בין טילים לפיגועים, גם עולם התרבות מצמצם את פעילותו, אך משתדל לקיים אירועי תרבות ואמנות בהתאם להוראות פיקוד העורף. בלקט הפעם: סדרת סרטים ממיטב הרפרטואר של "הרויאל בלט" בסינמטק ירושלים, תערוכת צילומים המספרת את סיפור הגבורה של אופקים, בית הפקות חדש לתיאטרון, תערוכה אמנים המבטאים תקווה ומופע של להקת בת שבע.

1. The Royal Ballet עונת 2024-2025. סינמטק ירושלים
סינמטק ירושלים מביא למסך הקולנוע מיטב מהרפרטואר של להקת "הרויאל בלט". החל מחודש נובמבר 2024 תוקרן הסדרה שמגיעה היישר מבית האופרה המלכותי (Royal Ballet & Opera) ובה הפקות מהקובנט גארדן בלונדון. בכך מצטרף סינמטק ירושלים להקרנות הסדרה המתקיימות בכ-1,500 בתי קולנוע ב-53 מדינות בעולם. במסגרת הסדרה יוקרנו בסינמטק העיבוד היצירתי ל"אליס בארץ הפלאות", הטרגדיה "רומיאו ויוליה", "סינדרלה", הקלאסיקה הנצחית "אגם הברבורים" ועוד.

כל הקרנה כוללת קטעים בלעדיים שצולמו מאחורי הקלעים, ראיונות ותמונות תקריב מפורטות של הביצועים. בנוסף ישודרו עיבודי הבלט לברודווי "מבלט לברודווי: היצירות של ווילדון". מדובר בארבע כוריאוגראפיות קצרות: Fool’s Paradise, The Two of Us, Us ו"אמריקאי בפריז". הכוראוגרפיות מציגות את הכישרון של השותף האמנותי של הבלט המלכותי, כריסטופר ווילדון, ביחד עם מוסיקה מאת ג'ובי טלבוט, ג'וני מיטשל, קיטון הנסון וג'ורג' גרשווין.

רומיאו ויוליה (צילום: אליס פנפאד'ר)
רומיאו ויוליה (צילום: אליס פנפאד'ר)

2. "הסיפור שלי – אופקים". תערוכת צילומים
תערוכת צילומים חדשה של PHOTO IS:RAEL במסגרת פרויקט מיוחד עם תושבי אופקים המספרת את סיפורם של תושבי העיר בעקבות אירועי ה-7.10. המשתתפים בתערוכה בני משפחות שכולות, תושבי שכונת "מישור הגפן" שהותקפה ב-7.10, הורים לילדים עם צרכים מיוחדים ועוד.

התערוכה תוצג החל מ-21.10 בפארק הידידות, אופקים. בעקבות אירועי השבעה באוקטובר השיקה עיריית אופקים בשיתוף PHOTO IS:RAEL והמעבדה למחקר פוטו-ווייס באוניברסיטת בן-גוריון, תכנית מקיפה שמטרתה השמעת קולם של התושבים כחלק מתהליך של שיקום אישי וקהילתי באמצעות שפת הצילום. עשרות תושבי אופקים רכשו באמצעות התוכנית כלים אישיים וקבוצתיים לביטוי בשפה הוויזואלית ובחרו לספר את סיפוריהם ללא תיווך של גורמים חיצוניים.

העבודות יוצגו החל מה-21.10 בתערוכת חוצות מיוחדת ב"פארק הידידות" באופקים שתימשך כחודש. בנוסף, הדימויים נאספו לארכיון שיוצג כחלק מפרויקט של זיכרון בקהילה ובהמשך יוצגו בתערוכות נוספות ברחבי הארץ. המשתתפים בתוכנית נחלקו לקבוצות בעלות מאפיינים ייחודיים בהן קבוצת משפחות שכולות שבחלקן איבדו את יקיריהן במתקפת הטרור הרצחנית, נשים משכונת מישור הגפן באופקים שעשרות מדייריהן נרצחו, קבוצת הורים לילדים עם צרכים מיוחדים שמבטאים באמצעות הצילום את הניסיון לעבד את הטראומה ולתווך לילדים את המלחמה וקבוצה של בני ובנות הגיל השלישי, וותיקי העיר שחוו את האסון.

כל דימוי בתערוכה מלווה בטקסט קצר שנכתב על ידי האמן, ומחבר בין הדימוי לבין הסיפור שמאחוריו או הרגש שהוא בא לבטא. התוכנית מיושמת באמצעות מודל PHOTO VOICE. תערוכה זו היא חלק במסעה של העיר אופקים לעיבוד וחיזוק החוסן האישי והקהילתי.

''הסיפור שלי – אופקים'' (צילום: אבישי בר ישי)
''הסיפור שלי – אופקים'' (צילום: אבישי בר ישי)

3. "פנתאון" – בית הפקות חדש בהבימה 4
שלושת יוצרי התיאטרון רועי מליח רשף, שירי לוטן ובן משה סיידוף משיקים את "פנתאון" – בית הפקות חדש בהבימה 4. בית ההפקות שם את היצירה והשחקנים במרכז הבמה ומביא לקהל ששה מחזות מקוריים שיועלו בהבימה 4. המיזם נולד מתוך רצון השלישיה לפרוץ את גבולות התיאטרון העצמאי ולאפשר חופש אמנותי מלא. בהשראת המודל האנגלי של שנות ה-70 (תיאטרון ה"רויאל קורט" הלונדוני), הם בחרו להציג רפרטואר עשיר וייחודי של שישה מחזות מדי שנה – הישג נדיר בעולם התיאטרון העצמאי. בנוסף, הקהל יוזמן ליהנות מאירועים מיוחדים והפתעות שונות שיתקיימו לאורך השנה. לפרטים נוספים

''פנתאון'' (צילום: יח''צ)
''פנתאון'' (צילום: יח''צ)

4. "קול התקווה" תערוכה קבוצתית. גלריה לאמנות גן שמואל
בימים של איומים וחששות, שלושים אמנים ואמניות נענו לקריאה להשמיע את קולם ולהציג את פרשנותם האישית לביטוי "קול התקווה". עשרות האמנים והאמניות, חילונים ודתיים, צעירים ומבוגרים מהעיר והכפר מצפון ודרום מהמרכז והפריפריה, מציגים בתערוכה חמישים יצירות הנותנות ביטוי אמנותי לרגשות ולתפיסות על תקוות באמצעות מדיומים שונים: ציור, צילום, פיסול, קולאז', מיצב, רקמה, תחריט, מדיה מעורבת, שירה, אסמבלז', ווידיאו.

העבודות מתארות גן עדן, פרחי חמניות, שדות שממשיכים את מחזור החיים ואת כוח ההישרדות של הטבע, זוג עצי זית מרקדים, רקמה שקיבלה ניצוץ ירוק של תקווה, צלחת חלודה שמקבלת חיים חדשים ועליה ציפור פצועה ושרופה שמצליחה לעוף כביטוי לאחדות ולריפוי, זכוכיות שנמצאו על חוף הים לאחר שטולטלו בין גלי הים והקוצים, עץ החיים, עץ שרוף וצמח שמגיח שוב מכדור הארץ הסדוק כתחושה של תקווה באופק. יצירת דגל מפיסות דגלים שחוקים לתוכו נשזרה בחוטי צמר מפת ישראל המצמיחה פקעים אופטימיים של ורדים בצד טקסטים של תקווה. "התערוכה מדגישה את האחדות בין האנשים למרות השוני ביניהם ומזמינה לצעוד יחד בדרך של תקווה, עשייה ואופטימיות", אומרת המפיקה ואוצרת התערוכה נעמי גורדון חן.

חמניות (צילום: אנה עייש)
חמניות (צילום: אנה עייש)

5. "ניכוס" - בלט מאת הלל קוגן. להקת מחול בת שבע
הכוריאוגרף והפרפורמר עטור הפרסים הלל קוגן חוזר לאנסמבל בת־שבע שבו רקד בשנים 1995-96, והפעם כיוצר. ביצירותיו מבקר קוגן כ"תייר" זר, מוקסם, בעולמות אמנותיים שונים, וחושף כיצד האמנות בכלל, והגוף הרוקד בפרט, משמשים אתרים של הבניות פוליטיות ותרבותיות.

ב"ניכוס" מטייל קוגן במוסד "להקת המחול" ושולח את רקדני האנסמבל למסע רצוף ציטוטים, מחוות ואינספור רפרופים ספקטקולריים להון של תרבויות קרובות ורחוקות זמינות לקישוט, למחיקה ולשחיקה. הבלט של קוגן הוא נשף מסיכות שבו גבולות התקינות הפוליטית נחצים בשם חופש התנועה וחירות האמן, קרנבל שחוגג את הגוף. החומר מתמסר ליד היוצר ולעין הצופה. גופו של הרקדן וירטואוזי, מפתה ואסור להשגה, נישא על במה מורמת מעם, מקודש ומגניב. מרכז סוזן דלאל, נווה צדק תל אביב. לרכישת כרטיסים

להקת מחול בת שבע (צילום: יח''צ)
להקת מחול בת שבע (צילום: יח''צ)