מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, שוחח הבוקר (חמישי) בתוכנית "הקבינט" ב-103FM עם יואב לימור, רוני דניאל ואלון בן דוד, והביע דאגה ממצב התחלואה בקורונה בישראל.

מתנדבים מקבלים את החיסון ברוסיה. צילום: רויטרס

מודאג ממה שקורה?
"אם יש מישהו שיש לו עיניים בראשו ושכל במוחו אז הוא מודאג".

תפרט.
"קודם כל אנחנו השיאנים השליליים, איך אנחנו מסבירים את זה לעצמנו? איך אנחנו מסתכלים בפנים של עצמנו ואומרים שאנחנו במקום הכי גרוע בעולם? איך אנחנו מסבירים שעשינו את כל צעדי המגננה האפשריים כולל סגר, כולל הרסנו את הכלכלה, השארנו מיליון אנשים מובטלים, עצמאים שאיבדו את העסקים שלהם, סגרנו את עצמנו בפני כל העולם; המדינה היחידה בעולם לדעתי מבודדת, בתוך כל זה אנחנו נמצאים בתחלואה של 3,500 נדבקים ליום? אני לא מצליח להאמין שזו המדינה שלי".

מה אנחנו לא עושים נכון?
"אני חושב שבאמת הגיע הזמן, לשבת לחשוב מה לא עשינו נכון ומה צריך לעשות נכון".

לא יושבים וחושבים?
"אני לא מכיר את הנושא שיושבים וחושבים. הייתי חבר בקבינט המקצועי של רוני גמזו, שמעתי את הדיונים שם. אני מאוד מעריך את רוני וכל האנשים שם, אבל לא שמעתי מאף אחד ניסיון לבדוק מה לא עשינו נכון ואיך מתקנים את זה קדימה".

ובכל זאת מה לא עשינו?
"הנקודה היא שכל מה שאנחנו עושים זה צעדי מגננה, והם קרוב לוודאי כי אין לנו ברירה אחרת. אם עושים מגבלות כאלו ואחרות ומדברים על סגר בחגים, שלדאבוני הרב הולך ומתממש מול עיני, אלא רק צעדי מגננה אבל אין צעדי התקפה; התארגנות של מדינת ישראל כל כך איטית שרוני מדבר בעצמו עד נובמבר. ועד נובמבר מה יהיה? אי אפשר להשאיר את המדינה בלי התקפה, אי אפשר להשאיר אותנו בבליץ בלונדון".

תסביר מה זה התקפה?
"לגלות מי הוא המדביק. הרי המחלה הזו היא מחלה מדבקת, יש מישהו שמדביק מישהו. המישהו שמדביק אנחנו קוראים לו מפיץ על, את מפיצי העל צריכים לגלות מוקדם, מהר, נכון ולבודד אותם".

למה זה לוקח כל כך הרבה זמן?
"אני לא יודע להסביר, אני לא יודע למה זה לוקח כל כך הרבה זמן ולמה אנחנו עושים את כל הדברים האחרים שגורמים לנזק כלכלי למדינה ולא משקיעים את הכסף במקום הנכון ובזמן הנכון".

דיברת על מפיצי על, מיהם?
"מפיצי העל אלה אותם אנשים בריאים שנראים בריאים, כמוני וכמוך, שהיו במגע לחולה מאומת ולא שמו אליו לב כי אחרת היו סוגרים עצמם בבידוד, שממשיכים להסתובב ויש להם הרבה מגעים, ואין להם תסמיני מחלה לכן הולכים למסיבות וחתונות".

יש דרך לזהות?
"וודאי שכן, מדינת ישראל מספיק חכמה כדי לצייר את הפרופיל של מדביק קלאסי וללכת לציד אחריו".

זה יכול להיות כל אחד.
"פרסמתי מאמר דעה בידיעות אחרונות שמה שקורה עכשיו, פתאום הבדיקות קופצות. ראשי הערים קוראים לציבור 'לכו להיבדק', זה יוצר אפקט פנטסטי מבחינתי, מדוע? כי הם רוצים אנשים יבדקו כדי להקטין את אחוז הנדבקים אצלם כדי לצאת מאזור אדום, אני חושב שהם שולחים אנשים בריאים לכאורה להיבדק הם כוללים בתוכם  מפיצי על בלי לשים לב. לכן אנחנו תופסים יותר מפיצי על ביממה האחרונה, שהגענו ל-44 אלף בדיקות. אם היינו מגיעים היום לפי שניים בדיקות לאנשים נכונים, בדיקה לאיש חולה לא עוזרת כי הוא מבודד ממילא ולא מדביק. בדיקה שלאנשים שחושבים שהם בריאים והם מפיצי העל זו הבדיקה שצריך לעשות והרבה".

קיימתי אתמול שיחה עם הצבא שלקח על עצמו את נושא החקירות האפידמיולוגיות וקטיעת שרשראות ההדבקה, והם אומרים שהגדילו משמעותית את מספר הבדיקות אבל טוענים שאין עליה באחוז.
"צריך לעבוד, זה לא חד פעמי, זה לא בום וגמרנו. אם תיאורטית היינו בודקים את כל המדינה ומבודדים את כל החולים היינו גומרים את המחלה תוך שלושה ימים. זה לא ניתן לעשות, זה רעיון נחמד אבל לא רעיון מעשי".

ידיעה של שרית רוזנבלום אומרת שמאה ישראלים יקבלו את החיסון הניסיוני שמפותח במכון הביולוגי בביה"ח שאתה מנהל.
"אני מאוד מברך על הידיעה ואני מאוד הייתי רוצה שנוכלל בניסוי, זה עוד לא הוחלט. אין הסכם כי זה קצת מוקדם אז אני לא רוצה לשפוך מים קרים על התקוות. אני מקווה שייחתם הסכם".

לדעתך זה ניסוי בחומר שיש לו פוטנציאל להצליח?
"קשה לדעת כי אנחנו מדברים על פאזה ראשונה, בניגוד לחיסון הרוסי שהוא פאזה שלישית שאנחנו יודעים על הצלחות בפאזה הראשונה והשנייה".

זה אמיתי?
"מה לעשות? מתייחסים בספקנות אבל החיסון הרוסי אמיתי, זו האמת, אני לא יכול להתחבא. התחלנו השבוע לגייס מתנדבים לפאזה 3 לחיסון הרוסי במוסקבה, הדסה מוסקבה. אנחנו מנהלים משא ומתן, זה לא כל כך פשוט, ישראל לא בדיוק היום".

אתה סומך על הרוסים שהפיתוח והייצור יעמוד בדרישות ה-FDA?
"כן, אני סומך עליהם מאוד. המכון המחקר שנמצא במוסקבה, אני לא רוצה להיות גזעני אבל יש כמה יהודים שאנחנו מכירים שהם אנשים מאוד רציניים והרעיון הביולוגי שמתחבא מאחורי החיסון הרוסי עושה היגיון ביולוגי. זה לא משהו שאף אחד לא יודע את המנגנון, יודעים בדיוק את המנגנונים, הכול פורסם, יש עבודה נהדרת".

למה הספקנות?
"לקחנו הרבה מדענים רוסים ושלחנו אותם לטאטא רחובות במדינת ישראל וזה לא היה נכון. לעשות מי שזוכר את העלייה הענקית בשנות ה-90 שהוצפנו במוחות פוריים וזה שידרג אותנו כמעט בכול תחום - מהאוריינות בתחום המוזיקה ועד המתמטיקה וכלה במחקר וברופאים. בין רופאיה הטובים בהדסה יש אותם צאצאים של העלייה הרוסית ואני חושב שזה חומר נפלא".

בוא נחזור לחיסון שלנו, זה רצון להראות שאנחנו מצליחים? כי אם יש מדינות כדוגמת רוסיה ובריטניה שמתקדמות ומצליחות עם החיסונים שלהן, למה צריך שגם אנחנו נפעל?
"החברה הבריטית עצרה את הניסוי בגלל תופעות לוואי. בגלל זה אנחנו מקפידים לעשות ניסויים קליניים במתנדבים כדי לנסות לעלות על זה כמה שיותר מוקדם, אין קיצור פינות".

איך בוחרים מתנדבים והאם לדעתך כדאי להתנדב?
"קודם כל תלוי נורא, אני רוצה רגע מילה לסגור את הנושא של החיסון הרוסי. היום החיסון הרוסי מתנהל ברוסיה על 24 אלף מתנדבים, מתוכם 400 בלבד בהדסה מוסקבה. נשים את עצמנו בצניעות במקום שלנו, המתנדבים שלנו צריכים לענות על מספר קריטריונים, גיל עד 60, בריאות – ללא מחלות, יתר לחץ דם סוכרת וכו'. יש נטייה לאנשים להיכנס כמתנדבים משני טעמים, חלק אלטרואיסטי לעזור לאנשים, וחלק להיות מחוסנים בעצמם. מה שקרה ברוסיה על פי השמועה, ואני לא יודע עד כמה זה נכון, בכירי המדינה עברו את החיסון".

בתו של פוטין.
"אני לא רוצה לנקוב בשמות, אבל זו השמועה".

היית מצטרף אם היית עומד בתנאים?
"גם מהטעם האלטרואיסטי וגם מהטעם של לתת אמונה במה שאנחנו עושים, הייתי מצטרף. עד שאנחנו מגיעים במדינות מתוקנות לניסוי בבני אדם, אנחנו עוברים הרבה שלבים. אם אנחנו הולכים לסגר אני ממש מציע לאנשים לרוץ להיבדק כדי לא לכלוא באותו בית אנשים בריאים ואנשים מדבקים, כי אחרת זה יהיה קטסטרופה. הסגר עצמו יביא להידבקות בתוך המשפחה, זה תלוי באנשים ולא בממשלה. לא לצפות מהממשלה שתעשה את זה, אנחנו צריכים לעשת את זה. בואו נזכור שאפשר לעשות חתונה ללא הידבקות אם אנחנו בודקים את כולם כמו היוצאים לחו"ל, אפשר בחתונות, בשמחות, ולפני כל נדרי בבית הכנסת".