משרדי האוצר והכלכלה והתעשייה הודיעו הבוקר (רביעי) על תוכנית סיוע לתעשייה ולעסקים קטנים ובינוניים בהיקף של 700 מיליון שקל להתמודדות המשק עם משבר הקורונה. התוכנית כוללת סיוע בהיקף של 310 מיליון שקלים עבור השתתפות בעלות ביצוע התאמות בעסק לאור השפעת הקורונה, כגון התאמות פיזיות, מעבר למסחר מקוון והטמעת ייצור מתקדם בתעשייה.

בנוסף, התכנית כוללת 255 מיליון שקלים עבור תכניות ממוקדות בעסקים קטנים ובינוניים כגון ייעוץ מסובסד ומיזמים מימוניים משותפים עם המגזר הפרטי. יתרת הסכום, בהיקף של 135 מיליון שקלים, ישמש לעידוד ביצוע השקעות בתעשייה היצרנית ועידוד הייצוא. כאמור, הצעדים החדשים מתווספים לתוכנית הסיוע שהוצגה בשבועות האחרונים וכוללת בין היתר מענק השתתפות בהוצאות קבועות בהיקף של 5.2 מיליארד שקל, הפחתה בארנונה בהיקף של 2.6 מיליארד שקל, קרן הלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים ובינוניים בהיקף של 14 מיליארד שקל, קרן הלוואות בערבות מדינה לעסקים גדולים בהיקף של 6 מיליארד שקל והקלות ברגולציה. 

סעיפי התוכנית:

  • 310 מיליון שקלים להשתתפות בעלות ביצוע התאמות בעסק לאור השפעת הקורונה, כגון התאמות פיזיות, מעבר למסחר מקוון והטמעת ייצור מתקדם בתעשייה.
  • מענקי סיוע ייעודיים לעסקים קטנים ובינוניים במסגרת ביצוע התאמות לאור השפעת הקורונה -  השתתפות של 50% בהוצאות של עד עשרת אלפים שקל, שנועדו למעבר העסק למסחר מקוון, שילוח או התאמות פיזיות נדרשות לאור דרישות משרד הבריאות.
  • מענקי סיוע לעסקים קטנים ובינוניים להטמעת טכנולוגיות סליקה בתקן EMV על מנת לקדם תשלומים מתקדמים בישראל. הטמעת הסליקה בתקן EMV תאפשר תשלומים ללא מגע בכרטיסים תומכים ותשלום באמצעות אפליקציות תשלום מתקדמות.
  • מענקי סיוע לעסקים קטנים ובינוניים לחיבור לתשתית אינטרנט מהירה בסיבים אופטיים.
  • מענקי סיוע ייעודיים להטמעת ייצור מתקדם בתעשייה - זאת בדגש על השקעות במחשוב, סנסורים ורובוטיקה, שיקדמו את התעשייה לייצור מתקדם ויאפשרו עבודה יעילה בתקופת הקורונה. המסלול כולל הגשת בקשה מקוונת להשקעות מהירות בהיקף של עד 750 אלף שקלים, וכן מסלול להשקעות אסטרטגיות גבוהות מסכום זה בהשתתפות המדינה.
  • ייעוץ מסובסד לתעשייה למעבר לייצור מתקדם ולהתייעלות במשאבים במטרה לייעל את העסק לאור משבר הקורונה באמצעות המכון לייצור מתקדם והמכון להתייעלות במשאבים.


כמו כן, ישנן תכניות ממוקדות בעסקים קטנים ובינוניים, כגון ייעוץ מסובסד ומיזמים מימוניים משותפים עם המגזר הפרטי:

  • תקצוב פעילות מרכזי המעוף אשר מספקים שירותים ייעודיים מסובסדים לעצמאים ועסקים קטנים ובינוניים, בפריסה ארצית רחבה. בין השירותים שמערך המעוף מספק הינם סבסוד לייעוץ עסקי, קורסים והדרכות, וייעוץ למימון.
  • קול קורא למיזמים משותפים עם המגזר הפרטי לצורך סיוע לעסקים קטנים ובינוניים. זאת בדגש  על כלי אשראי ומיזמים עסקיים אחרים שמטרתם לסייע לעסקים אלה בתקופת הקורונה.

עידוד ביצוע השקעות בתעשייה היצרנית ועידוד הייצוא – 135 מיליון שקלים:

  • סיוע בהשקעות בתעשייה בדגש על התעשייה המסורתית לשיפור הפריון והתייעלות לצורך התמודדות עם תקופת הקורונה.
  • מסלול להשקעות אסטרטגיות וניצול הזדמנויות בתעשייה בשל תקופת הקורונה.
  • רשת ביטחון לטיסות מטען לצורך סיוע ליצואנים ויבואנים בהמשך הסחר ליעדיהם בעולם.
  • מסלול השתתפות בהוצאות שיווק לצורך ייצוא  - תכנית סיוע ייעודית להתאמת אסטרטגיית השיווק הבינלאומית, לאור ביטול התערוכות בעולם וסגירת הטיסות לחו"ל.

שר האוצר, ישראל כ״ץ אמר: "מחובתנו לדאוג לעסקים הקטנים שצריכים סיוע. אני רואה בזה ערך עליון. כך פעלתי במודל תמרוץ התעסוקה וכך אפעל גם בעתיד. אני שמח לבשר על תכנית סיוע לתעשייה ולעסקים קטנים ובינוניים בהיקף של 700 מיליון שקל להתמודדות המשק עם משבר הקורונה. אמשיך לפעול למענכם ולהביא לצמיחה של המשק והכלכלה הישראלית".
 
שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ הוסיף כי "התוכנית להצעדת התעשייה הישראלית והעסקים ליציאה מהמשבר, היא תחילת הסיוע אשר צפוי להמשך בחודשים הקרובים. התעשיינים, ההיטק, היצואנים והעסקים, הם מנוע הצמיחה שיוביל את הכלכלה  והתעסוקה חזרה לתקופה של טרום המשבר ולצמיחה מחודשת, תוך דגש על כלכלה אנושית ומאוזנת בין התעשיינים לעובדים,  והיא זו שתוביל לצמיחה מחודשת של המשק הישראלי".