תנאי המחייה מחוץ לכדור הארץ גורמים לכך שאורך השהייה של אדם על הירח לא יכול להיות ארוך יותר מחצי שנה, זאת מפני שהוא מאבד מסת שריר ועצם רבה, ועובר תהליך הזדקנות מואץ. חברת אמורפיקל, שפיתחה בין היתר את התרופה הישראלית לקורונה, עובדת בימים אלה על ניסויים שצפויים לתת פתרון לבעיה, ולאפשר בעתיד חיים על הירח, על מאדים ומי יודע לאן האנושות תתרחש בעתיד.
האסטרונאוט הישראלי איתן סטיבה, שימריא לחלל ביום שישי הקרוב, צפוי לבצע שני ניסויים של אמורפיקל, המבוססים על החומרים הפעילים בתרופה שפיתחה, במטרה להראות כי החומרים הללו – יכולים למנוע את ההזדקנות המואצת.
מנכ"ל החברה, יוסי בן, סיפר בראיון מיוחד על הפיתוח: "הכל התחיל בתגלית של צוות חוקרים בארץ ובעולם, שחקרו תגלית מהטבע של סרטנים כחולים שבונים שיריון בזמן מהיר מאוד, וסינתז את החומר המופק מהסרטנים. מאז, בוצעו מאות מחקרים על אותו החומר הפעיל הזה במגוון רחב של נושאים". לדבריו, המכנה המשותף שנמצא הוא שהחומר הספציפי שפותח וסונתז מסייע בשתי בעיות שכיחות בתאי הגוף. "הבעיה הראשונה היא זמינות ביולוגית גבוהה של מינרלים, והבעיה השנייה - בלימה של דלקות מסוימות ע"י העלאת הסביבה החומצית (pH) בנוזל הבין-תאי", הסביר.
אז איך זה עובד?
"התרופה מבוססת על מינרליים ננו-אמורפיים בשילוב עם קרבונט, כך שבפירוקם הוא מווסתים את הסביבה החומצית בנוזל הבין תאי בגוף, ובכך התרופה חוסמת את פעילות ההתרבות של הנגיף ומונע ממנו לחדור לתאים. התרופה שפיתחנו לקורונה התמקדה בפירוק החומר בריאות האדם, עקב העומס הנגיפי הנמצא בהן. ביצענו ניסויים קליניים וראינו שיש אחוזי הצלחה גבוהים מאוד לתרופה בקורונה, וחשבנו שהחומר הפעיל יכול לסייע בעוד משהו".
המנכ"ל ציין עוד כי "עקב קרינה קוסמית וחוסר כבידה, אסטרונאוטים השוהים בחלל חווים תהליך שגורם לפירוק מהיר ומסיבי של כל מערכות הגוף: שרירים, עצמות, מערכת העצבים, מערכת הראייה, לב ועוד. הסיבה העיקרית לכך היא חוסר קליטה וזמינות של מינרלים בגוף, המשולב עם תהליך דלקתי מואץ בתאי הגוף בחלל – פי 10 מאשר בכדור הארץ". בן הסביר כי "גוף האסטרונאוטים בחלל לא מסוגל לייצר מספיק בי-קרבונט לטיפול בתהליך הדלקתי העובר עליו, והחומר הפעיל בתרופה לקורונה שפיתחנו (ACC), תוך שינויים והתאמות לתאים השונים בגוף, יכול לספק מינרלים בזמינות גבוהה שעוזרים לבנות שרירים ועצמות, וגם בי-קרבונט שסותר ומווסת את התהליכיים הדלקתיים, ועוצר את הנזק שנגרם לאסטרונאוטים עקב דלקות נרחבות".
אז בעצם אפשר להגיד שהקורונה סייעה לקידום ההתיישבות בחלל.
"לגמרי. אם לפני הקורונה הכל היה רק בתיאוריה – נוכחנו לדעת שהמדע תיקף את היתרונות של החומר הפעיל שפיתחנו ויש לנו יכולת לסייע במספר רב של תהליכים דלקתיים הנגמרים כתוצאה ממחלות שונות בגוף האדם. תהליכים אלו דומים למה שעובר על אסטרונאוטים השוהים בחלל, אנחנו בטוחים שגם הניסוי יחזור עם תוצאות טובות".
הוא סיכם: "המטרה המרכזית שלנו כרגע היא להציל חיים ע"י פיתוח התרופה לקורונה, ולקדם את המדע ואת השימושים ב-ACC. בנוסף למטרות שלנו באישור התרופה לקורונה ובלאפשר התיישבות בחלל לתקופות ארוכות של בני אדם ובעלי חיים, אנחנו מנסים להתאים את החומר הפעיל כך שנוכל להעניק טיפול מסייע במגוון רחב של דלקות כרוניות בגוף".