הערכות מצב ראשוניות, ולהיות במעקב ובקרה על מצבם ותסמיניהם של חולי קורונה הנמצאים בבתיהם כדי למנוע התפשטות המחלה ומהצפה של מערכת הבריאות העמוסה.
כאמור, מטרת המחקר היא למצוא "טביעת אצבע" ווקאלית ייחודית, שדרכה יוכלו לזהות הידרדרות בבריאותם של חולי קורונה וכן לבצע זיהוי מוקדם של תסמינים חשודים. הדבר מתבצע על ידי איסוף דגימות של הקלטות קוליות מנשאי וחולי קורונה מאובחנים וכן מהציבור הרחב באמצעות האפליקציה, וניתוח הנתונים בעזרת מיפוי של רשתות נוירונים.
המחקר נערך בשיתוף פעולה עם ארגוני בריאות בארץ ובעולם ובתי חולים - ביניהם המרכז הרפואי שיבא- תל השומר והמרכז הרפואי רבין (בתי החולים בילינסון והשרון); יחידת המו"פ במפא"ת (המינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) במשרד הביטחון בראשות תא"ל יניב רותם; המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב "אפקה", בהובלת נשיא המכללה פרופ' עמי מויאל המתמחה בעיבוד דיבור; וקבוצות מחקר נוספות מהאקדמיה ומצה"ל. תוצאות ראשוניות של המחקר צפויות להתקבל בתוך ארבעה עד דידה שבועות.