מהפכה בחינוך הישראלי: משרד החינוך הודיע השבוע על שילוב ארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים בתכנית גפ"ן. המהלך החדשני יאפשר לראשונה לכלל בתי הספר בארץ להשתמש בחומרי הארכיון העשירים במסגרת תכנית הלימודים.

התכנית החדשה תציע שני מסלולים מרכזיים: סדנה חווייתית לתלמידי חטיבות הביניים, שתתקיים בבתי הספר, ותכנית מעמיקה לתלמידי מגמות הקולנוע בתיכונים, הכוללת סיור במתחם הסינמטק בירושלים.

"אנחנו מצויים בעידן של פייק ניוז ומניפולציות של סרטים באמצעות AI", מסבירה הילה שטרית, מנהלת ההנגשה הדיגיטלית של הארכיון. "קריטי שתלמידים יידעו להפעיל כלים ביקורתיים על מה שהם צופים בו".

הארכיון, המשמש כמאגר לאומי של המורשת האורקולית המקומית, מכיל תיעוד היסטורי של למעלה ממאה שנה של היסטוריה ישראלית בתמונות נעות. בשנים האחרונות השיק הארכיון אתר מקיף לצפייה מקוונת, המנגיש את אוצרותיו לציבור הרחב.

במסגרת התכנית החדשה יוכלו התלמידים להיחשף להיסטוריה המקומית דרך סרטים ותיעוד היסטורי, ללמוד על התפתחות הטכנולוגיה הקולנועית בישראל, ולפתח כלים לצפייה ביקורתית. "העובדה שהתלמידים יוכלו להכיר את ההיסטוריה דרך תמונות נעות וקולות של אנשים אמיתיים, תביא אותם לרמות הבנה והעמקה חדשות", מוסיפה שטרית.

עד כה שיתף הארכיון פעולה עם תכניות מיוחדות של משרדי החינוך והתפוצות, אך כעת, עם הכללתו בתכנית גפ"ן, תתאפשר הנגשה רחבה יותר של תכניו לתלמידי ישראל.