מפקד פיקוד העורף, אלוף אורי גורדין, התארח היום (חמישי) בכנס השנתי של ה-INSS. אלוף גורדין סיכם שנה מאתגרת במהלכה שיחק פיקוד העורף שחקן מרכזי במאבק הלאומי נגד התפשטות נגיף הקורונה. לדברי הקצין הבכיר, "הימשכותו של המשבר מובילה לקושי חסר תקדים". במהלך הופעתו בכנס סיפר אלוף גורדין על התובנות האישיות לאחר כמעט שנה של טיפול בקורונה, והתייחס גם ללקחים שהפיק מהתקופה.
גורדין התייחס ללקחים העיקריים בפעילות פיקוד העורף במשבר הקורונה, ואמר: "הראשון וכמעט הכי משמעותי הוא שיתוף הפעולה עם הרשויות המקומיות. העבודה המשותפת שלנו איתם היא אחד מהדברים המשמעותיים ביותר ביכולת ההשפעה על המרחב האזרחי. הדוגמה הכי פשוטה היא שהעברנו לרשויות המקומיות את כל המידע של תחלואת הקורונה. כך סיפקנו מערכת שמאפשרת הסתכלות של מצב התחלואה על פי שכונות ורחובות אצלם ברשות. הדבר אפשר להן פעולה יותר מוכוונת ואפקטיבית למול אותו מרחב של הרשות עצמה".
עוד אמר כי "הדבר השני שהיה מאוד משמעותי בחוויה שלי היא בניית גשרים עם מגזרים שלא נמצאים במרכז החברה הישראלית. למשל, הקמנו במזרח ירושלים מרכז שליטה שמסייע לעירייה לייצר קשר ולהכווין את הפעולות לבלימת המגיפה במזרח ירושלים. דוגמה נוספת, פנו אלינו לא מעט חרדים בשל הרצון לשירות מילואים פעיל, קיימנו הכשרה לאותם בחורים במשימות של פיקוד העורף בקהילה עצמה. הדבר השלישי שאני גאה בו באופן שהפיקוד עובד היא יכולת ההשתנות וההתאמה לאורך המגיפה הזאת".
בנוגע לחסמים או לבעיות שהפיקוד נתקל בהם, אמר גורדין: "החסם או הקושי הכי משמעותי בניהול המשבר הזה הוא התארכותו - המשך שלו, מדינת ישראל מורגלת בטיפול במשברים חמורים וקצרים, הימשכותו של המשבר מובילה לקושי חסר תקדים. החסם השני הוא שהפיקוד שלנו מתבסס על אנשי מילואים, מצד אחד מדובר ביתרון שכן הידע והרציפות מול המרחב נשמרים ומאידך, שירות הכולל ריבוי ימי מילואים בשנה הוא אתגר מאוד גדול. בתוך כך, לעיתים קיימים מפגשים לא נעימים עם ציבור זועם והדבר מייצר הרבה עומס. קושי נוסף נוגע לאמון הציבור ושיתוף הפעולה עם ההנחיות".
"זכיתי להוביל את הפיקוד בתקופה משמעותית אינטנסיבית, עם הפעלה רחבה של המערכת והדבר מייצר תחושת עוצמה מאוד גדולה של מערכת חזקה ורוביסטית, שכן מדובר באירוע חירום ללא תקדים במובן של הפעלת הפיקוד. תחושת העוצמה נובעת בנוסף מהאנשים המסורים, רובם אנשי מילואים שמשרתים כבר ימים ארוכים, פועלים במרחב האזרחי במסירות גבוהה מאוד וחלקם איבדו את מקומות העבודה בעקבות השירות, הדבר ממלא בתחושת סיפוק ויכולת גדולה", אמר גורדין.
"לצד אלה תחושה משמעותית של ענווה שאני יכול למנות לגביה לפחות שלושה רבדים: הרובד הראשון הוא ענווה ממערכת חדשה ולא מוכרת של מרחב אזרחי, עם תרבויות שונות ועם DNA שונה שצריך ללמוד אותו. החלק השני הוא המצב שבו אתה פועל ולא תמיד מצליח, מה שיכול לייצר תסכולים, אולם דורש כל הזמן התאמה של הפעולה אל מול העשייה. המרכיב השלישי הוא שלא הכול בידיים שלנו, האחריות על בריאות תושבי ישראל היא על מערכת הבריאות ועל קופות החולים, האחריות על אכיפה היא של משטרת ישראל וקצת של הרשויות המקומיות. ואני יכול להמשיך עם הסמכויות השונות, וגם כאן אפשר לחוות תסכול גדול כי הדברים לא בשליטתך, או לשתף פעולה וליצור מטרה ועבודה משותפת להשגת אפקטיביות", אמר הקצין הבכיר.
עוד אמר אלוף גורדין: "תחושה אחרונה היא תחושת הסיפוק, תחושה שהפיקוד כולו מצליח להשפיע באופן משמעותי על המדינה, על אזרחי ישראל ועל ההתמודדות של האזרחים עם מצב החירום האזרחי הזה".
בנוגע למידת המוכנות של פיקוד העורף אמר גורדין: "מגפת הקורונה מלמדת אותנו שפיקוד העורף הוא פיקוד חזק שערוך לאתגרי החירום באשר הם חירום, אם נפעיל את השיטות והכלים הרלוונטיים במרחב האזרחי נדע להתאים את הפעולה, האם יהיו לנו את כל הכלים מוכנים? אני לא יודע. מפקדת 'אלון' לקטיעת שרשראות ההדבקה היא דוגמה לידע שלא היה קיים בפיקוד העורף או בארץ והיא נבנתה בזמן קצר מאוד - שלושה חודשים, עם יכולת רחבה ואפקטיבית לקטיעת שרשראות ההדבקה. אנחנו כל הזמן 'משחיזים את הכלי הזה', אנחנו כל הזמן עובדים על מנת לשפר את אפקטיביות המערכות".
"אנחנו עובדים בשיתוף צמוד עם משרד הבריאות", אמר הקצין הבכיר על שיתוף הפעולה עם המשרד. "יש חיכוכים וויכוחים לאורך הדרך, אבל אני חושב שבסך הכול יש שיתוף פעולה מאוד רחב. למשל, לשכות הבריאות המחוזיות מנהלות את החקירות תחת מפקדת 'אלון' אל מול חוקרים בשטח, רשויות וחיילים", אמר.
על הלקח העיקרי בנוגע לתפקידו של צה"ל במשברים אזרחיים ובמסגרתו פיקוד העורף אמר גורדין: "היום ברור לגמרי שבכל מלחמה, המרחב האזרחי - העורף יהיה החזית השנייה במלחמה, נפגוש בו פחות אויב אבל נפגוש בו יותר תוצרים של האויב. במובן הזה האתגר בעורף יהיה מאוד גדול, בכדי להשיג את ההישגים במרחב הזה נדרש מאיתנו שיתוף הפעולה עם הרשויות, נדרשת מערכת שמחברת את כולם ביחד עם משרדי הממשלה, נדרש מאיתנו לרתום ולגייס את כלל המשאבים בקהילה. אני חושב שהגוף היחיד שמקבל וזוכה לאמונם של האזרחים ושל כל המערכות הוא צה"ל ובתוך זה פיקוד העורף. אני חושב שאחרי שהתגייסנו לעזרה במשבר הקורונה, האזרח יצפה מאיתנו שנתייצב לסיוע ובוודאי בכל אירועי משבר".
"ההחלטה על הקמת מפקדת 'אלון' הייתה מאוד משמעותית", הוסיף אלוף גורדין, "הייתי צריך את השקט בכדי להבין מה הפתרון הנכון לבעיה. זה נכון גם לגבי ההחלטה להרחיב את המענה בתוך הרשויות המקומיות, גם החלטה זו דרשה עיסוק רב ושכנוע".