תרבות במלחמה: יום גשום, מלחמה מתמשכת, איומים על הדמוקרטיה. ומנת ניחומים מעולם התרבות בלקט ההמלצות:

1. פסטיבל אַשְׁדוֹדָשִׁירָה. מסע מוסיקלי למלה שבלב התרבות הישראלית

עשרות משוררים יוצרים אמני שירה חופשית, שחקנים, חזנים ופייטנים מוסיקאים וזמרים ישתתפו בפסטיבל אשדודשירה התשיעי בהובלת המרכז לפיוט ושירה. בפסטיבל מגוון הפקות מקור, מפגשים ומופעים שיעסקו בהשפעתה של המילה הכתובה וביחס אליה בשירה הישראלית.

במופעים השונים: אנסמבל התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד שיארח את הסופר אשר כנפו, מחבר הספר 'חתונה במוגדור'.

"בין חזית לעורף", מפגש בין אל"מ (מיל') טליה לנקרי והסופרת הדס ליבוביץ על התקופה הנוכחית דרך עיניהן של נשים פורצות דרך בתחומן; "קולות מהתקופה" הכתב הצבאי אור הלר והסופרת שירי ארצי בערב שכולו עוצמה, תובנות והשראה ושתי נקודות מבט על התקופה; מיקה קרני וכפיר בין ליש, עם מיטב השירים של ארבעת היוצרים היהודים הגדולים ביותר –בוב דילן, לאונרד כהן, פול סיימון, לו ריד;

הסופר והניצב בדימוס,  ברטי אוחיון, במסע אישי מילדותו במרוקו דרך שדות הקרב של מלחמת יום הכיפורים ועד לצמרת משטרת ישראל. והופעה של הזמר איציק קלה; ערב הצדעה למורשת הלהקות הצבאיות עם טובי האמנים ענת ותמיר חיטמן, מנור שבת וזיו רובינשטיין, שיארחו את ששי קשת ודפנה דקל: שיח מוסיקלי עם אנסמבל התזמורת האנדלוסית שינגן מיצירותיו הקאנוניות של רבי דוד בוזגלו; "אהבה היא שיר בשניים", יובל כספין וורד פיקר בדואטים של השירים העבריים היפים של כל הזמנים; בועז טביב, בערב שיוקדש לגדולי הכותבים היוונים;

מופעים לזכרם של טובי הכותבים והמלחינים: עשרים שנים למותה של נעמי שמר בהשתתפות בתה ללי שמר, ערב הוקרה לשיריו של יגאל בשן בביצוע ההרכב של זיו רובינשטיין, ערב משירי נתן אלתרמן שיוביל נתן סלור, נכדו; המוסיקאי, צביקה רז, והשירים האהובים של אריק איינשטיין בעיבוד מוסיקלי אנדלוסי מודרני;

אתנחתא קלאסית עם תלמידי מגמת הנשפנים, הפסנתרנים וכלי הקשת של הקונסרבטוריון העירוני אקדמא אשדוד, שינגנו יצירות קלאסיות ומוסיקה עכשווית.

ניהול: טלי סהרוני, יו"ר המרכז לתרבות האנדלוסית בישראל
ניהול אמנותי: עו"ד יוסי עטר ובהפקתו.

15-19 בדצמבר | במוקדי התרבות בעיר אשדוד | לפרטים לחצו >>>

2. "חנוך לוין – האופרה" 

נוכח ההצלחה וביקוש הקהל, האופרה הישראלית מעלה שוב את הפקת המקור "חנוך לוין – האופרה" לשלושה מופעים שיתקיימו ב-16-18 בדצמבר בבית האופרה בתל אביב.

חמישה מלחינים ישראליים - יוסי בן נון, דוד זבה, יונתן כנען, יונתן קרת ורוני רשף – קיבלו לידיהם מערכונים, שירים וקטעים ממחזות שכתב חנוך לוין ויצרו מהם עולם מוסיקלי מלא בהומור, בכאב וברגש.  כל מערכון ושיר הפכן להפקה קטנה עם זהות ייחודית של צבע, סגנון ותקופה כשהדמויות מוצאות עצמן ברגעים היסטוריים אייקונים המוכרים לכולנו. 

חנוך לוין האופרה (צילום: יוסי צבקר)
חנוך לוין האופרה (צילום: יוסי צבקר)

עידו ריקלין, דרמטורג האופרה הישראלית, בחר קטעים ממיטב יצירותיו של לוין, ביניהם: "סוחרי גומי", "יעקובי וליידנטל", "רווקים ורווקות", "רצח", "שיץ", "הג'יגולו מקונגו" ועוד. כמו כן ישולבו שירים  כמו "לונדון" ו"חיה לי מיום ליום", ו"שירי ילדים" משעשעים וכואבים, שהלחין יוסי בן נון שגם עבד עם חנוך לוין.  בהשתתפות תזמורת האופרה-התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון וסולני האופרה הישראלית.

מנצח ומנהל מוסיקלי: דוד זבה
בימאית: שירית  לי וייס

16-18 בדצמבר | בית האופרה ע"ש שלמה להט (צ'יץ) בתל אביב | לפרטים לחצו >>>

3. סינמטק הילדים בן שלוש. מדיטק חולון

סינמטק הילדים בחולון, שנוסד בשלהי 2021 כמוסד הראשון מסוגו בארץ ובעולם המוקדש לחיבור בין עולם הילדים לעולם הקולנוע, מציין שלוש שנות פעילות בתכנית מיוחדת.

בחודש נובמבר יקרין סינמטק הילדים את הסרטים השלישיים מהסדרות האהובות והמוערכות ביותר: הארי פוטר והאסיר מאזקבאן, צעצוע של סיפור 3 בדיבוב לעברית, ספיידרמן 3 כולל מפגש מיוחד עם טל מיכלס ומלחמת הכוכבים - שובו של הג'דיי. 

סינמטק הילדים - מדיטק חולון (צילום: טל ביטרמן)
סינמטק הילדים - מדיטק חולון (צילום: טל ביטרמן)

במהלך שלוש שנות פעילותו אירח הסינמטק עשרות אלפי ילדים שצפו לראשונה על המסך הגדול בקלאסיקות כמו "אי.טי. חבר מכוכב אחר", "היפה והחיה", "ליצן החצר" בכיכובו של דני קיי ועוד. הצפייה מתקיימת בחלל אינטימי הכולל 100 מקומות עם כורסאות צבעוניות היוצרות אווירה ביתית וחמה.

הסינמטק במדיטק חולון, מקיים גם  פעילות חינוכית ענפה הכוללת סדנאות מעשיות בנושאי מסך ירוק, אנימציה, פעלולים ואיפור, ומפגשים עם יוצרים, מדבבים ואנשי חינוך. 

לפרטים לחצו >>> 

4. פסטיבל הווּיֵה ה-9 לתרבות ערבית עכשווית. תיאטרון יפו

תיאטרון יפו בשיתוף תיאטרון אלסראיא מציגים את פסטיבל הווּיֵה המביא לקדמת הבמה תרבות ערבית עכשווית.

פסטיבל הווּיֵה (בעברית: זהות) מתקיים זו השנה התשיעית בתאריכים 25-28 בנובמבר,  מהווה את גולת הכותרת של הפעילות המשותפת בין תיאטרון יפו ותיאטרון "אלסראייא" הערבי ביפו תחת קורת גג אחת מזה  עשרים שנים ומבקש לייצר אלטרנטיבה ערכית כנגד ניסיונות הרדיפה והצנזורה התרבותית. 

כשהאדמה רועשת (צילום: באדיבות תיאטרון יפו)
כשהאדמה רועשת (צילום: באדיבות תיאטרון יפו)

במופעים והאירועים הבולטים:  "צנזורה על תרבות" פאנל שיעסוק ברדיפת אמנים ומוסדות בזמן מלחמה, סיורים ביפו בנושא התרבות והזהות הערבית, "כשהאדמה רועשת" - פרויקט מיוחד בעקבות המציאות שנוצרה מאז ה-7 באוקטובר שערערה את היחסים בין יהודים לערבים בארץ, המחזה הסאטירי "דרכון מנגאלי" שקטף את פרס המחזה בפסטיבל עכו 2023, "גורלו של ג'וק" - הצגה לכל המשפחה מאת המחזאי המצרי תאופיק אל-חכים, ההצגה "חיים מעץ" על פי טקסטים של שייח'ה חילוואה, מופעי פרפורמנס קצרים וסדנאות תיאטרון וזהות. 

עלא דקא - דרכון מנגאלי (צילום: אלה ברק)
עלא דקא - דרכון מנגאלי (צילום: אלה ברק)

הפסטיבל יינעל בערב שירה ומוסיקה עם המשורר מרואן מח’ול והאמן ענאן מח’ול במסגרת המופע "מסע היציאה מאירלנד".

אתר תיאטרון יפו >>>

5. טעות בליהוק - ערב טעויות שכולו מחזמר. מרכז ענב לתרבות

״טעות בליהוק״, מופע מוסיקלי שכבר הפך לקאלט, מגיע לראשונה למרכז ענב לתרבות בתל אביב.

בתוכניתו החדשה המבצעים עולים לשיר שיר מתוך מחזמר, שהם לעולם לא ילוהקו לבצע. בכל מופע מוצגת תכנית אמנותית חדשה, פרפורמרים חדשים ואורחים בהפתעה, שהופכים את החוויה לחד פעמית.

המפגש הבלתי אמצעי בין הפרפורמרים לבין הקהל, והחומרים המוסיקליים כבר משכו אמנים מוכרים רבים לבמה של ״טעות בליהוק״ בהם: ג׳וי ריגר, בר מיניאלי, ליהי טולדנו, מיכאל בן דוד, דניאל מורשת, נועם קליינשטיין, אוהד חיטמן, משה קפטן, גלית גיאת, עדי כהן, עוז מורג, מאי קשת, ידידיה ויטל ואחרים.

ניהול אמנותי ובימוי: עמית רייס | ניהול מוסיקלי: ליאור פארי

יום שישי  29.11 | 21:00 | מרכז ענב לתרבות, תל אביב יפו