מאמצי ההסברה של ישראל בתקופה הקשה של מבצע "חרבות ברזל", שנפתח בעקבות מתקפת טרור רצחנית בעוטף עזה ממשיכים, ופעמים רבות אלו שמצליחים ליצור אפקט הסברתי הם לא הגופי הממשלתיים אלא דווקא פעילים חברתיים עצמאיים. יוסף חדאד פועל בנושא שנים רבות, ובתקופה זו רבים רוצים למנות אותו לתפקיד שר ההסברה. בשיחה עם איריס קול ב-103FM סיפר מה דעתו על ההצעה, וחשף בפנינו מה עומד מאחורי העשייה המבורכת שלו למען מדינת ישראל.

"אני לא הסיפור פה. מבחינתי אני ממשיך להילחם על המדינה שלי ולהסביר את המציאות שאנחנו נמצאים בה", הודה חדאד על התמיכה והאהבה שהוא מקבל מכלל החברה הישראלית. "כולי תקווה שיעשו איזשהו שינוי בהסברה וידאגו שיקרה משהו כי אנחנו במצב לא טוב. כמובן שמבחינתי, אם וכאשר המדינה תקרא לי לדגל, נראה לכם שאני אחשוב פעמיים? אנחנו נמצאים במצב מאוד קריטי בכל הקשור להסברה הישראלית".

קול התעכבה על הביוגרפיה האישית של חדאד וסיפרה כי הוא ערבי-ישראלי נוצרי קתולי, וסיפרה כי אמא שלו מורה ואביו כומר. כששאלה האם הוא איש עסקים סיפר כי הוא מנכ"ל עמותת 'יחד ערבים זה לזה'. "זו עמותה ערבית-ישראלית שמגשרת על פערים בין יהודים לערבים, ולעשות הסברה". מאחורי חדאד עומד גם שירות צבאי עשיר, והוא נכה צה"ל אחרי שלחם במלחמת לבנון השנייה.


"אני זוכר שיצאנו מלבנון והמג"ד שלנו אמר לנו 'תתפסו את עצמכם בידיים. אני יודע שאנחנו מתאבלים עכשיו על האחים שלנו, אבל בואו תחזרו פנימה ותילחמו באימאמא של החיזבאללה'", סיפר חדאד. "אנחנו חזרנו באמת ללבנון ואני יכול להבטיח לך שאף קרב לא הפסדנו מול אותם מחבלים, ולמעשה המלחמה הזו, בסופו של דבר, הביאה לא מעט שקט למדינת ישראל, ואפילו נסראללה בעצמו אמר שאם הוא היה יודע שזו התגובה שתהיה אז כנראה שהוא היה חושב פעמיים לפתוח את המלחמה הזו".

אנחנו חוששים שהוא שכח.
"אני חושב שאנחנו צריכים לרענן את הזיכרון שלו. לגביי גולני בדרום – מאז האירוע אני בשיחות איתם. הם אמרו שהם חזקים, הם הולכים להיכנס פנימה, ללחום, ולנצח. זה גולני".

על סרטון האוניברסיטה שעלה לאחרונה לרשת סיפר כי מדובר בסרטון משנה שעברה. "כשחיילי צה"ל נכנסו לג'נין לחסל חולייה שבאה לפגוע ביהודים וערבים ישראליים, אנחנו יודעים שזה לא משנה אם אתה יהודי או ערבי – הטרור לא מבדיל. אם אתה ישראלי אתה מטרה לטרור. שבוע לאחר מכן אני רואה סטודנטים מפגינים עם השמות והתמונות של המחבלים – לא יכולתי לשאת את זה, וכאב לי על הצביעות הזו והתעמתי איתם. יש הבדל מאוד גדול בין ללכת לג'נין לבין ללמוד שם. אל תגיד שישראל היא ככה או ככה ואז תלמד בישראל".

"אני בעד חופש ביטוי, אבל תמיכה בטרור זה לא חופש ביטוי", הוסיף חדאד "יש פה קו אדום. לא לזה התכוונו גדולי האנשים שמאמינים בדמוקרטיה. אנשים שתומכים בטרוריסטים זה לא חופש ביטוי, וישראל צריכה לטפל בזה. למה צריך להיות קיצוניים? למה אי אפשר להיות מאוזנים? זה כל הסיפור".

אתה מרגיש שהתקשורת הזרה קשובה אלינו? אתה בתור ערבי ישראלי מרגיש שינוי ביחס?
"אין ספק שיש אפשר ויש יתרון לזה שאני מגיע מהחברה הערבית. אנחנו רואים מגמת שינוי בתקשורת העולמית. בימים האחרונים הטיפול בנושא בית החולים שהוא בכלל לא אשמתנו היה איטי מדי ולא מקצועי. חבל מאוד, כי פספסנו. הג'יהאד האסלמי וחמאס בצעו שלושה פשעי מלחמה בבת אחת ואיך לא הצלחנו להעביר את זה לעולם? הם הוציאו את הטילים האלה מריכוז אוכלוסייה פלסטיני, הם ירו לעבר ריכוז אוכלוסייה ישראלית, ופגעו בבית החולים. איך לא הצלחנו להעביר את זה?".

"אנשים מדברים על הסיוע ההומניטרי לעזה, אבל איפה החטופים שלנו?", לסיום ביקש להדגיש. "למה לא מדברים עליהם? הם נחטפו ממסיבה, הם נחטפו מהבתים שלהם על ידי ארגון טרור, אז לפני שאתם מדברים על סיוע הומניטרי דברו על החטופים שלנו. זה המסר שצריך להיות".

עריכה: עדן בן ארי