ברקע המשך העלייה בקצב הנדבקים היומי בנגיף הקורונה, ולאחר שנקבע כי רכבת ישראל תיפתח ביום שני הקרוב, סגן שר הבריאות יואב קיש (הליכוד) התראיין היום (חמישי) אצל רוני בר-און ואריה אלדד ב-103FM, וסיפר על היערכות משרדו לתרחישי ההתפרצות העתידיים ומצעדי המנע היזומים למניעתה.
אנחנו בגל שני ולמרות זאת פותחים הכל?
"אני מבין את האווירה שלא ברורה, אני חייב לעשות סדר בעניין. אנחנו מנסים לייצר במדינת ישראל דבר חדש, שבכל העולם לא מכירים ומתמודדים עם האתגר הזה, של שגרת קורונה. עכשיו, מה המשמעות? בוא ניקח את נושא הרכבת למשל. הרי אם עלתה התחלואה איך אנחנו פותחים את הרכבת? זה מעלה סימני שאלה. אבל צריך לחשוב על המשמעות. אנחנו במשרד הבריאות עצרנו את פתיחת הרכבת עד אשר בנינו יחד עם משרד התחבורה מתווה שבו הכניסה החופשית לרכבת לא תהיה. מדובר על כניסה רק על ידי רכישה מוקדמת של וואוצ'רים בצורה כזו שתמנע התקהלות רבתית. ב', תאפשר לנו פיקוח אם חס וחלילה תהיה איזו התלקחות או התפרצות בעקבות אדם חולה שנכנס. זה יוריד את העומס מהאוטובוסים, אנחנו משלמים היום מחיר על הצפיפות באוטובוסים".
500 איש ברכבת יורידו את העומס מהאוטובוסים? זה מספר של 10 אוטובוסים.
"מדובר על 500 בכל רכבת, זה מספרים משמעותיים. זה בפירוש יוריד עומס מהתחבורה הציבורית".
בוא אני אצייר לך את התמונה שתהיה ביום שני בבוקר. 500 המאושרים שנרשמו ראשונים וקיבלו כרטיסים יכנסו לתחנת הרכבת. שם יעמוד אדם שימדוד להם חום וישאל שאלות, אתה מכיר את הישראלים נכון?
"המדידה תיעשה ברכבת בצורה אוטומטית".
אבל 500 איש יעמדו במשפך והרכבת יוצאת אחת לרבע שעה או חצי שעה. אתה לא רוצה לעמוד בתורים האלה.
"קודם כל, אם אין לך וואוצ'ר אין לך מה להגיע. דבר שני, אין לי ספק שיהיו חריקות בעניין, ודבר שלישי כל האירוע שאתה מתאר מנוהל ומתנהל על ידי משרד התחבורה, שאני מניח שהם מבינים את האתגר הזה. בסוף צריך מול זה להתמודד ולייצר אירוע שיהיה בשליטה".
אני מקווה שלא יהיו התקהלויות. חיילים יקבלו עדיפות ברכבת?
"חיילים לא נוסעים ברכבת. חיילים נוסעים בהסעות של משרד הביטחון, הוא מתפעל מערך היסעים שלו והוריד את המסה הגדולה".
בצדק. הוא שומר את הטוב ואת הרע במחנה הסגור שלו. חיילים לא מתערבבים עם אזרחים וזה מוצדק.
"נכון. זו הייתה הנחייה חשובה שהעברנו. יש לזה משמעות כלכלית ואני שמח שמשרד הביטחון אכן מבצע".
הציבור לא מאמין כרגע לממשלה. הוא אומר שניהלתם את זה בהתחלה יפה, שני האנשים נתניהו ובר סימן טוב, בשיא הרצינות. אבל מאז נהיה פה פארסה – בליל הסדר כשהציבור היה ממושמע, רואים את ראש הממשלה, את הנשיא, את ליברמן וגלנט.... ואחר כך ההוראות הסותרות, וכן אוכפים לא אוכפים.
"אני מסכים שהנושא של המסרים חייב להיות ברור. במצב של התחלואה היום, אנו רואים ערוצי הידבקות משמעותיים של אנשים שלא ראינו קודם. הצלחנו להוריד בצורה משמעותית את הנדבקים אך היום עלינו ממספר של פחות מ-50, לקרוב ל-300 נדבקים ביום. זה אומר שהכפלנו פעם אחת למאה ועוד פעם למעל מאתיים. אם נישאר בקצבים האלה, זה אומר שבכל שבוע תהיה הכפלה ובעוד שבועיים אנחנו נעמוד על אלף נדבקים חדשים ביום. מהאלף האלה למספרים העצומים שאנחנו חוששים מהם, קל מאוד להגיע. יש לנו היום יתרון גדול שאנחנו מבינים את הרגישות הגבוהה של האוכלוסיות המבוגרות והאוכלוסיות בסיכון. אנחנו מטפלים ושומרים עליהן בהרבה מאוד דרכים. לפחות את האירוע של התחלואה הקשה אנו מקווים שנוכל גם לשמור. עם זאת, לצערי אנחנו רואים כבר בימים אלה עלייה גם בתחלואה הקשה, במאושפזים ובמונשמים".
אני מזכיר שקבעתם את היעד של 100 חולים חדשים ביום כקו אדום.
"זה לפחות מכניס אותנו לאווירה שאנחנו צריכים להבין מה קרה פה. אם קודם הייתה הרגשה שזה באמת מאחורינו, או שהקיץ יהרוג את זה וכל מני דברים שהתגלו כלא נכונים. היום אנחנו מבינים ומעבירים מסר המאוד ברור - הדרך שלנו כציבור להילחם בעניין הזה היא לשים את המסכות, לשמור על הריחוק ועל ההיגיינה. במקביל הכלכלה מאוד חשובה לנו - אנחנו לא רוצים שוב להיות באירוע שיפגע בצורה אנושה בכלכלה. לכן המסר הוא שכדי שנוכל שהרכבת תעבוד והדברים יקרו, אנחנו צריכים שאנשים יקפידו על ההתנהלות. אתן דוגמא שחשוב לשקף אותה לציבור. היה מקרה של ספר שפתח את העסק ולאחר פעילות התגלה שנדבר כנשא קורונה. הוא הקפיד על המסכות והתברר שכמעט ולא הדביק. בניתוח האפידמיולוגי ראינו את האפקטיביות המדהימה של המסכה".
מצד אחד אומרים שאנחנו בגל השני, ומצד שני אומרים שעם כל הכאב והצער פותחים את אירועי התרבות, האומנות והשמחות. אומרים 250 אבל אנחנו יודעים שמגיעים 750 באולמות האלה. איך עובדים ככה?
"יהיו מפקחים שיתנו קנסות ויסגרו אירועים. צריך לעשות הפרדה – אני פחות חושש מההצגות וההופעות כי שם זה מקומות מסומנים עם הרשמה מראש. אנשים לא ישבו צמודים אחד לשני והם בדרך כלל לא מחפשים לומר שלום לאנשים שיושבים בצד השני של המופע".
אבל בקונצרט לא משתעלים בהפסקה?
"אני יותר חושש דווקא מאירועי החתונות שמשלבים בתוכם אוכל, ואז מורידים את המסכה, ואת ההרגשה החברתית של לחבק את החברים והמשפחה. החשיפה להדבקה יותר גדולה באירועי השמחה למיניהם, לאו דווקא בהופעה או תערוכה".
איזה סמכויות הקצה לך שר הבריאות יולי אדלשטיין?
"קודם כל אני חייב לציין שיש לי מערכת יחסים מצוינת עם השר אדלשטיין שנכנס ומוביל את המשרד והמדיניות בכל מה שקשור לקורונה ולאתגרים הרבים. אני לפחות מרגיש שההגה בידיים נכונות. ישבתי איתו וסיכמנו שאטפל בתיקונים הדרושים ברפורמת הקנאביס הרפואי בצורה מיידית. אני חושב שתוך מספר שבועות אנחנו כבר נבוא עם תוכנית והחלטות. לא מדובר על לגליזציה, זה מהלך נפרד. כיום יש לנו רפורמה לקנאביס רפואי שמקשה מאוד על המטופלים, העלתה מחירים ופגעה בזמינות של התרופה, חייבים לעשות סדר בעניין הזה. נושא נוסף זה מה שקשור לרגולציה לעסקים, אני לא מדבר על בתי החולים או קופות החולים, אלא לרישיון שמשרד הבריאות מעניק לעסקים במקומות שכאלה. עסקתי בזה בכנסת וזה יכול להציל הרבה מאוד אנשים".