מפעל הפיס הכריז הבוקר (ראשון) על "הרשימה הקצרה" - חמשת המועמדים הסופיים של פרס ספיר לספרות לשנת 2024. החמישה נבחרו על ידי חבר השופטים של הפרס בראשותה של יו"ר ועדת השיפוט, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות.

חמשת המועמדים הם: "הילד של לגיון הזרים" מאת לאה איני, בהוצאת כתר; "סדר חדש" מאת אבנר וישניצר, בהוצאת עברית; "הבית הכחול" מאת דנה חפץ, בהוצאת פרדס; "שלושה ימים בקיץ" מאת יוסי אבני-לוי, בהוצאת כנרת זמורה; "חביבה" מאת נטלי מסיקה, בהוצאת פרדס.

הבית הכחול - דנה חפץ (צילום: יחצ)
הבית הכחול - דנה חפץ (צילום: יחצ)

חמשת הסופרים נבחרו מתוך "הרשימה הארוכה" בת 12 מועמדים שפורסמה לפני כחודש (22.11). חמשת הסופרים שספריהם נבחרו ל"רשימה הקצרה" יזכו למענק בסך 60 אלף שקלים כל אחד, והזוכה הגדול בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024 יזכה למענק על סך 180 אלף שקלים. ספרו/ה יתורגם לשפה זרה על פי בחירתו/ה, וכן יתורגם לשפה הערבית.

בנוסף, ירכוש מפעל הפיס מהדורה בת 500 ספרים מספרי חמשת הסופרים שנבחרו במסגרת "הרשימה הקצרה" ובמסגרת "ספר הביכורים", ויעניק אותם כמתנה לספריות ציבוריות ברחבי הארץ. סך כל סכומי הפרסים שיוענקו לזוכים בקטגוריות השונות עומד על 765 אלף שקלים.

יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי, ומנכ"ל מפעל הפיס, עו"ד בני דרייפוס, הודיעו הבוקר כי לאחר שבשנה שעברה התקיים הטקס באופקים מתוך הזדהות ותמיכה עם תושבי הדרום, השנה טקס פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2024 עולה צפונה ויתארח בהיכל התרבות של מעלות תרשיחא כחלק מהזדהות עם תושבי הצפון.

שלושה ימים בקיץ - יוסי אבני-לוי (צילום: יחצ)
שלושה ימים בקיץ - יוסי אבני-לוי (צילום: יחצ)

הטקס שבו ייבחר הזוכה הגדול ייערך ב-28 בינואר 2025 במעלות תרשיחא וישודר בקשת 12. "דווקא בימים אלה חשוב להמשיך ולשמר את נכס צאן הברזל התרבותי גם בתחום הספרות בישראל – פרס ספיר לספרות. מטרת הפרס להוקיר את הספרות העברית כאבן יסוד בתרבות הישראלית ולהעניק לסופרי ישראל את הכבוד הראוי להם בציבור הישראלי", אומר יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי.

"חמשת המועמדים הסופיים במסגרת 'הרשימה הקצרה' מציגים ספרים מצוינים, איכותיים ומעוררי מחשבה. הרשימה הקצרה משקפת את העושר והמגוון של הספרות הישראלית העכשווית, כאשר כל אחת מהיצירות מביאה קול ייחודי ומשמעותי לשיח התרבותי הישראלי", מוסיף דולין מלניק, ראש אגף התרבות של מפעל הפיס. פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס נוסד בשנת 2000 על שמו של פנחס ספיר במטרה לעודד את הספרות העברית ואת תרבות הקריאה.

הערה אישית: שנת 2024 הייתה שנה קשה לספרות. רבים בקהילת הקוראים דיווחו לא אחת בקבוצות הקריאה ובכלל ברשתות החברתיות על קושי מתמשך בקריאת ספרים מאז טראומת ה-7.10.2023. עם פרסום הרשימה הארוכה של פרס ספיר, היו שהעידו שהם לא קראו אף לא ספר אחד (או קראו מעט) מתוך הרשימה.