פרופ' נחמן אש, מנכ"ל משרד הבריאות, הבהיר הבוקר (ראשון) כי "אנחנו מאוד לא רוצים להגיע לסגר. מנסים את כל הפעולות כדי לא להגיע למקום הזה, אבל במצב מסוים שבו יהיה עומס גדול על מערכת הבריאות עד כדי חשש מקריסה, לא תהיה ברירה".
את הדברים אמר אש לענת דוידוב וגולן יוכפז ב-103FM, על רקע העלייה בתחלואת הקורונה ואמירות ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ לגבי סגר עתידי בחגים. "בעיניי סגר זה כלי יעיל. יש לו מחירים קשים מאוד, זה לא כלי שאנחנו רוצים להשתמש בו בשלב מוקדם. בסופו של דבר, בכל שלב שעשינו סגר - התחלואה ירדה", הוסיף, וציין כי למרות זאת, "החשש הגדול שסגר גם עכשיו יהיה פחות יעיל".
המנכ"ל מנה את נתוני התחלואה העדכניים: "אתמול אובחנו כחיוביים 2,800,אנשים, זה מספר כמובן גבוה לשבתות. יש עליה די גדולה במספר החולים הקשים, הגענו ל-340 חולים קשה. נתון מעודד, אבל נצטרך לעקוב אחריו, הוא שמספר המונשמים לא עלה ועומד על כ-50".
כשנשאל האם יש שליטה על המגיפה, השיב כי "כל עוד המספרים עולים בקצב גבוה אני לא יכול להגיד את זה. אנחנו מסתכלים על זה בדאגה. אני מאוד רוצה לראות את קצב ההדבקות יורד, שנרד ממקדם הדבקה של 1.3. אנחנו כבר תקופה ארוכה עם הרבה מאוד הדבקות, כך שזה מדאיג".
עם זאת, הוא השאיר מקום לאופטימיות ותלה אותו בחיסון השלישי: (בשיא התחלואה) "הגענו ל־1,200 חולים קשים, ואנחנו לא רוצים לעבור את זה (שוב). אם נראה האטה בזכות החיסון השלישי ובזכות הצעדים השונים של העלייה בחולים הקשים, זה יתן לנו מרווח נשימה. בשבועיים הקרובים אנחנו נוכל לראות אם החיסון השלישי ישפיע בצורה אופטימלית".
"השבועיים הקרובים קריטיים, בשבועיים האלה נוכל לראות את אפקט החיסון השלישי שאנחנו נותנים, אם הוא ישפיע בצורה אופטימלית נראה בשבועיים שלושה הקרובים" הדגיש.
אש אמר כי סגר בחודש ספטמבר הוא כדאי "מבחינת המשק. במקום בו המשק נפגע פחות במובנים מסוימים זה כך בספטמבר, זה גם אחד השיקולים, אבל בעיניים הרפואיות השיקול המרכזי זה לא להגיע למקום שעלול להקריס את מערכת הבריאות".
לגבי פתיחת שנת הלימודים, ציין כי "אנחנו כן מתכננים לפתוח ב-1 בספטמבר אבל אי אפשר לומר זאת בוודאות. אחרי החגים אנחנו רוצים שמערכת החינוך תיפתח באופן מלא, פרונטלי וצריך להיות ערוכים לזה".
הוא הדגיש כי ההגבלות יגיעו גם לנתב"ג: "בכל הסגרים זה היה אחד הצעדים, אי אפשר היה לטוס אלא לנסיעות חיוניות ובאישורים מיוחדים אני מניח שזה יהיה גם הפעם הזאת מאחר והתחלואה בעולם עולה, אנחנו רואים יותר מאומתים בקרב החוזרים מחו"ל. יהיה נכון שאם מגיעים לצעד של סגר, צעד קיצוני כזה, אז גם נתב"ג, נפחית מאוד את התעבורה בו".
אש התייחס גם לדיווחים לפיהם ראש הממשלה החליפי ושר החוץ יאיר לפיד ושר האוצר אביגדור ליברמן לא הגיעו לקבינט הקורונה: "בעיני המקצועיות זה לא היה 'אישיו', יש שם נציגויות, ודאי למשרד האוצר, ואנחנו בדיון עם הגורמים המקצועיים שמשתתפים בדיוני הקבינט".
"ראוי או לא ראוי זה עניין פוליטי שאני לא רוצה להיכנס אליו", המשיך. "כאיש מקצוע אני מוכרח לומר שאנשי המקצוע של האוצר נכחו שם והיו פעילים, כך שזה לא היה חסר. אני גם יודע ששרים מעורבים בדרך אחרת וההחלטות מתקבלות על ידיהן. זה עניין פוליטי של הנוכחות שלהם שם ומשמעותה. כאיש מקצוע אני לא רוצה להיכנס לזה".
"אני לא חושב, אני לא חושב שיש יכולת לברוח מאחריות כשאתה בתפקידים כאלה בכירים זה ברור שהאחריות עליך בין אם אתה נוכח או לא. כך שבעיניי בהיבט הזה זה לא משנה", סיכם את הנושא.
לגבי החיסון השלישי לקבוצות אוכלוסייה שונות, הסביר בסוף דבריו כי "אנחנו נשקול את זה בימים הקרובים בין אם אוכלוסיות ספציפיות כמו עובדים במערכת הבריאות ובין אם בכלל ולחסן אוכלוסיות יותר רחבות אנחנו רוצים לראות את התוצאות בעיקר בהיבט הבטיחותי של החיסון, בינתיים אני לא רואה תופעות מיוחדות כך שהחיסון נראה בטוח, נמשיך לעקוב".