העישון עשוי להקטין את הסיכוי להידבק בקורונה עד כדי מחצית, כך עולה ממחקר ישראלי שבוצע לאחרונה על ידי צוות בראשותו של ד"ר אריאל ישראל משירותי בריאות כללית. "העוצמה של הקשר שנצפה לגבי הסיכוי של מעשנים להידבק מצביעה על אפשרות שלעישון יש אפקט מגן מפני נגיף הקורונה", נכתב במחקר, בוצע באמצעות נתונים של יותר מ-3 מיליון בגירים המבוטחים בכללית.
מתוך כלל הנסקרים במחקר, כ-115 אלף איש נבדקו לקורונה, ורק 4% מאלה נמצאו חיוביים. מתוך הנדבקים, רק 9.8% הם מעשנים, לעומת 19% באוכלוסייה הכללית. עוד עלה מתוצאות המחקר, כי גם לאנשים שעישנו והפסיקו, יש סיכוי קטן ב-19% להידבק בנגיף הקורונה. 11.7% מאלו שנדבקו הוגדרו את עצמם כמעשני עבר, לאומת 13.9% באוכלוסייה הכללית.
המחקר מעלה גם כי לא רק שעישון עשוי להפחית את הסיכוי להידבק, אלא שגם אצל אלה שנמצאו חיוביים לנגיף, לא נראה שהעישון החמיר את הסימפטומים.
למה מחצית מהמעשנים בישראל החליטו להפסיק בזמן הקורונה?
הניקוטין חוסם את הנגיף מלהיכנס לתאים
ממצאי המחקר תואמים מחקרים דומים שנעשו בצרפת, איטליה וסין, אולם מנוגדים למחקר שנעשה בבריטניה. בפריז, מחקר שנערך בבית חולים, העלה שמתוך 482 חולי קורונה שאושפזו בו, רק כ-5% היו מעשנים יומיומיים, זאת לעומת כ-25% באוכלוסייה הכללית.
באותו מחקר עלה גם של-80% מהמעשנים יש סיכוי קטן משמעותית לפתח תסמינים, מה שהוביל את החוקרים לשער שהניקוטין בסיגריות נקשר לקולטנים בתאים וחוסם את הנגיף מלהיכנס אליהם.
מנגד, מחקר שנעשה באימפריאל קולג' בלונדון, מצא כי למעשנים דווקא יש סיכוי גבוה יותר להידבק בנגיף. על פי דיווח בדיילי מייל, החוקרים אמרו כי "מצאנו ראיות ברורות לקשר בין עישון לבין הסיכון ללקות במחלה.
למרות זאת, כמה חוקרים בודקים האם ניקוטין עיכול לסייע בטיפול בקורונה, ונותנים מדבקות ניקוטין לחולים על מנת לראות אם הן מקטינות את חומרת המחלה, זאת משום שיש לו השפעה על המערכת החיסונית.
למרות כל הממצאים, המלצת המחקר הגורפת היא להיגמל מעישון ולא להתחיל לעשן.