ראש מערך הסייבר הלאומי, גבי פורטנוי, חשף היום (שלישי) בשנה האחרונה בלם המערך כ-1,500 נסיונות תקיפה שונים על העורף הישראלי. את הדברים אמר בנאום מקיף ראשון מאז כניסתו לתפקיד לפני כארבעה חודשים, במסגרת שבוע הסייבר השנתי בהובלת המרכז למחקר סייבר באוניברסיטת ת"א, מערך הסייבר הלאומי, משרד הכלכלה ומשרד החוץ.
לדברי פורטנוי בכנס, "למערך יש נקודת תצפית ייחודית על ההגנה המדינתית. אנחנו עוברים להסתכלות מגזרית על המשק – הסתכלות על פי תחומים ולא על פי גופים. אנחנו עוברים מפרדיגמה שמסתכלת על התוקף לפרדיגמה שמסתכלת על העורף האזרחי".
בהתייחס לסוגי התוקפים אמר, "מגוון התוקפים בזירת הסייבר הורחב וכולל גם תוקפים נוספים, קבוצות תקיפה, שלוחות של מדינות, ארגוני פשיעה, אנשים פרטיים ועוד. איראן הפכה לשחקן מרכזי שאנו מזהים במרחב הסייבר, יחד עם חמאס וחיזבאללה. אנחנו רואים אותם, אנחנו יודעים איך הם עובדים ואנחנו שם".
בהמשך, הציג אש מערך הסייבר הלאומי את הפרויקט החדש של המערך ליצירת כיפת סייבר על המרחב האזרחי. "כיפת הסייבר היא פרויקט הדגל החדש שלנו במערך לחיזוק הגנת הסייבר של המשק כולו. הפרויקט יעשה שימוש במנגנונים חדשים ויביא לצמצום מתקפות הסייבר בצורה משמעותית. כיפת הסייבר היא גישה פרו-אקטיבית חדשה לחיזוי ובלימת מתקפות שמשלבת טכנולוגיות של ביג-דאטא ובינה מלאכותית", הסביר.
פורטנוי הציג את ההרחבה של הכלים של המערך ופתיחתם מהטמעה בתשתיות הקריטיות בלבד לסקטורים ותחומים נוספים. לסיכום אמר כי "רק באמצעות שיתוף פעולה – בין מדינות, עם חברות הגנת הסייבר, האקדמיה, הממשל וגופי הבטחון - נוכל להגן על עצמנו במלחמת הסייבר וליצור כיפת ברזל הגנתית בסייבר רחבה".