מנכ"לית המרכז הרפואי וולפסון ד"ר ענת אנגל שוחחה היום (שישי) עם ג'ודי שלום ניר מוזס בתוכניתה ב-103FM על מצב הקורונה בישראל ודחקה בציבור לצאת ולהתחסן: "החיסון מגן פי 3 עד פי 6 מתחלואה קשה, תלוי בגיל. ככל שנהיה יותר מחוסנים – ההתפשטות תיעצר".

בפתח דבריה סיפרה אנגל על מצב התחלואה בבית החולים וולפסון: "יש לנו 58 מאושפזים בשתי מחלקות ובטיפול נמרץ כללי, מהם 8 מונשמים, 20 חולים קשים ואנחנו רואים לאט לאט עלייה בכמות המאושפזים. לא משהו שמפתיע, משהו שמקביל לעלייה בתחלואה באוכלוסייה אבל שוב, אנחנו פתחנו מחלקה נוספת על חשבון מחלקה פנימית והייחוד עכשיו זה שבי"ח כולו עמוס בפעילות, מיונים שמגיעים אליהם חולים נוספים שלא פנו מהלך השנה, ילדים שיש להם תחלואה נוספת שהיא לא קורונה".

כשנשאלה כמה מהמאושפזים והמונשמים הם מחוסנים או סובלים ממחלות רקע אמרה: "קודם כל אוכלוסיות בסיכון יותר לצערנו כמו שאנחנו יודעים המחלה פוגעת באנשים יותר מבוגרים היא פוגעת יותר באנשים עם מחלות רקע זה מה שאנחנו רואים עכשיו. הרוב מחוסנים אבל זה סטטיסטיקה כי האוכלוסייה רובה מחוסנת בארץ לכן חשוב להדגיש ולומר שלא יהיו אי הבנות. החיסון מגן יותר מפיתוח של מחלה קשה ואפילו גם מהדבקה מאשר אנשים לא מחוסנים ואנחנו רואים את זה בעיקר בגילאים צעירים. התאשפז אצלנו אתמול בחור בן 18 שלא מחוסן במצב בינוני עם דלקת ריאות קשה. החיסון מגן בקבוצות מסוימות פי 3 ופי 6 מתחלואה קשה, תלוי בגיל. חשוב נורא להגיד את זה".

אנגל התייחסה לטענותיהם של סרבני החיסונים ואמרה כי "חלק וזה באמת מיעוט זה כל מתנגדי החיסונים, חלק רוצים לחכות, חלק חושבים שאין מספיק נתונים כי אנחנו בתוך המחלה והמגפה ופיתוח החיסון קרוב לשנה, קצת יותר. אנשים שוכחים שהטכנולוגיה קיימת לפחות עשור והיא בטוחה. אלה בעצם האמירות".

"נכון, אנחנו לא יודעים מה יהיה עוד 30 שנה אבל מחלה שהיא מחלה קשה עלולה להסתיים במוות וכשהמחלה קלה חלק מפתחים פוסט קורונה, מספרים על חולשה לאורך זמן, קשיי נשימה, אובדן חוש טעם וריח, אז לדעתי לא שווה לשלם את המחיר. אני כמובן התחסנתי, ועכשיו כשיש אישור של החיסון השלישי לצוותים רפואיים אז גם אני מתכננת להתחסן בחיסון השלישי. אנחנו חיים בעולם בו נותנים חיסונים כדי למנוע מגפות, זיהומים שונים וזו עוד מחלה שנוספה שחלק מהטיפול בה הוא התחסנות".

על האפשרות לפיתוח חיסון שיכסה את כל הווריאנטים אמרה: "יכול להיות, זה נמצא בפיתוח אבל אנחנו יודעים שהמחלות שנגרמות מווירוסים הם מאוד מוכשרים ומפתחים מוטציות. זה מנגנון כדי להתגבר על חיסון אז לפעמים חיסון הוא כזה שלא צריך לקבל בוסטר והתאמות לכל מיני זנים חדשים ולפעמים כמו בשפעת אנחנו כל שנה מקבלים חיסון לעוד זן שמתפתח ואין עם זה בעיה".

כשנשאלה לדעתה על התרופה הישראלית שנמצאת בפיתוח אמרה: "יש כמה תרופות שנמצאות בפיתוח, גם לחולים במצב קל ובינוני למנוע התדרדרות, גם חולים במצב קשה למנוע, חלק מהמחלה הקשה היא התגובה החיסונית של הגוף. יש לנו כלים גם תרופות שנמצאות בפיתוח וגם תרופות קיימות. אם ימצא טיפול במרפא קורונה זה היה מאוד משמח, לרוב מוצאים וזה תלוי בווירוסים, לצהבת הרבה זמן חיפשו תרופות ומצאו בסוף תרופה שיכולה לטפל".

היא הסבירה: "למצוא טיפולים לווירוסים זה יותר מורכב ולרוב אנחנו אומרים שיש מכלול של כלים שאנחנו משתמשים בהם – חיסון שמונע, ותרופות שמונעות התדרדרות למצב קריטי, להנשמה. החיסון והתחסנות בגלל שהם מונעים הדבקה לא כמו שקיווינו אבל מי שמקבל חיסון פחות מדביק ונדבק יש לזה חשיבות בבלימת ההתפשטות באוכלוסייה. החולים הקשים בוולפסון תמיד יהיו נגזרת מהתחלואה באוכלוסייה ובעיקר באוכלוסייה בסיכון שמפתחת את המחלה הקשה. ככל שנהיה יותר מחוסנים – ההתפשטות תיעצר".

כשנשאלה אם שכנעה אנשים להתחסן אמרה: "הצלחתי בודדים. בבית חולים יש לנו אמירה ערכית שאנחנו עשויים לסכן חולים שמגיעים. אז אחוזי ההתחסנות מאוד גבוהים אצלנו גם בחיסון השלישי יש היענות ממש טובה לאוכלוסייה מעל גיל 60".

על הגדלת התקציב ותוספת התקנים שהבטיח ראש הממשלה בנט למערכת הבריאות אמרה: "דיברנו על זה שצריך להוסיף אנשי צוות מכל הסקטורים כדי שהמערכת, היא כל פעם נמתחת וככל שיש יותר תחלואה קשה ומחלות חדשות, מערכת בריאות שתהיה יציבה ובשביל זה צריך להוסיף תקנים וכוח אדם. זו תוספת חיונית, גם יש אמירות, גם לגל הזה כי מדברים על זה שאם נכניס עוד אחיות למערכת אנחנו נוכל לווסת בבי"ח, אנחנו יודעים לווסת את הצוותים מי יותר ופחות מנוסה. גם מיטות, גם מתמחים. כל איש צוות נוסף – נדע מה לעשות איתו והוא ייתן עוד משהו למטופלים מבחינת איכות הטיפול".

היא הוסיפה והתייחסה לגל הנוכחי ואמרה כי "זה יעזור קצת, יש כל מיני תרחישים של 4,800 מאושפזים אז שם יכול להיות שנצטרך כן לחשוב איך נותנים מענה וכנראה שהטיפול ייפגע, אבל גם עכשיו אין לי ספק שעוד מתמחים ברפואה שייכנסו ויעזרו וצוותים של סיעוד והמעטפת, תומכי הרפואה".

כשנשאלה האם היא תומכת בסגר אמרה: "אני לא בעד סגר, המחיר של סגר מבחינת בריאות נפשית וחברתית, זה לא רק בריאות פיזית, וצריך להסתכל אל העתיד. זה לא ייגמר עכשיו. אז איך חיים לצד זה? עם מערכת בריאות שיש בה מספקי אנשי צוות לתת מענה לטיפול בחולים הקשים ובקהילה בחולים היותר קלים ובמערכת בריאות הציבור. בואו נבנה את הכוח שאמור להילחם במגפה לאורך זמן ואז יהיה שקט".

כשנשאלה אם היא מרוצה משר הבריאות הורוביץ אמרה "לגמרי, הייתי מרוצה גם בעבר. הקשר שלי הוא לדרג המקצועי, יש הקשבה, יש שת"פ, יש הבנה של הצרכים, יש מעורבות וזה מה שחשוב".