כטב"מים ואזעקות בגליל, בעמקים, בחיפה ובשרון ביום ה-390 למלחמה, מלחמה שאף פעם לא די לה. בעולם התרבות משתדלים להמשיך ליצור, להציג ולהופיע.

בלקט ההמלצות הפעם: אירועי יום רביעי במוזיאון העיר תל אביב-יפו, פסטיבל פסנתרים בירושלים, סדרת מפגשים על חסידות ב"אנו" מוזיאון העם היהודי, ביקור ייעודי לאנשים עם מוגבלויות במוזיאון הטבע בתל אביב ופסטיבל הקולנוע האנתרופולוגי בסינמטק ירושלים.

"זמן אחר" - ימי רביעי במוזיאון העיר תל אביב יפו

מוזיאון העיר תל אביב-יפו משיק את "זמן אחר", תוכנית הפתוחה לקהל הרחב שתתקיים בחודש נובמבר מדי יום רביעי.

התוכנית כוללת מפגשים, הרצאות, שיחות עם אנשי מקצוע, סדנאות יצירתיות, הקרנות סרטים וערבי פרפורמנס באמצעים כמו תנועה, צילום, סאונד, הגות ועוד.

בתוכנית: "סינדרום תל אביב" (6.11 | 20:00 ) דו שיח בין המעצב רואי רוט והאנתרופולוג דניאל מונטרסקו שיבחנו את המיתוסים של העיר;  "תודה על השאלה" רב שיח עם האוצרת גלית גאון, תום כהן - אוצרת וחוקרת עיצוב ותרבות עכשווית וקרן עוז - אוצרת ופרשנית מורשת ותרבות. (13.11 | 20:00 ); סדנה בתנועה ברחבי המוזיאון עם הכוראוגרפית שקד מוכיח (27.11 | 19:00-2200 ); סדנאות על ביקורת תרבות בשלושה מפגשים  עם ארנה קזין (11, 18, 25 בדצמבר).

 https://bit.ly/4eWQdFc 

''זמן אחר''. סדנה בתנועה עם הכוראוגרפית שקד מוכיח (צילום: אורי לוינסון)
''זמן אחר''. סדנה בתנועה עם הכוראוגרפית שקד מוכיח (צילום: אורי לוינסון)

פסטיבל פסנתרים ה-11 - תיאטרון ירושלים

פסטיבל הפסנתרים ה-11 "מחול החיים" יתקיים בתיאטרון ירושלים בתאריכים 15-12 בנובמבר בהשתתפות פסנתרנים, זמרים, הרכבים קאמריים, הרכבי ג'אז ומגוון תזמורות. במרכז הפסטיבל עמדו חמשת הקונצ'רטי לפסנתר ולתזמורת של קמיל סן סנס, המלחין הצרפתי הגדול שבאישיותו הצבעונית ובמוזיקה שחיבר, נודע כאחד האמנים המרתקים ביותר בתולדות המוזיקה המערבית.

בשנים האחרונות חוזרת המוסיקה שלו אל הבמות בעולם כולו, תוך התעניינות והוקרה גם בסוגיות פוליטיות-חברתיות שהיו נכונות לתקופתו, ותואמות  גם לתקופתנו: הוא היה מהאמנים הבולטים בתקופת משפט דרייפוס, שנקט עמדה ברורה ובלתי פופולרית בעד דרייפוס ושילם מחיר כבד החל ברדיפה אנטישמית ועד בריחה לאלג'יר.

לצד הקונצ'רטי שלו תנוגן הסימפוניה השלישית "סימפונית העוגב"; "קרנבל החיות"; "סימפונית המוות"; לרביעית הפסנתר הראשונה שלו: ל"מחול היין" (בכחנליה) מתוך האופרה "שמשון ודלילה" וליצירות לגיטרה ולפסנתר - כולן פרי עטו.

בחלק הקולנועי של הפסטיבל יוקרנו סרטים המשלבים בפס הקול שלהם יצירות של סן סנט כמו "ברבור שחור", "ממלכת אור הירח" ו"פלורנס פוסטר ג'נקיס".

בפסטיבל יינוגנו יצירות בהן הפסנתר הוא המרכז: הרכבי ג'אז, מוזיקת עולם, ומוסיקה הפופולרית ביניהם הפסנתרן, הזמר והיוצר יונתן רזאל, פסנתרן הג'אז ארי ערב מלווה בהרכב ב"כשאור דולק על חלונך", גיל שוחט בפרקים מוזיקאליים וירטואוזים מכל הזמנים - במהירות האור עם גדולי הוירטואוזים הישראלים.  הגיטריסטית ליאת כהן והפסנתרן הצרפתי ג'ואן פרג'ו, זמרת השנסונים דבורה בנאסולי והפסנתרן יעקב מורבין. יבוצעו גם יצירות ישראליות פרי עטם של פאול בן חיים, מרק לברי, אמנון וולמן, ינגן בבכורה "קונצ'רטו לפסנתר, טכנולוגיה ממוחשבת ותזמורת".

מנהל אמנותי: פרופ' מיכאל וולפה.

"אל עולם החסידות' ו'פנים רבות' – סדרות מפגשים ב"אנו מוזיאון העם היהודי"

"אנו – מוזיאון העם היהודי" משיק סדרות מפגשי תוכן חדשות לשנת תשפ"ה. 

הסדרה הראשונה תיפתח ב-15.11 - "אל עולם החסידות" בשיתוף עם בית שלום עליכם, שתעסוק בתופעת החסידות שהתפתחה בקרב יהדות מזרח אירופה, ורישומה ניכר עד היום. הסדרה בת שמונת הפרקים, צופה פנימה אל נבכי עולם החסידות באמצעות הרצאות, מופעים מוזיקליים אשר ירכיבו יחד פסיפס ייחודי היסטורי ועכשווי של עולם החסידות.  

בין הנושאים בהם תעסוק הסדרה - 'קבצנים, קדושים ובת המלך האבודה' סיפורי המעשיות של רבי נחמן מברסלב, 'כי במקום שמחשבת האדם - שם הוא כולו, הבעל שם טוב כמיסטיקן וכפורץ דרך, 'בין האדמו"רית מטבריה והרבנית מבעלז, הסיפור שטרם סופר על האדמו"ריות, הנשים בחסידות, 'קוגל למשה מסיני' האוכל כאמצעי לעבודת השם, החסידים של א-נסקי: גלגולי דיבוקים וגלגולי ניגונים, מבט קולנועי על החסידות באמצעות הקרנת סרטים נדירים מאוסף המרכז לתיעוד חזותי במוזיאון, שירה וניגוני קרלין-סטולין ועוד. 

עוד תיפתח סדרת הסרטים הדוקומנטריים "פנים רבות" שמקיים המוזיאון בשיתוף הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה (המפגש הראשון ב-20.11) הסדרה בת  14 המפגשים מתחקה אחר מאפייניה של הזהות היהודית והישראלית, כולל סרט ולאחריו מפגש ושיח עם יוצר/ת הסרט. בסרטי הסדרה: "המשפט האחרון של קפקא" של אלירן פלד, "אאוטסיידר. פרויד" של יאיר קדר, 'האחו הקטן' של אבנר פיינגלרנט, טיסה 1812: לגלות את אמא של איליה ועירית זלצר, דה-האן קול מחוץ לזמן של צבי לנזמן, 'שברי גן עדן' של רונית איפרגן, 'הקרבות של נילי 'של טל קושנר ויניב בן אהרון, 'מכתב לחזיר' של טל קנטור ועוד.

עורכת: רבקה אדרת, מנהלת מדור סדרות ומפגשי קולנוע באנו-מוזיאון העם היהודי.

אל עולם החסידות

הקולנוע הדוקומנטרי בעקבות הזהות היהודית והישראלית

'אל עולם החסידות' ו'פנים רבות' - סדרת מפגשים ב''אנו מוזיאון העם היהודי'' (צילום: מאיר בולקה)
'אל עולם החסידות' ו'פנים רבות' - סדרת מפגשים ב''אנו מוזיאון העם היהודי'' (צילום: מאיר בולקה)

"שעות שקטות" במוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט 

מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אונ' תל אביב, עורך ביקורים במוזיאון ב"שעות שקטות", המיועדות בלעדית למבקרות ומבקרים עם מוגבלויות. (ימי שני, ב-25.11 וב-30.12, בין השעות 16:00 - 18:00).

המטרה היא להנגיש את חוויית הביקור לצרכים המיוחדים של המבקרים. 

הביקור מציג מדריך בשפה פשוטה ובתמונות את התערוכות והמרחבים השונים בהם ישוטטו המבקרים, מאפשר היכרות מוקדמת עם הגלריות והחללים השונים במוזיאון והיערכות לחוויית הביקור בצורה מותאמת אישית, ומותאם לשימוש בטלפון הנייד.

המפה החושית מכוונת את המבקרים בין האזורים השונים, וכוללת סימונים מדויקים של תצוגות מישוש, אזורים רועשים או חשוכים ובעלי חיים שייתכן שמומלץ לדעת את מיקומם מראש. במוזיאון עצמו, קומות המוזיאון מסומנות בצבעים התואמים את הצבעים במפה, להקל על ההתמצאות. המפה זמינה באתר המוזיאון ועותקים מודפסים זמינים בדלפק השירות בכניסה.

עמוד ביקור מותאם ומונגש במוזיאון

מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט

פסטיבל הקולנוע האנתרופולוגי ה-13. סינמטק ירושלים

סינמטק ירושלים בשיתוף המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה של האוניברסיטה העברית יקיימו את הפסטיבל האנתרופולוגי ה-13 בתאריכים 28-26 בנובמבר.

בפסטיבל יוקרנו 15 סרטים מברזיל, הודו, ארגנטינה, מקסיקו, הולנד, איטליה ועוד. הפסטיבל מציע סרטים תיעודיים בעלי אוריינטציה אתנוגרפית המתארים בכלים קולנועיים את המורכבויות של חיי היחידים והקהילות בעולם הרחב, ואת היחס בין האנושי ללא אנושי. 

מרבית ההקרנות ילוו בהרצאות חוקרים מקדימות.

אירוע הפתיחה (26.11 | 20:30) יכלול מופע מוזיקלי קצר של אביגיל קובארי ולאחריו יוקרן הסרט "צועדות בחשיכה" שבמרכזו קבוצת נשים בהודו הכפרית, הנאבקת למצוא נתיבים של העצמה ותקווה. 

חלק מהסרטים בפסטיבל:

"זה כל מה שיש לנו" - ילידים באמזונס בברזיל, יוצאים להגן על סביבתם בדרכים בלתי מקובלות. (מרצה: מטיאס ג'אלפים מראשקין).

"קוסמוסאפינס" - קבוצת חוקרי היקום ברוסיה, מבודדת סביב מצפה בהרי הקווקז, מנהלת חיי מדע, אמנות, הגות וחברות, עם ניחוחות סובייטים (מרצה: לידיה גינזבורג).

"חירלך – החקלאי האחרון" עוקב אחר חקלאי עיקש בהולנד המעבד את שדותיו הפרושים בין שדה התעופה של אמסטרדם לרשת אוטוסטרדות.

"יער" – משפחה פולנית עברה לגור ביער קדום כדי לנהל חיי חופש ומגלה שביתה נמצא על נתיב בריחה של מהגרים מן המזרח אל האיחוד האירופי (מרצה: פרופ' עמית צורן).

ה"ערב קלאסי" בפסטיבל יתמקד בבמאי ג'ונאס מקאס ואנתרופולוגיה של הכרך, בגוף ראשון. לאחר הרצאתו של פרופ' דן גבע יוקרנו שני פרקים מיצירת המופת של מאקס, "וולדן", שתלווה בשיחה חותמת בין דן גבע לתמר אלאור, ועוד.

 לתמונות לחצו כאן