עם ההסדרה בצפון, מפעמת התקווה שעם חזרת התושבים לבתיהם תשוב גם התרבות לצפון הארץ. בינתיים בלקט ההמלצות: פסטיבל הקולנוע הגאה בבאר שבע, מופעים בינלאומיים למוסיקה מהסרטים מגיעים לישראל, תערוכת ציורי מלחמה של ילדים, פסטיבל הולגאב ה-15 ליצירה ישראלית אתיופית בבית הקונפדרציה, ושתי תערוכות אמנות במרכז אדמונד דה רוטשילד

1.פסטיבל הקולנוע הגאה השני בבאר שבע יוצא לדרך

 פסטיבל הקולנוע הגאה בבאר שבע יתקיים בבית הגאה בעיר העתיקה ובשורה של עסקים בבאר שבע, ויציג במשך שבוע (1-6 בדצמבר) סרטים מכל העולם בהם גם חדשים ומודברים בתחום הגאה.

בין האורחים בפסטיבל היוצרת והשחקנית ג'וי ריגר שתגיע לשיחה על סרטה "עכשיו כבר לא אכפת לי".

בפתיחה החגיגית של הפסטיבל תתקיים הקרנה של סרט הדרמה "רוח ים" בכיכובם של רן חליל דנקר ומיטל גל סוויסה  ב"בביאליק בר קפה" בעיר, ובסיומה תיערך שיחה עם היוצרים הדרומיים של הסרט נדב משעלי ומרים בן גיגי. ( 1.12 | 19:00 | )

בהמשך יוקרן  הסרט האיטלקי "נולדה בשבילך", עיבוד קולנועי בבימויו של פאביו מולו המבוסס על סיפור אמיתי ובמרכזו לוקה טרפנזה (Luca Trapanese) גבר קתולי רווק והומוסקסואל, שרוצה לאמץ את אלבה, תינוקת עם תסמונת דאון, אבל הרשויות מסרבות. בעזרת עו"ד לזכויות אדם הוא פונה לבית משפט. בזכות המקרה התקדימי של לוקה איטליה מאפשר לגברים רווקים לשמש משפחות אמנה.

פסטיבל הקולנוע הגאה (צילום: באדיבות פסטיבל הקולנוע הגאה)
פסטיבל הקולנוע הגאה (צילום: באדיבות פסטיבל הקולנוע הגאה)

עוד בפסטיבל: ערב נשי יווני ובו יוקרן הסרט הקצר "עכשיו כבר לא אכפת לי" (מועדון החלוץ 33 בעיר העתיקה. 2.12 | 20:00 | )

הסרט "ספיר" אודות שופטת הכדורגל ספיר ברמן ("גיזה" מרכז ח"ן 3.12 | 19:00 | ).

"פרוזן 2" סרט לכל המשפחה (5.12 | 16:30 | בבית הגאה) וב-19:00 יוקרן הסרט הספרדי Love & Revolution בבימויו של אלחנדרו מרין, סרטו הראשון כבמאי.

 בבית הגאה תתקיים ב-21:00 הקרנת  a Disco, סרטו התיעודי של בריאן ג'יי סמית', הבוחן את אחורי הקלעים של Fire Island Pines, רצועת החוף בה צולמו בשנות ה-60 סרטי הפורני הגאים הראשונים.

הסרט תיעודי  Summer Quamp בבימויו של ג'ון מרקוביץ העוקב אחר קבוצת צעירים להט"בים במחנה קיץ על שפת האגם באלברטה קנדה. (הבית הגאה 6.12 | 11:00 ).

בשעה 13:00 יוקרן הסרט But I'm a Cheerleader בבימויו של ג'יימס באביט שבמרכזו מייגן בלומפילד, נערת תיכון סטרייטית העוסקת בעידוד, ושמשפחתה משדלת אותה להצטרף למחנה סגור המעביר טיפולי המרה לבני נוער הומואים ולסביות.

הפסטיבל הוא שלוחה דרומית של פסטיבל הקולנוע הגאה התל אביבי. בשנה שעברה החל שת"פ בין הפקת הפסטיבל בהובלת יאיר הוכנר ושולמית לזר ונעמי צורף מהבית הגאה בבאר שבע.

https://eventbuzz.co.il/bshtlvfest

2. "המוסיקה של הנס צימר", ו"שר הטבעות בקונצרט" 

 למרות המצב  שני מופעים בינלאומיים מגיעים לישראל.

"המוסיקה של הנס צימר" ו"שר הטבעות בקונצרט" 

The Music of Hans Zimmer" and "Lord of the Rings in Concert"".

התזמורת הסימפונית הבינלאומית "Lords of the Sound"  עם הקונצרטים "המוסיקה של האנס צימר" ו"שר הטבעות בקונצרט", עם ששה מופעים בירושלים, תל-אביב, באר שבע וחיפה במהלך ינואר פברואר 2025, בהרכב המונה 45 חברים למופע המשלב מסורת סימפונית, מוסיקה קולנועית ורוק.

בקונצרט "המוסיקה של הנס צימר", מחווה לגדולי מלחיני הקולנוע של זמננו, "Lords of the Sound"  מציגה יצירות נבחרות מהרפרטואר של צימר, בניצוחו של נזר יעקובנצ'וק והסולנים איליה  סקרבנוב וירוסלבה טאראן.

"שר הטבעות בקונצרט", מבטא את המהות של הפסקול לטרילוגיה של "שר הטבעות", שכתב הווארד שור ועליו זכה באוסקר.

לינק לרכישה לקונצרט המוזיקה של הנס צימר 

לינק לרכישה לשר הטבעות בקונצרט

3. ילדים מציירים מלחמה. מוזיאון הילדים הישראלי, חולון

בימים בהם  ילדי ישראל חווים את מאורעות ואימי המלחמה, מוצגת במוזיאון הילדים הישראלי בחולון התערוכה: "ילדים מציירים מלחמה", תערוכה שמהווה גם תזכורת לכך שבמשך שנים רבות החיים בישראל  מלווים במאבק בו נטלו חלק המבוגרים והילדים שלצידם. 

התערוכה מציגה אוסף נדיר של 38 ציורים שנוצרו על ידי תלמידי בית החינוך המשותף עמק הירדן, משנות ה-40 ועד שנות ה-80 של המאה הקודמת. 

בית החינוך המשותף שבמועצה אזורית עמק הירדן, נוסד ב-1926, 

הציורים שנבחרו לתערוכה הם חלק קטן  מתוך כ- 3000 ציורים של תלמידי בית הספר שקיבל למשמורת 'ארכיון עמק הירדן'. הציורים משקפים את חיי היומיום, החוויות והרגשות של ילדי העמק לאורך תקופות ואירועים משמעותיים בהיסטוריה של מדינת ישראל ומספקים הצצה נדירה לסיפורם של העמק, ילדי העמק והמדינה.

התערוכה מאפשרת לצופים להתבונן בהיסטוריה החברתית-תרבותית של מדינת ישראל להבינה ולחוות את הסיפור הלאומי, מטרום הקמת המדינה ועד היום.

"התערוכה מהווה עדות חיה לכוחה של אמנות בהבנת ההיסטוריה שלנו. דרך עיניהם של ילדים, אנו זוכים לראות את המציאות המורכבת של ישראל באור חדש ומרגש. הציורים אינם רק יצירות אמנות, אלא גם מסמכים היסטוריים המספרים את הסיפור של מדינתנו דרך נקודת מבט ייחודית ואותנטית" אומר גיל עומר מנכ"ל מוזיאון הילדים.

אוצרות: ארכיון העמק וצוות מוזיאון הילדים

נעילה: מרץ 2025

יש לתאם ביקור באתר המוזיאון: 

https://www.childrensmuseum.org.il/ 


4. פסטיבל הולגאב ליצירה ישראלית אתיופית. בית הקונפדרציה, ירושלים

פסטיבל הולגאב ליצירה ישראלית אתיופית של בית הקונפדרציה בניהולו האמנותי של אפי בניה מציין 15 שנים לייסודו. 

הפסטיבל ייפתח בהפקת מקור ייחודית, המפגישה את בכיר אמני האתיו-ג'אז, הסקסופוניסט והזמר אבטה בריהון, ונגן הכינור האנדלוסי אלעד לוי, המנהל האמנותי של התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד. 

עוד בתוכנית: גם השנה מעלה הפסטיבל שתי הצגות של קבוצת התיאטרון הולגאב, הפועלת בחסות בית הקונפדרציה ובניהולו האמנותי של משה מלכא: "מחול גנוב" - תיאטרון-מחול, המלווה רקדן המנסה להיחלץ מעולם הפשע; "בואו לבונה" – סיפורה המיוחד של קהילת ביתא-ישראל על כוס קפה (בונה באמהרית). 

לציון 40 שנים ל"מבצע משה" יתארח בפסטיבל העיתונאי דני אדינו אבבה, שיספר על המסע הרגלי המפרך לישראל ולירושלים עליו חלמו הוא וחבריו. באירוע יתארחו הזמר-יוצר טומבולה והסקסופוניסט סיום דסה. ועוד.

"פסטיבל הולגאב מגלם את תרומתה של קהילת יוצאי אתיופיה בישראל לתרבות הישראלית, ובעיקר של דור הצעיר מלא ההשראה" אומר אפי בניה.

פסטיבל הולגאב ליצירה ישראלית-אתיופית 2024 מתקיים בתמיכת משרד התרבות והספורט – מינהל התרבות; עיריית ירושלים, קרן ביידר ומפעל הפיס.

21-14 בדצמבר

http://www.confederationhouse.org

5. שתי תערוכות במרכז אדמונד דה רוטישלד. תל אביב

שתי תערוכות חדשות מוצגות בימים אלה במרכז אדמונד דה רוטישלד. התערוכה הקבוצתית: "רק המופלא הוא יפה" שאוצרת קרן זלץ  והשניה: "רגע של הֻלֶּדֶת",  תערוכת היחיד של רונאל פינס, שאוצרת סופיה פקס.

בתערוכת היחיד "רגע של הֻלֶּדֶת", מציגה האמנית רונאל פינס מבעד לעדשת מצלמתה, אריג עשיר של תיעודים מיקרוקוסמוס של אסתטיקה הטמון ברגע חולף. פרטים זעירים, צירופי צבעים מקריים משחקי אור וצל.

בשנה האחרונה לכדה פינס רגעי קסם: חריצי האור בעבודותיה מושכים להביט על המציאות דרך עיניה, ולתפוס את האסתטיקה הרגעית באופן אישי. ברגישות ויזואלית ייחודית יוצרת פינס חוויה רב-חושית המציעה התבוננות מחדש בשגרה, גילוי שכבות נסתרות של משמעות ויופי וחקירת הרגעים הקטנים והפשוטים שמרכיבים את חיינו. 

שם התערוכה, רֶגַע שֶׁל הֻלֶּדֶת, מושאל משירו של נתן אלתרמן "ירח". 

התערוכה תוצג עד 29.11

התערוכה הקבוצתית "רק המופלא הוא יפה" נולדה מתוך קריאה משותפת של משתתפי התערוכה במניפסט הסוריאליסטי הראשון, שחוגג מאה שנים לכתיבתו על ידי הסופר והמשורר הצרפתי אנדרה ברטון, טקסט שסימן את תחילתה של מהפכה תרבותית ואמנותית.

העבודות בתערוכה מבקשות לגלות עולם פנימי שבו הבלתי אפשרי יכול להתקיים, נוצרו בשלל מדיומים וטכניקות ושואבות את השראתן מתוך מעמקי הנפש והתודעה.

האמנים והאמניות לוקחים את הדבר המוכר והיומיומי ומבצעים בו התערבויות חומריות ודיגיטליות, שמשבשות את ייעודו המקורי, ומשרטטות את גבולותיו מחדש. 

במרכז העבודה "קדימה אינטרנט" של יובל כץ ואיילה ברגר עומדת הלהקה הפיקטיבית  Let's Go Internet, המורכבת משלוש אמניות ואמן חסרי כל רקע מוסיקלי, המשתמשים במנוע בינה מלאכותית ככלי יצירתי לכתיבת מוסיקה;  עדן זורניצר מציגה בתערוכה שני תצלומים שנלקחו מתוך סדרת צילומים שצולמה במועדון האומן 17, בשעות שהמועדון אינו פעיל; שיר כהן מפגישה בעבודתה "גדר על כרית" שני אובייקטים מעולמות שונים, ויוצרת ביניהם הכלאה המנוגדת להיגיון; "כיסא מגירה" של רועי בן יהודה הוא חלק ממחקר מתמשך הבוחן את היחסים בין חללי אחסון, ריהוט ורגשות אנושיים; ליטל מונדרר מתבוננת בעבודתה "יום קסום" ברהיט הכניסה שנמצא בכל דירת airbnb 

נרקיס ויזל מציבה בעבודתה "ניסים" מראת פלסטיק ורודה על ערמת ספרים, ומקרינה עליה דימויים מתחלפים בקצב אחיד;  מעיין כהן מציגה ב"קפא, הילחם, ברח" שלוש עבודות ציאנוטייפ (הדפס שמש) ובהן דימויים שעוסקים בנקודת ההצטלבות של היופי והמוות;  בעבודתה "מניפסט זמני" בונה שי פיגל באמצעות אסופת רישומים אינטואיטיביים וטקסטים כתובים וסרוקים מניפסט זמני ומשובש שמציע אלטרנטיבה למניפסט הסוריאליסטי המקורי.

התערוכה תוצג עד ה-20.12