מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התשפ"א-2020, לפיה היא תוכל להגביל את ההפגנות לאלף מטרים.
על פי ההצעה, הממשלה תוכל להכריז על "מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה" למשך שבוע, אם שוכנעה בהתפשטות רחבה של הנגיף הגורמת לפגיעה חמורה בבריאות הציבור ובתנאי שתקנות הסגר עומדות בתוקף.
את ההכרזה תוכל הממשלה להאריך לתקופות נוספות של שבוע עד סה"כ 21 ימים, והיא תובא לוועדת החוקה בסמוך להחלטה על ההארכה, אז תוכל הוועדה לבטל את ההכרזה בדיעבד. הממשלה באישור ועדת החוקה יכולה להאריך את ההכרזה לתקופות נוספות של שבועיים, כל עוד תקנות הסגר בתוקף.
גם ב"מצב חירום מיוחד" שיוכרז בעת סגר, לא ניתן יהיה למנוע לחלוטין תפילות, הפגנות או טקס דתי, אך ניתן יהיה לקבוע הגבלות על ההתקהלות בהם, לרבות הגבלה על מספר המשתתפים. כמו כן ב"מצב חירום מיוחד", ניתן יהיה להגביל את היציאה של אדם להפגנה עד למרחק המותר ליציאה ממקום המגורים, העומד בתקנות הנוכחיות על 1000 מטר.
לצד זאת, ניתן יהיה לצאת לטיפול רפואי גם אם אינו "טיפול רפואי חיוני" וכן כי אדם עם מוגבלות השוהה במסגרת חוץ ביתית יוכל לבקר את הוריו או את האפוטרופוס שלו.
בחוק תמכו 46 חברי כנסת ו-38 התנגדו. הצביעו בעד: חברי הכנסת אבי דיכטר, אוריאל בוסו, אריאל קלנר, הילה שי וזאן, יובל שטייניץ, יעקב אשר, יריב לוין, מירי רגב, ניר ברקת, עמית הלוי, צחי הנגבי, שלמה קרעי, אבי ניסנקורן, אורלי לוי-אבקסיס, בני גנץ, זאב אלקין, יוסף טייב, יעקב טסלר, מיכאל מלכיאלי, מיקי זוהר, עוזי דיין, פטין מולא, קטי שטרית, אוסנת מארק, איתן גינזבורג, גבי אשכנזי, חוה אתי עטייה, יועז הנדל, יצחק כהן, מיכל וונש, משה אבוטבול, עומר ינקלביץ', פנינה תמנו-שטה, קרן ברק, אופיר כץ, אליהו חסיד, דוד אמסלם, יואב גלנט, ינון אזולאי, יצחק פינדרוס, מיכל שיר, משולם נהרי, עינב קאבלה, צבי האוזר ורפי פרץ.
הצביעו נגד: חברי הכנסת אביגדור ליברמן, אחמד טיבי, אלכס קושניר, חמד עמאר, יואל רזבוזוב, מאיר כהן, מרב מיכאלי, סעיד אלחרומי, עופר כסיף, רם שפע, אוסאמה סעדי, איימן עודה, בועז טופורובסקי, יאיר גולן, יוליה מלינובסקי, מיקי חיימוביץ', ניצן הורוביץ, ע'דיר כמאל מריח, עידן רול, תמר זנדברג, אורלי פרומן, אימאן ח'טיב יאסין, היבה יזבק, יבגני סובה, מיקי לוי, סונדוס סאלח, עאידה תומא-סלימאן, עפר שלח, אורנה ברביבאי, אלי אבידר, ווליד טאהא, יואב סגלוביץ', יוראי להב הרצנו, מנסור עבאס, סמי אבו שחאדה, עודד פורר ורם בן ברק.
טרם ההצבעה, נאמו חברי הכנסת. ח"כ אוסמה סעדי (הרשימה המשותפת), אמר: "מדובר בחוק שדגל שחור מתנוסס מעליו ואינו חוקתי", יואב סגלוביץ (יש עתיד-תל"ם) טען כי "כחול לבן והליכוד הפכו ברית-לא–קדושה למטרה פסולה. האופוזיציה הרבה יותר אחראית מהממשלה". אורנה ברביבאי ציינה כי "ראש הממשלה איבד את השליטה על כל תחומי החיים והאזרחים ייקחו אחריות. מדובר בסגר פוליטי, שהוטל רק מטעמים פוליטיים", מאיר כהן הזהיר מפני "מדרון חלקלק", רם בן ברק הדגיש כי אחוז ההדבקות בהפגנות היא אפסית ואילו כניסת תלמידי ישיבות מחו"ל גרמה התפרצות המגיפה.
ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת), אמר "אותו אדם שהרס כל שבב של סולידריות, העדיף צוללות מיותרות במקום כספים לבריאות, תפנוקים להתנחלויות במקום חינוך, מנסה כעת לדרוש סולידריות. כמה ציניות וכמה עזות מצח. יש דיכוטומיה כוזבת שמטרתה שיסוי ופיצול בין המתפללים למפגינים. אבל זה לא אלו כנגד אלו. אני אתאיסט אך מכבד את חופש הפולחן לעבוד את אלוקיכם והזכות שלי להפגין עבורי אינה פחות חשובה".
ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת) טענה כי "הדיקטטורה והפשיזם אצל נתניהו זוחלים בדיוק כמו איך שהכיבוש וההתנחלויות זוחלים לאט לאט. כל מטרת החוק הוא להשתיק את הקולות של מתנגדיו".
יו"ר "ישראל ביתנו" ח"כ אביגדור ליברמן אמר כי "אחת הבעיות שהציפו בפנינו במשלט הקורונה היו התקנות. מתברר שאף אחד לא מבין את התקנות שהממשלה הוציאה. הבעיה הנוספת שאמרו לנו העובדים במשלט, היא אובדן האמון של הציבור. יש הוראות בידוד לבאים מחו"ל אבל ראש הממשלה מגיע להמון תומכיו אחרי ששהה בחו"ל, שני עוזריו מפירים בידוד וכן הלאה. אין כל היגיון. 30 איש יכולים לנסוע באוטובוס מירושלים לחיפה אבל שניים על מגרש טניס אסור? חיילים נסגרו חודש שלם במוצב, אבל תלמידי ישיבות יכולים לחזור לבתים צפופים ומשפחות גדולות. כשיש החלטות מסוג זה, הציבור לא מאמין ובלי אמון א"א לנצח את הקורונה. ב-17 טיסות מאומן היו חולי קורונה מאומתים. מה שעושה ראש הממשלה זהו רק הפחדה. המשבר הוא ניהולי – רה"מ הוא מנהל כושל וככזה הוא צריך להסיק מסקנות".
"החוק המובא הוא פיגוע כנגד אזרחי מדינת ישראל", טען ח"כ אלי אבידר, חברו של ליברמן למפלגה. "מדינת ישראל נמצאת בתהליך של הידרדרות. כשהחוק יעבור, איש מאתנו לא יוכל לטעון שאנחנו הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון. הפכנו לדיקטטורה. היה דבר אחד ויחיד שהטריף את נתניהו עכשיו וזה ההפגנות. נתניהו מוציא למילה שקרן שם רע. ההפגנות מערערות את יציבות משטרו של נתניהו ויש שיאמרו גם מנטלית. יש כאן תעמולה שקרית מכוונת".
ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) אמרה כי "לפני שאימפריית ברית המועצות התפרקה קרו כל מיני דברים קיצוניים. מה שרואים כיום זה בדיוק אותו הדבר. הממשלה איבדה שלטה ועושה דברים קיצוניים. אבל היום זה לא פעם – האזרחים כבר יודעים לצאת ולהפגין. אבל לא שם ההדבקות. הערים שבהן יש אחוזי הדבקה הן אלעד, ביתר עילית, מודיעין עילית, והם לא באים להפגנות. עליית ההדבקה החלה בסוף אוגוסט וזה בדיוק תחילת הלימודים בישיבות. שיעור הבדיקות במגזר החרדי הוא 1 מתוך 4. כשטענתי זאת בעבר, אמרו לי 'את אנטישמית' אבל אלו העובדות והנתונים, ועדיין אנחנו לא יודעים מה יהיה אחרי התמונות של ראש השנה, יום כיפור, סוכות ושחרור בחורי הישיבות. תהיה פה הדבקה גדולה".
ח"כ יאיר גולן (מרצ) אמר כי "התכלית היחידה של כל מה שנעשה במשכן הכנסת היא היחלצות נתניהו מהמשכן ומאימת הדין. כתוצר לוואי של ההשחתה הזאת, נקבל את הכלכלה הפגועה ועוד. זה לא יעצור את המחאה, והזעם שהולך ומצטבר ברחובות ימצא את דרכו לפרוץ. כשם שלא נעצרה המאה אחרי מחדל 73', היא גם לא תעצור ב2020. אנשי הליכוד, תארזו מזוודות כי בקרוב אתם תעברו לצד של האופוזיציה".
לדברי ח"כ מרב מיכאלי (העבודה), "שולחים חיילים לסתום את הפה לאזרחיות ואזרחים. ממשלה שלא מוכנה לשאת בתוצאות הבלתי נסבלות של ההחלטות שלה, אותה ממשלה שולחת חיילים וחיילות שנועדו להגן על המדינה, כדי למנוע מאזרחים זכות בסיסית. אני כאן כדי להצביע נגד מה שהממשלה הזו מחוללת".
ח"כ תמר זנדברג (מרצ) טענה כי "לפעמים אני מדמיינת את דברי הימים של מדינת ישראל, מה יהיה כתוב שם? ששביום כיפור תשפ"א, יממה לפני ויממה אחרי, הכנסת התכנסה לתיקון שיהיה אפשר להפגין במרחק קילומטר, בקפסולה. זה מה ששקרה? אנשים מתו בעשרות, שכבו בבתי חולים, עסקים איבדו את פרנסתם, שנת הלימודים התחלפה בשנה, וזה מה שעשו בבית הנבחרים? ח"כ שקד מלגלגת: כמה פעמים הרגתם את הדמוקרטיה? הדמוקרטיה לא תמות במהלך הזה. הבעיה היא שאין אזרח שיכול לסמוך שמה שקורה קורה כי כך צריך".
ח"כ מיקי חיימוביץ, שהודיעה שתצביע נגד אמרה: "היום זוהי שעת המבחן שלי. זוהי שעת מבחן בכל מה שנוגע לדמוקרטיה, לחופש הביטוי, חופש הפרט וחופש התנועה. בנוסף, זוהי גם שעת מבחן לאמון הקלוש שעוד נשאר בין המערכת הפוליטית לבין האזרחים בישראל. כדי שנצליח בניהול המגפה, אנחנו לא צריכים לכפות על אזרחי ישראל צעדים מרחיקי לכת, אלא לקבל על עצמנו יושרה, דאגה וחמלה אמתית לשלום כל אזרחי המדינה, ובכך לרתום אותם לדרך משותפת, שתתגבר על המשבר הבריאותי, כמו גם על המשבר הכלכלי והחברתי שאליו נקלענו".
יו"ר ועדת החוקה חוק ומשפט, יעקב אשר (יהדות התורה) סיכם: "יכול להיות שהיו טעויות, אבל לא שמעתי אף אחד מהאופוזיציה שאומר לא לפתוח. כולם נחמדים. אף אחד לא רוצה להיות האיש הרע. צריך גם לומר מה לא לעשות, לא רק מה לעשות. ניהלנו דיון ארוך וממצה בוועדה. הפרוטוקולים יעידו. גם אם מישהו מחר ירצה ללכת לבגץ, אני מוכן להגיד – עשינו עבודה מקצועית. האזנו ובדקנו כל דבר. נדבקים בהפגנות או לא, נדבקים יותר בבתי כנסת? אני לא אוהב את החיבור, גם כשהוא נעשה על ידי חלק מחברי. לא היה צריך להיות החיבור הזה. אם מורה צריך להגיד ל-40 תלמידים, ממחר אסור לשחק בכדור, אבל חלק מהילדים יכולים, ברור שמורה כזה מאבד שליטה על הכיתה. זו מהות החוק. יש פגיעה בזכות ההפגנה. בוועדה הגנו על הזכות הזו ואני הגנתי על הזכות הזו. יסוד התביעה שלא יהיה מצב שמדברים על מצב חירום, להכניס מדינה לסגר שאף אחד לא רוצה, אי אפשר שמימיני מיכאל ומשמאלי גבריאל וכאן רוקדים וכאן מפגינים".
חברי הוועדה דחו מעל ל-4,000 ההסתייגויות שהגישו סיעות האופוזיציה להצעת התיקון לחוק הקורונה הגדול, למעט אלו שנדונו בוועדת הכנסת בטענת נושא חדש, זאת לאחר שהליכוד משך ארבע הסתייגויות שהגיש. אחת ההסתייגויות שנדחו הייתה של ח"כ יואב סיגלוביץ מיש עתיד שרצה לקבוע כי ניתן יהיה להפגין, גם לאחר אישור החוק, בתוך רכב מעבר לאלף מטר. בתגובה מסרו "הדגלים השחורים" על התנגדות כחול לבן להפגנה מהרכבים: "מברכים את בני גנץ על מינויו הרשמי לתפקיד הפרויקטור לחיסול הדמוקרטיה".
במהלך הדיון התעמת ח"כ אלי אבידר (ישראל ביתנו) פעם נוספת עם ח"כ שלמה קרעי, וצעק לעברו: "אתה פושטק, המשפחה שלך מתביישת בך". קרעי בתגובה קרא לו "ליצן".
באופוזיציה תקפו בחריפות את אישור הצעת החוק ואמרו כי מדובר ב"דגל שחור" וב"יום שחור לכנסת ישראל".
חבר הכנסת עופר כסיף (הרשימה המשותפת) אמר בתגובה לאישור החוק כי "זה יום שחור לכנסת. אנחנו הולכים להעביר כאן חוק פשיסטי. המשטרים הפשיסטים בדרום אמריקה עלו על פי הטיעונים השקריים שהעלו פה הסמרטוטים של נתניהו".
ישי הדס, מראשי תנועת "קריים מיניסטר" אמר בתגובה כי "הציונות גוססת ונושמת את נשימותיה האחרונות בכנסת ישראל. אסור לתת להם להצביע בעד במליאה. גנבי הקולות מנהלים את טקס ההוצאה להורג של הדמוקרטיה. אני קורא לכל אזרח להתנגד לדיקטטורה ולהצטרף למחאה שמתרחשת כעת מחוץ לכנסת".
עימותים בין שוטרים למפגינים בכנסת
מוקדם יותר אתמול יצאה שיירת המחאה של "התנועה לאיכות השלטון" עם עשרות רכבים מנתניה למשכן הכנסת בירושלים במחאה על החוק לאיסור יציאה להפגנות. השיירה חברה בכביש 1 לשיירות רבות מכל רחבי הארץ שעלו למחות סביב הכנסת נגד החוק שיאסור יציאה להפגנות מעבר לקילומטר. המפגינים הגיעו ותלו שלטים על הגדר באזור שבו אסור לעשות זאת וניסו לטפס מעל הגדר. פקחי העירייה שהגיעו למקום הותקפו, לדבריהם, על ידי המפגינים. השוטרים נכנסו פנימה כדי לחלץ את פקחי העירייה והותקפו אף הם. השוטרים ביצעו מעצר של שני מפגינים.
לדברי אנשי התנועה, "מדובר בחוק מסוכן שעלול לרוקן מתוכן את חופש המחאה - זכות יסוד בסיסית ביותר במדינה דמוקרטית. זו פגיעה חמורה, קשה ולא מידתית בחופש הביטוי. דווקא בתקופה כזו שבה הציבור מבקש למחות כנגד ההתנהלות הכושלת של הממשלה בניהול המשבר, יש חובה לאפשר לו לעשות זאת מבלי להסתכן בדו"חות וקנסות, כפי שמצופה משלטון דמוקרטי".
אנשי תנועת "קריים מיניסטר" מסרו כי "משטרת ירושלים, בסיוע פלוגות חיילים סדירות של חטיבת הצנחנים אפילו לא טורחת להמתין עד שחוק איסור ההפגנות הדיקטטורי יעבור בקריאה שניה ושלישית ומונעת מאלפי מפגינים שהגיעו ביותר מ-2000 כלי רכב מכל רחבי הארץ את כל דרכי הגישה לכנסת. חלק מהמפגינים נאלצים לנטוש את כלי רכבם בכביש רק כדי להצליח לממש את זכותם האזרחית הבסיסית להפגין, אולי בפעם האחרונה בצורה 'חוקית'. גנבי הקולות מנהלים את טקס ההוצאה להורג הפומבי בקור רוח מקפיא דם. זה בדיוק הרגע בו נדרש כל אזרח ואזרח להתבונן פנימה, אל מצפונו וערכיו ולקבל החלטה אישית לגבי המשך דרכו. להתנגד לדיקטטורה או להשפיל את מבטו בפניה, כנראה לעולם".
אמיר השכל ממובילי "אין מצב" צייץ פנה אמש למפקד מחוז ירושלים נציב דורון ידיד: "מחר צפויה להגיע שיירה של אלפי רכבים לכנסת, אני קורא לך לא למנוע את הגעת השיירה לכנסת שמא המפגינים יבחרו לצאת מהרכבים ולהגיע רגלית לכנסת".
הפנייה היא בעקבות השיירה של אירגוני המחאה עולים לכנסת - ארגוני המחאה: "אין מצב", "קריים מיניסטר", "קומי ישראל", "החזית הוורודה", "התעוררנו", "בלעבתים" ו-הלם תרבות" במחאה נגד הגבלת ההפגנות.