ועדת חוק, חוקה ומשפט התכנסה היום (שני) לדון בחובת הבידוד במלוניות לשבים ממדינות דרום אפריקה. דיון הוועדה מגיע על רקע החשש מהמשך הפצתה של המוטציה הדרום אפריקאית בישראל, שכזכור התגלתה כבר אצל לפחות ארבעה ישראלים. בנוסף, דנה הוועדה בבחירות המקדימות לרשימות המפלגות (פריימריז) תחת הגבלות הקורונה.
הוועדה בראשות ח"כ יעקב דנה בהחלטת הממשלה המחייבת את השבים לארץ מבוטסואנה, זמביה או לסוטו בבידוד במלונית מטעם המדינה ל-10 ימים, בביצוע שתי בדיקות שליליות, או ל-14 ימים ללא בדיקות. ההחלטה תקפה ל-10 ימים, עד ליום ראשון ה-17 בינואר.
היו"ר ח"כ יעקב אשר הבהיר כי לפי חוק הקורונה הגדול אם ההכרזה היא על מספר של פחות מחמש מדינות וטרם עברו 20 ימים מההכרזה הראשונה, אין צורך באישור הוועדה אלא רק להביאה בפניה. לאור זאת, הוועדה לא נדרשה להצביע על ההכרזה והיא תעמוד בתוקפה עד ליום ראשון ה-17.1.21.
ד"ר עפרה חבקין, רופאת מחוז המרכז: "התחלנו לבדוק אנשים שחזרו מדרום אפריקה וגם היו חיוביים לקורונה, לנושא המוטציה, אותם ואת המגעים שלהם. בשלב ראשון איתרנו 12 אנשים כאלו וגילינו את המוטציה בשתי שרשראות. בסוף השבוע נכנסו עוד 13 אנשים ואנחנו מחכים לתשובות שלהם".
בהתייחסה לווריאנט הבריטי אמרה כי הוא "השתלט על התחלואה בבריטניה וגם אצלנו, בתחילת דצמבר יכולנו לומר שהוא נמצא ב-3%-2% מהמאומתים שנבדקו לווריאנט, ובסוף דצמבר הגענו למעל 50% מהחולים שנבדקו לווריאנט ונושאים אותו".
בסיום דבריה הבהירה: "לכן החשש ולכן אנחנו רוצים עד כמה שיותר לעצור את הווריאנט הדרום אפריקאי. אנחנו לא יודעים סופית עד כמה החיסון משפיע עליו וזה ייבדק גם פה, כי יש לו כמה מוטציות ופייזר בדקו רק מוטציה אחת וזה לא מספיק. המטרה היא לבודד את האנשים הללו למנוע התפשטות וככל שניתן להרוויח זמן".
פרופ' נדב דוידוביץ' מ"מ יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית: "וריאנטים היו מתחילת הדרך וחשוב להבדיל ביניהם. אנחנו שנים קוראים לריצוף הגנטי זה חלק מההזנחה של בריאות הציבור ואני שמח שהמדינה החלה בכך. החשש מהמוטציה ברור והשאלה אם נכון מבחינת אמון הציבור לעשות את הבידוד ישר במלוניות או להפעיל בידוד ביתי ולאכוף אותו".
ביום שבת האחרון אובחנו ארבעה מקרים של הידבקות במוטציה הדרום אפריקאית בישראל - שלושה מהם בקרב בני משפחה אחת. ממשרד הבריאות נמסר: "יודגש כי הווריאנטים השונים גורמים להדבקה יותר מהירה אך ככל הנראה, לא גורמים לתחלואה יותר קשה. משרד הבריאות ימשיך לעדכן בממצאים נוספים ככל שיהיו".